Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

YÖK, Çevrimiçi Anketinin Sonuçlarını Paylaştı

Yükseköğretim Konseyi (YÖK), öğrenci ve öğretim vazifelilerinin COVID-19 salgını sürecinde üniversitelerin geçiş yaptığı online eğitim …

YÖK, Çevrimiçi Anketinin Sonuçlarını Paylaştı
Aksaray Anadolu AŞ
18 Şubat 2021 16:48

Yükseköğretim Konseyi (YÖK), öğrenci ve öğretim vazifelilerinin COVID-19 salgını sürecinde üniversitelerin geçiş yaptığı online eğitim uygulamasına ait görüşlerini öğrenmek için başlatmış olduğu çevrimiçi anketin ayrıntılı sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya nazaran gerçekleştirilen ankete 207 üniversiteden 1 milyon 255 bin öğrenci ile 27 bin 820 öğretim vazifelisi katıldı.

YÖK’ün çevrimiçi anketine 1,3 milyona yakın kişi katıldı

blank

YÖK’ün gerçekleştirmiş olduğu ankete katılanların yüzde 74’ü lisans, yüzde 22’si ön lisans, yüzde 1’i ise doktora öğrencilerinden oluşuyordu. Ankete katılan öğretim vazifelilerinin ise yüzde 45’ini toplumsal bilimler, yüzde 32’sini de fen ve mühendislik bilimleri alanlarından bireyler oluşturuyordu.

YÖK’ün bilhassa salgın sürecinde esnek idare anlayışı benimseyerek üniversitelere yetki periyodu gerçekleştirmesi konusunda öğrencilerin yüzde 43’ü, öğretim vazifelilerinin ise yüzde 72’si olumlu görüş belirtti. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 83’ü, öğretim vazifelilerinin ise yüzde 97’si uzaktan eğitime erişim sağlayabilecekleri elektronik aygıtlara sahip olduklarının belirtirken; öğrencilerin yüzde 89,6’sı, öğretim vazifelilerinin ise yüzde 97’si internet erişimine sahip olduklarını aktardı.

Öğrenciler ve öğretim vazifelileri, bahar periyodunda de online eğitimin devam etmesinden yana

blank

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 90’ı çevrimiçi eğitimde sunulan ders gereçleri ve içeriklerden yararlanabildiğini belirtmiş olsa da yalnızca yüzde 25’i derslerin çevrimiçi olmasının öğrenmeye olumlu tesiri olduğunu belirtti. Öğrencilerin yüzde 48’i online eğitimin eğitim hayatını olumlu etkilediğini ya da tesirinin bariz olmadığını belirtirken; yüzde 37’si online eğitimde hem kendisine hem de derslere daha fazla vakit ayırdığını söz etti.

Yüz yüze eğitim konusunda ise öğrencilerin farklı görüşlere sahip olduğunu söylemek mümkün. Yüzde 27’lik bir kesim bahar periyodunda yüz yüze eğitime geçilmesini isterken; yüzde 47’si çevrimiçi olmaya devam etmesini talep etti. Yüzde 26’lık bir kesim ise karma eğitimden yana olduğunu belirtti. Ayrıyeten ankete katılan öğrencilerin yüzde 46’sı salgın sonrasında eğitimin yüz yüze devam etmesini isterken; yüzde 29’u çevrimiçi olmaya devam etmesini, yüzde 25’i ise karma olmasını istedi.

Öğretim vazifelilerinin değerlendirmelerine baktığımızda ise yüzde 69’luk kısmın derslere hazırlık çalışmalarına daha fazla hazırlık yazmak zorunda kaldıkları belirtirken; yüzde 43’lük bir kesim öğrencilerin hem derse iştiraklerinin hem de muvaffakiyet durumlarının düşüş gösterdiğini belirtti. Yeniden öğretim vazifelilerinin yüzde 61’i online eğitimin ders verme dışındaki akademik faaliyetlere bir tesiri olmadığını ya da olumlu tesiri olduğunu tabir ederken; yüzde 64’ü eğitimleri verimli yürütebilme konusunda önemli bir zahmet yaşamadığını belirtti.

Öğretim vazifelilerinin yüzde 74’ü, online eğitim sürecinde yeni teknolojik ve pedagojik hünerler edindiğini söz etti. Yüz yüze eğitim konusunda ise yüzde 61’lik bir kesim bahar periyodunun de çevrimiçi devam etmesini talep ederken; yüzde 26’sı karma, yüzde 13’ü ise yüz yüze olmasını istedi. Öğretim elemanlarının yüzde 44’ü salgının akabinde eğitimlerin yüz yüze devam etmesi tarafında görüş belirtirken; yüzde 56’sı çevrimiçi ya da karma olmasını talep etti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.