Dolar 32,3762
Euro 34,7786
Altın 2.394,49
BİST 10.238,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Az Bulutlu
Aksaray
18°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 22°C

Yozgat’taki anıt ağaçlar zamana meydan okuyor

YOZGAT’IN ÇEKEREK VE AKDAĞMADENİ İLÇELERİNDE BULUNAN BİRİ MEŞE BİRİ DE KAVAK OLMAK ÜZERE İKİ ANIT AĞAÇ, ZAMANA MEYDAN OKUYOR

Yozgat’taki anıt ağaçlar zamana meydan okuyor
Aksaray Anadolu AŞ
24 Kasım 2021 17:00

Yozgat’ın Çekerek ve Akdağmadeni ilçelerinde bulunan biri meşe biri de kavak olmak üzere iki anıt ağaç, zamana meydan okuyor. Ağaçlar ihtişamı ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Yozgat’ta bulunan anıt ağaçlar ile ilgili yazılı açıklamada bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, Akdağmadeni ilçesinde 551 yıllık meşe, Çekerek ilçesinde ise yaşı 200 yılın üzerinde olan kavak ağacının bulunduğunu belirtti. Çiftçi, tarihe şahitlik yapan ağaçların ziyaretçilerini beklediğini de dile getirdi.

Akdağmadeni ilçesinde bulunan ağacın türünün sapsız meşe ve yaklaşık 551 yıllık olduğunu ifade eden Çiftçi, “Ağacın gövde çevresi 4 metre 20 santim, çapı 1 metre 40 santim ve tepe çevresiyle 300 metrekarelik bir alanı kaplayan özellikleriyle türünde Türkiye şampiyonu bir ağacımızdır” dedi.

Çekerek ilçesi Kamışçık köyünde bulunan ve “ulukavak” olarak adlandırılan anıt ağacın ise 20 metrelik heybetli görüntüsü ile dikkati çektiğini belirten Çiftçi, “8 metre genişliğinde olan ulukavak, Alba cinsi kavak ağacı, 200 yaşından fazla olduğu tahmin ediliyor. Köyün simgesi haline gelen ve heybetli görüntüsü ile dikkat çeken kavak ağacı, köylülerimiz tarafından özenle korunuyor. Köylülerin geleneksel kıyafetlerini giyip kurban keserek dilekte bulundukları kavak ağacı, 1993 yılında sit ilan edildi. Ayrıca ulukavak ağacı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak, “anıt ağaç” statüsüne kavuşturuldu” ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.