Dolar 32,3363
Euro 35,1170
Altın 2.239,10
BİST 8.734,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Anne sütü ile beslenmek her bebeğin hakkıdır

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, Dünya Süt Haftası nedeniyle bilgilendirme, süt tüketimini teşvik amaçlı bir basın açıklaması yaptı..

Anne sütü ile beslenmek her bebeğin hakkıdır
Aksaray Anadolu AŞ
29 Mayıs 2017 16:14

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, Dünya Süt Haftası nedeniyle bilgilendirme, süt tüketimini teşvik amaçlı bir basın açıklaması yaptı.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir; “Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir” dedi.

Dr. Özdemir, özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde annenin yeterli ve dengeli beslenmesinin bebeğin büyüme, gelişme ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi acısından çok önemli olduğunu söyledi.

ANNE SÜTÜ -EMZİRME

AEAH Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, “Emzirme bebek zekası arasındaki ilişki ömür boyu sürmektedir. Emzirme süresi arttıkça bebeğin zekasını arttığı kanıtlanmıştır” dedi.

Özdemir şöyle devam etti. “Gebelik ve emzirme dönemlerinde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin büyüme, gelişme ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi açısından çok önemlidir. Emziren anne yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin uzun süre uygun miktarda anne sütü alması açısından önemlidir. Gebelik dönemi ve ilk 2 yaşa kadar olan dönem ilk 1000 gün olarak adlandırılır. Bu dönem yaşamın en hızlı büyüme ve gelişme dönemini oluşturur. Bu dönemdeki doğru beslenme bebeğin zeka gelişimi ve büyümesi açısından oldukça önemlidir. İlk 1000 günde doğru beslenmiş olan bebeklerin ileri dönmedeki çocukluk çağı hastalıklarını atlatma oranı doğru beslenmeyenlere kıyasla 10 kat yüksektir” dedi.

TEMEL BESİN ANNE SÜTÜ OLMALIDIR

Bebeklik döneminde yetersiz beslenme bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu dönemde temel besin anne sütü olmalıdır.

Anne sütü bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından eşsiz bir besin kaynağıdır. Anne sütü bebek için en uygun besindir. Çünkü her canlının sütü kendi türüne özgü olacak bileşimde yaratılmıştır. Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm gereksinimlerini karşılamakta olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine, ek sıvıya, vitamine gereksinim duymaz.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;

Dr. Özdemir, anne sütünün bebek üzerinde ki etkilerini de şu şekilde anlattı. “Anne sütü vücudu bakteri ve virüslerden koruyucu özel maddeler içerir. Anne sütü kolay hazmedildiğinden gaz sancıları anne sütünde en aza iner. Emzirme anne ile bebeği arasında fiziksel bir yakınlık da sağlar. Anne sütü, ishale yol açan mikroorganizmaların oluşmasını engeller

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık daha az olur. Alerjik hastalıkların görülme oranında azaltır. Alt ve üst solunum yolu hastalıklarına bağlı hastaneye yatış oranında azaltır. Atopik dermatit sıklığında azaltır. İleri yaşlarda görülebilecek olan obezite, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sıklığında azaltır. Ani bebek ölümü riskinde azaltır” dedi

Emzirme bebek zekası arasındaki ilişki ömür boyu sürmektedir. Emzirme süresi arttıkça bebeğin zekasını arttığı kanıtlandığını söyleyen Dr. Özdemir, emzirmenin anneye faydalarını da şu şekilde sıraladı.

“Erken emzirmeyle doğum sonrasında olan kanamalarda azalma, memelerde iltihaplanma riskinde azalma olurken anne loğusalık dönemini daha rahat / sorunsuz geçirir. Ayrıca rahmin daha kısa süre de normale dönmesini sağlar. Emziren annelerde meme, rahim kanserine yakalanma riskini azaltır”

EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

Emziren annelerinde yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Özdemir, emziren annenin beslenme şeklini de şu şekilde açıkladı.

“Anneler hamilelik döneminden başlayarak dikkat etmeli emzirme döneminde dengeli ve yeterli beslenmeli ve rejim yapmamalıdır. Günde ortalama 3-4 litre sulu gıdalar tüketiniz (su, süt, meyve suyu, çorba gibi ). Gün içinde düzenli olarak taze sebze ve meyve tüketiniz. Gebeliğiniz boyunca içeriği bilinmeyen ve hazır çorbalar, hazır meyve suları gibi katkı maddesi içeren besinleri yememeleri gerekmektedir. Kafeinli içecekler, alkol, sigara kesinlikle uzak durmalıdırlar. Besin ve enerji ihtiyacını karşılamak için, her öğünde fasulye, nohut veya et, tavuk, balık gibi yiyecekler bulunmalıdır. Günde en az iki bardak süt veya yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketiniz. İstirahat etmeyi ihmal etmemelidirler” dedi..

YORUMLAR

  1. SAFFET ÜNAL dedi ki:

    EMİNE HOCAM VERDİĞİNİZ BİLGİLERDEN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR EDER ÇALIŞMA HAYATINIZDA BAŞARILAR DİLERİM.