Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

İhtiyaç kredisinde ipotek gösterilmesi durumunda hangi masraflar çıkar

İhtiyaç kredisinde ipotek gösterilmesi durumunda hangi masraflar çıkar
Aksaray Anadolu AŞ
6 Haziran 2020 23:19

Genelde insanlar konut, taşıt yada farklı bir taşınmaz satın almak için bankalardan kendilerine uygun ödeme seçeneklerinden oluşan bir kredi programı yapmalarını isterler. Bu kredi talebini yaparken birtakım farklı masrafların oluşabileceğini bilseler de bu durumdan rahatsızlık duyarlar. Bankalar kişilerin kredi talebini kısa zamanda kişinin kredi notunun yüksek olması halinde krediyi çıkarırlar.

Kredi dosyası hazırlanan şahsın bankaya prosedür gereği birtakım imzaları atması gerekmektedir. Bu imza sırasında kişi tüm sözleşmeyi okuyarak hangi işlemlerin kredisine eklendiğini görebilir. İşte ipotek kredisinden çıkan bankamasrafları şöyle olmaktadır:

  • Dosya Masrafı
  • Ekspertiz Ücreti
  • İpotek Tahsis Ücreti
  • İpotek Fekki Ücreti
  • Hesap İşletim Ücreti ve Ekstre Gönderim Bedeli
  • DASK
  • Hayat Sigortası

Tüm bu masraf kalemleri ipotek kredisinden çıkan banka masrafları olarak kabul edilmektedir.

https://www.bankalar.org/krediler/ihtiyac-kredileri/ipotekli-ihtiyac-kredisi/

Dosya Masrafı

İpotek kredisi talebinde en fazla ortaya çıkan ve bilinen masraf kalemi Dosya masraflarıdır. Bu kredilerin talebinde bulunan kişilerden çekilecek kredinin tutarı üzerinden belli oranlarda alınmaktadır. Genelde bankalar bu oranı çekilen kredi tutarının üzerinden %1 olarak belirlemektedirler. Bazı kredi seçeneklerinde dosya masrafı olmayabiliyor. Fakat tüketicilerin talebi doğrultusunda verilen kredilerin hangilerinin avantajlı olduğunu ve faiz oranlarını iyi bilmelisiniz.

Konut Kredilerinden Alınan Ekspertiz Ücreti

Konut kredileriyle bir ev sahibi olabilmek için bankaya başvurduğunuzda banka size evin tutarı doğrultusunda tamamını kredi olarak vermeyecektir. Bankalar sadece %75 oranında konut kredisi çıkarabilirler. Sizin satın almak istediğinizeve banka tarafından ekspertiz gönderilerek evin gerçek değeri hesaplanır. Ekspertizin yaptığı işlem sonrasında size uygun oranlarda kredi verilecektir. Bu doğrultuda ipotek kredisinden çıkan banka masrafları gibi kalemlere ekspertiz ücreti de yansıtılacaktır. Bankalar bu işlemler için SPK kuruluşlarıyla çalışmaktadırlar.

DASK

Kredi çekenlerin karşılaştığı bir diğer masrafta DASK olmaktadır. Bu masraf kalemi zorunlu olarak yapılması gerekli olan en önemli masraf türüdür. DASK yapılması kişilerin satın alacakları ev yada farklı işyeri gibi yerleri doğal afetlerden, sellerden, ve oluşabilecek her türlü hırsızlık, yangın gibi olaylardan oluşabilecek hasarlara karşı alınan sigorta teminatıdır.

İpotek Tahsis Ücreti

Kredi talebinde bulunulan bankalar tarafından teminat olarak alınacak olan evin ipotek işlemleri için harcanan birtakım malzemelerden dolayı tahsisi yapılan düşük miktarlardaki ücretlerdir.

İpotek Fekki Ücreti

Konut ya da taşıt kredileri gibi teminat gösterilerek alınan kredilerdeki ipoteğin kaldırılmasında yapılan evrak masrafları için bankaların talep ettikleri tutarlardır.

Hesap İşletim Ücretleri Ve Ekstre Gönderim Bedeli

Kredi talebiniz karşılığında banka sizin adınıza hesap açabilir. Bu hesap karşılığında sizden işletim ücreti ve evinize gönderilen basılı ekstre ücreti sizden alabilir. Tüm bunlarda ipotek kredisinden çıkan banka masraflarına dahildir.

Erken Ödeme Cezası

Konut yada alınan taşıt kredilerinde alınan kredilerin erken bitmesi adına maddi süreci iyi olan kişilerin bankalara ödemek istedikleri tutarlardır. Bu ödeme tutarına uymayan kişilere %2 oranında bu erken ödeme cezası uygulanabilir.

Hayat Sigortası

Hayat sigortası kredi talebinde bulunan kişilerin yaşı, sağlık durumu ve çekilen kredinin vadesinin uzun olmasıyla bankanın kendini güvenceye alması doğrultusunda yapılan sigorta türüdür. Yapılması zorunlu değildir.

Kaynak: https://www.bankalar.org/krediler/ihtiyac-kredileri/ipotekli-ihtiyac-kredisi/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.