Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
20°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 31°C
Çar 26°C

Ertürk: Devletin malını kime peşkeş çekiyorsunuz?

Ertürk: Devletin malını kime peşkeş çekiyorsunuz?
Aksaray Anadolu AŞ
1 Ekim 2020 01:18

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk Aksaray Belediyesi’ne seslendi: Devletin malını kime peşkeş çekiyorsunuz?

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk Aksaray Belediyesine ait bazı taşınmazların usule aykırı olarak bir vakfa amacının dışında tahsis edilmek istendiğini belirterek bu uygulamayı durdurmak için Mecliste çalışma yaptıklarını ve engel olduklarını ancak Belediyenin hukuka aykırı olarak konuyu bu hafta yapılacak Belediye Meclisi gündemine aldığını söyledi.

Belediyenin tahsis konusunda vazgeçmemesi üzerine olayı yargıya taşıyacaklarını belirten Ertürk, “Aksaray Belediyesine ait, iki yıl önce iki bina olarak öğrenci sosyal tesisi/yurtu olarak yapılan, o günkü maliyeti dolar kuru üzerinden çevirdiğimiz zaman yaklaşık 15 milyon TL’dir. Bu iki taşınmazdan bir tanesi Kur-an kursu olarak kanuna uygun bir şekilde müftülüğe tahsis edilmiştir. Buna bir itirazımız yok. Diğer taşınmaz ise; Aksaray Belediyesi tarafından geçtiğimiz ay yapılan Belediye Meclisi gündemine alınarak Hayrat Vakfı’na bedelsiz 25 yıllığına tahsis edilmek istenmektedir. Biz bu konuda yapılan meclis toplantısında Belediye Meclis üyelerimiz ile itirazlarımızı yaptık” dedi.

“Başka siyasi partilerden de birkaç meclis üyesinin itirazımıza hak vermesi sonucu, konu meclis gündeminden geçemeyip, cuma günü yapılacak meclis toplantısının gündemine tekrar alınmıştır” diyen Ertürk, “Bu konudaki itirazımızı birkaç başlık altında toplayacak olursak; bir tanesi ve en önemlisi Aksaray Belediyesinin, belediye başkanının, belediye meclis üyelerinin böyle  bir yetkisi var mı? Elbette bu konuda bizim rehberimiz Belediye Kanunu’dur. Belediye kanunu çok açık bir şekilde böyle bir işlemin yapılamayacağını ‘75. Maddesinin B bendinde’ belirtmektedir. ‘Belediyeler kendilerine ait taşınmazları asli görev ve hizmetlerinde kullanmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahalli idare ve diğer kamu kuruluşlarına devredebilir. Süresi 25 yılı geçmemek üzere tahsis edebilir’ denilmektedir. Kanun maddesi çok açıktır. Belediye ikinci kez bu konuyu meclisin gündemine getirerek açık bir şekilde Belediye Kanunu’nu ihlal etmektedir. Bu kanunsuzdur, hiçbir Belediye Meclisinin de böyle bir yetkisi yoktur” ifadelerini kullandı.

Benzer bir durumda Sayıştay tarafından belediye başkanına ceza çıkarıldığını ifade eden Ertürk “Bu konuda yine Sayıştay’ın da bir kararı bulunmaktadır.  Mahkeme kararları da her vatandaş için bağlayıcıdır. Herkes bu kararlara uymak zorundadır. Örneğin Yalova Belediyesi bir spor kulübüne, belediyeye ait  bir taşınmazı  bedelsiz tahsis ediyor. Sayıştay ise kararında böyle bir yetkilerinin olmadığını belirtiyor ve bu işlemi yapan belediye başkanına zimmet çıkartıyor. Kısaca karar diyor ki; kanunsuz bir şekilde belediyeye ait bir taşınmazı, bir spor kulübüne tahsis etmişin, kamuyu zarara uğratmışsın bunu kendi cebinden ödeyeceksin diyor.

Aksaraylılara seslenen Ertürk, “Değerli hemşehrilerim, birincisi bu iş kanunsuz, ikincisi belediye bunu öğrencilerimiz için yapmış. Aksaray’da okuyan, üniversite kazanmış, ailesinin ekonomik durumu zayıf,  yüz lira, iki yüz lira yurt parası ödeyemeyecek yüzlerce öğrencimiz var. Bu yurdu bu ihtiyaç sahiplerine tahsis etmiyorsun. Kime tahsis ediyorsun ? Hayrat Öğrenci Vakfı ! Kimdir bu dernek ? İstanbul merkezli bir dernek, internet sitesinde bir başkan ve bir cep telefonu yazıyor. Yönetim kurulu yok. Bir sabit telefon yok. Bir apartman katında kurulmuş  dernek. Türkiye genelinde de bir tanesi yine Aksaray’da olmak üzere 25 yurdu var. Belediye bunu gündeme şöyle getirdi;  bu dernek kamu yararına çalışıyormuş. Ne yapıyormuş kamu yararına ? Yurtdışından gelen öğrencilere, Türk Kültürünü öğretiyormuş . Türk Tarihi’ni öğretiyormuş. Bu iddia bize bir yerden tanıdık geliyor. Geçmişte bu devletin kamu kaynaklarını, bu devletin kadrolarını, bu devletin ihalelerini, cemaat görünümlü bir çeteye teslim ettikleri zamanda aynı dayanaklar vardı. Neydi ? Yurtdışında istiklal marşı okutuyorlar! Görülüyor ki hiç akıllanmıyoruz. Yaptığımız hatalardan hiç ders çıkartmıyoruz. Tabiî ki de bu dernek hakkında aynı FETÖ’dür demiyoruz. Ama size Belediye Kanunu’nu açıkça çiğneyecek bir maddeyi üstelik iki kez gündeme getirecek olan talimat nerden geldi bunu merak ediyoruz. Acaba sayın belediye başkanını ve sayın belediye meclis üyelerini aşan bir irade mi bu konuyu gündeme getirdi ? Biz meclis üyelerimiz ile ve ittifak içerisinde bulunduğumuz İYİ Parti ile birlikte itirazımıza devam edeceğiz. Eğer itirazlarımıza rağmen bu karar meclisten geçerse ve bu yurt bir ne olduğu belirsiz vakfa 25 yıllığına bedelsiz tahsis edilirse bu konuda yasal haklarımızı kullanıp, konuyu hukukçu arkadaşlarımızla birlikte değerlendirip idare mahkemesine götüreceğiz. Bu kararın altına imza atan tüm meclis üyeleri hakkında da ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacağız. Bu konunun yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz. Aksaray’ın her bir kuruşuna, Aksaray’ın kaynaklarına sahip çıkacağız. Devletin malı deniz değildir, bu zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.