Dolar 32,5303
Euro 34,6637
Altın 2.495,35
BİST 9.670,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 27°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
27°C
Parçalı Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 22°C
Paz 24°C

Geçmişten Günümüze Spor Teknolojileri

Geçmişten Günümüze Spor Teknolojileri
Aksaray Anadolu AŞ
22 Eylül 2022 17:23

Teknoloji dünya genelinde her sektörü etkiliyor ve değiştiriyor. Spor da kesinlikle bunlardan biri fakat diğer sektörler gibi fark edilmiyor. Geçmişte gerçek zamanda stadyumlarda takip edilen spor dalları artık streaming yani çevrimiçi canlı izleme teknolojisi ile dünyanın herhangi bir yerinden takip edilebiliyor.

Sporcuların performansları ileri seviye teknolojiler ile kaydediliyor ve analiz ediliyor. Giyilebilir teknolojiler performansları daha iyiye taşırken teknolojik spor ekipmanları spor deneyimini baştan sona değiştiriyor.

1.  Spor İzleme Alışkanlıkları

Spor izleme alışkanlıkları geçtiğimiz son yüzyılda baştan sona değişti. Şimdilerde akıllı telefon üzerinden herhangi bir konumdan çevrimiçi canlı maç takip edebiliyoruz. ExpressVPN’in çevrimiçi canlı maç izleme alışkanlıklarını incelediği araştırmayı inceleyebilirsiniz.

Eskiden stadyumlardan gerçek zamanlı olarak karşılaşmaları izlemeyenler telgraf ve gazete ile sonuçları takip ediyordu. Televizyonda karşılaşmalar yayınlanmaya başlamadan önce radyodan takip ediliyordu. Türkiye’de canlı olarak yayınlanan ilk spor karşılaşması 3 Ekim 1971’de Karşıyaka ve İstanbulspor arasındaki futbol maçıdır. 1970’ler çok eski gibi gözükmese de bundan yaklaşık elli yıl öncesidir.

1971’den günümüze spor izleme alışkanlıkları baştan sona değişmiştir. TV’de başlayan naklen maç yayınları artık akıllı telefon, bilgisayar ve akıllı televizyonlardan takip ediliyor.

2.  Drone (İnsansız Hava Aracı) Teknolojisi

Canlı maç izlerken genellikle farklı kamera çekimlerine rastlıyoruz. Günümüzde bu çekimler stadyumun 360 derece görüntüsünü veya stadyumda sporculardan birinin yakın çekimi de olabiliyor. Bu çekimler genellikle insansız hava araçları ve örümcek kameralar ile çekilir.

3.  VAR Sistemi

Video hakem uygulaması olarak geçen VAR sistemi bir futbol maçı sırasında gerçek hakem tarafından alınan kararların üç kişilik bir takım tarafından ilgili video çekimlerinin incelenerek gözden geçirilmesidir.

Örneğin, topun çizgiyi geçip geçmediğine karar vermek adına VAR sistemim kullanılır. VAR öncelikle Fransa-İtalya arasında gerçekleşen bir karşılaşmada kullanılmıştır. Daha sonra elde edilen sonuçlar ümit verici olduğundan dolayı FIFA Dünya Kupasında kullanılmıştır.

4.  Sporseverlerin Spor ile Etkileşimi

Spor, sporseverler kendilerini bir parçası hissettiklerinde ve onunla etkileşime geçtiğinde varolan bir sektör. Sporseverler karşılaşmalar hakkında forumlar üzerinde tartışmalar yapabiliyor, fantazi ligler oluşturuyor ve çevrimiçi fan platformları ile günümüzde spor deneyiminin bir parçası haline geliyor.

Sporseverler Twitch, Youtube gibi platformlar üzerinden naklen canlı maç yayını yapan içerik üreticileri ile bir karşılaşmayı birlikte izliyor. Bu sporseverlerin bir yandan yorum yaparak tutkularını ortaya koymasını sağlarken destekledikleri takımı eşzamanlı olarak bir kitle ile destekleme şansına sahip olmalarını sağlıyor.

5.  Sanal Gerçeklik (VR)

Virtual Reality yani Sanal Gerçeklik spor sektöründe büyük kolaylıklar sağlıyor. VR, sanal bir ortamda kamera ve sensörler gibi ekipmanlar aracılığıyla hem sporcuların hem sporseverlerin etkileşime geçebildikleri bir ortam yaratmayı sağlıyor.

VR teknolojisi sporcu antrenmanlarında sporcuların dünyanın herhangi bir yerinden takımlarıyla aynı anda egzersiz yapmalarını sağlıyor. VR ile Augmented Reality (Arttırılmış Gerçeklik) teknolojisi birleştirildiğinde naklen yayınlanan bir maçta evinizdeyken stadyumda gibi karşılaşma heyecanını yaşayabilirsiniz.

6.  Spor Ekipmanları

Giyilebilir teknolojiler günümüzde herkes tarafından kullanılmaya başlandı. Nabız ve kandaki oksijen seviyesini ölçen; spor aktivite çeşidine göre kalori yakımını takip eden akıllı saatler spor ekipmanlarından sadece bir tanesi.

Günümüzde akıllı futbol ve basketbol topları, raketler, saç bantları, su şişeleri, golf eldivenleri bulunuyor. Örneğin, akıllı toplar spor süresini, gol ve sayı miktarını, top ile kaç kere iletişime geçildiğini ve biyomekanik hareketleri kaydedebiliyor. Aynı şekilde teniste de akıllı raketler kullanılıyor. Teniste kullanılan akıllı raketler vuruş tekniğini, topa kaç kere vurulduğunu ve nasıl vurulduğunu kaydedebiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.