Dolar 32,3589
Euro 34,7115
Altın 2.436,69
BİST 9.991,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

Köşe Yazarı Şirin Sever: Helal olsun sayın vali!

Köşe Yazarı Şirin Sever: Helal olsun sayın vali!
Aksaray Anadolu AŞ
30 Ekim 2022 11:51

Posta Gazetesi Yazarı Şirin Sever, 30 Ekim 2022 tarihli köşe yazısında Aksaray’da cenaze yemeklerinde yemek verilmesi uygulamasının kaldırılması konusuna değindi. 

Posta Gazetesi Yazarı Şirin Sever, 30 Ekim 2022 tarihli köşe yazısında Aksaray’da cenaze yemeklerinde yemek verilmesi uygulamasının kaldırılması konusuna değindi.

İşte o köşe yazısı:

Helal olsun sayın vali!

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, katıldığı bir cenaze namazı sonrası, ‘Valilik olarak cenaze yemeğini yasakladıklarını’ açıkladı. Cenaze sahibinin ‘ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur’ diye sağdan soldan borç almasının ve kredi çekmesinin kabul edilebilir olmadığını gerekçe göstererek. Helal olsun Vali’ye. Parayı pulu da geçin, acılarını yaşaması gereken insanların yemeği düşünmesi kadar saçma şey olabilir mi? Son derece yerinde bir karar.

Peki Vali Hamza Aydoğdu’nun bu kararı almasında, bir süre önce sosyal medyadan köşe yazılarımıza kadar taşınan o isyanın payı var mı acaba, merak ettim açıkçası. Hatırlar mısınız bilmem, geçtiğimiz nisan ayında @akinishh isimli bir kullanıcı, Twitter’da şunları yazmıştı: “Dedemi kaybettik… Öfkeliyim çünkü dedemi kaybettiğimin farkına dahi varamadım henüz. Mantığım, kaybı olan bir evin bu kadar insanı neden yedirip içirmesi gerektiğini algılayamıyor çünkü. Günlerdir kaybımızı dahi konuşamadık. Sadece yüzlerce kişiye hizmet ediyoruz. İnanır mısınız dedemi kaybettiğim günün akşamı çay servisi yaparken, akrabamız olan bir kadın bana ‘ben çayımı açık içiyorum, bunun yerine açık getirsen’ dedi. Hangi vicdana, göreneğe uyuyor bilmiyorum ama ölüsü olan bir evden ekmek, yemek, çay beklemek bana çok ayıp geliyor. Bazı şeylerin değişmesi gerek gerçekten…” İşte bu paylaşım, Türkiye’nin gündemine oturmuştu o günlerde. Öyle haklı bir isyan ve sorgulamaydı ki, içimden geçenler dile gelmişti resmen. Zira evimizden cenaze çıktığı gün, nereden yemek söylesek diye düşünmekten, bulaşık makinesi doldurup boşaltmaktan helak olmuş, acımızı bile yaşayamamıştık. Benim gibi pek çok kişinin hislerine de tercüman olmuştu bu yazı.

Çok hayırlı bir uygulama

Vali Hamza Aydoğdu diyor ki; “Hocalarımızdan ve büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla, Peygamber Efendimiz cenaze evine yemek gönderirmiş ama son zamanlarda Türkiye genelinde garip bir uygulama var. Cenazesi olan, gelenlere yemek ikram ediyor. Kalabalık olduğunda, maddi durumu olmayan, çevresinden borç alıyor ya da gidip kredi çekiyor. Cenazede bize düşen, dua okuyup başsağlığı dilemektir oysa…” Ne güzel söylemiş. Oy kaybedilir, ‘halk bizi yanlış anlar’ gibi boş kaygılara prim vermeden çok hayırlı bir işe soyunmuş ve doğru olanı net biçimde hayata geçirmiş. Bütün cenaze namazlarından sonra bu konuda bilgilendirme yapacaklarını söylemesi de önemli. Böylece yanlış anlaşılmaların da önüne geçeceklerdir. Bazen bir haklı isyan, fitili böyle ateşliyor işte… Tek bir doğru uygulama, hızla yayılıveriyor her yere. Umalım ki, Aksaray da model olsun tüm yurda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.