Dolar 32,3171
Euro 35,0910
Altın 2.299,97
BİST 9.050,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aksaray Anadolu AŞ
22 Nisan 2022 22:31

İş hayatına ilk atılacaklar ve iş değişikliği yapmak isteyenlerin öncelikle kendilerine iyi bir özgeçmiş hazırlaması gerekir. Bir iş başvurusunda ilk adım özenle hazırlanmış bir özgeçmiştir. Kısa, net ve anlaşılır.

Özgeçmişte Mutlaka Olması Gerekenler

Bir özgeçmişte mutlaka olması gereken öğeler vardır. Bunlar;

• Kişiye ait temel bilgiler, ad soyad, doğum yeri, doğum tarihi, telefon ve adres bilgisi, e mail adresi, medeni durum, erkekler için askerlik durumu, ehliyet bilgisi

• Kişinin eğitim alanında gerekli bilgiler

• Daha önce bir iş deneyimi varsa buna ait bilgiler

• Sahip olunan yabancı dil bilgisi

• Bilgisayar becerileri

• İlgi alanları

• Kişiye ait bilgi verebilecek referans bilgisi

Bu yazılı maddeler bir özgeçmişte olması şart olan bilgilerdir.

Bir Özgeçmiş Ne Kadar Olmalı

Yapılacak iş başvurusu için hazırlanan özgeçmişin uzunluğunun 2 sayfayı geçmemesi gerekir. Sayfalarca hazırlanmış bir özgeçmiş itici olacaktır. Hazırlık öncesi özgeçmiş örnekleri incelemek cv hazırlama konusunda size fikir verecektir.

Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özgeçmişi hazırlarken içinde olması gerekenler mutlaka olmalıdır. Ama hazırlarken bazı etkenlere dikkat ederek hazırlamak gerekir. Özenli hazırlanmış bir özgeçmiş kişiye iş başvurusunda artı puan getirecektir. Önemli noktaları başlıklar halinde açıklamak daha faydalı olacaktır.

Anlaşılırlık

Anlaşılır ve okunması kolay bir özgeçmiş hazırlamak gerekir. Bu şekilde olan bir özgeçmiş daha dikkat çekici olacaktır.

Bilgi Kronolojisi

Bilgileri en iyi şekilde sıralama şekli ters kronolojidir. Bunu yaparken en son olan iş deneyimine de fazla yer ayırmak gerekir.

Başvurulan İş

İş yerinde hangi göreve başvuru yapacak iseniz hazırladığınız özgeçmişin beceri ve deneyim bölümüne bu işle ilgili kısa bir özet yazın. Bu şekilde iş veren firmanın aradığı nitelikleri taşıyıp taşımadığınıza dair hemen fikir sahibi olmasını sağlamış olursunuz.

Sahip Olunan Yetenek Ve Nitelikler

Sahip olduğunuz yeteneklerden ve niteliklerden kısa ve net bir şekilde bahsedin. Hakkınızda olumlu ifadeler kullanmaya özen gösterin, ama abartmayın. Daha önce elde etmiş olduğunuz başarılar varsa görev tanımı ile ilgili bunları özgeçmişinize yazın.

İlgi Alanları ve Hobiler

Bazı iş veren firmalar için işe alacağı kişinin ilgi alanları ve hobilerine dikkat eder. İlgi alanlarınızdan ve hobilerinizi yazın. Fakat uzun bir şekilde yazmayın.

Özgeçmiş Yazarken Kullanılan Ağız

Özgeçmiş hazırlarken kendi ağzınızla yazmayın. Cümleleri kurarken üçüncü bir kişinin ağzından yazıyor gibi yazmaya özen gösterin.

Referans Bilgisi

Referans Bilgisi bir özgeçmiş için önemlidir. Başvurduğunuz firmanın pozisyonu ile alakalı olarak deneyimi ve mevkisi olan birinin referans bilgisini yazmak avantajlı olacaktır. Eğer ki daha önce bir iş deneyiminiz varsa beraber çalıştığınız üst mevkide olan bir kişiyi de referans olarak yazabilirsiniz.

Kullanılacak Kağıt

Özgeçmiş için en ideal seçilecek kağıt türü A4 kağıdıdır. Bilgisayarda hazırlayıp çıktı almanız gerekir. Böyle bir imkanınız yoksa güzel bir şekilde iyi bir kalemle yazın.

Özgeçmişte Fotoğraf

Hazırladığınız özgeçmişinize son aylarda çekilmiş bir fotoğrafınız varsa koyun. Yalnız koyduğunuz fotoğrafta fazla aksesuar olmamasına özen gösterin. Dikkat çekici kolye, göze çarpan sallantılı küpeler olan bir fotoğraf özgeçmişte hoş bir görünüm oluşturmaz. Özgeçmişine koyduğunuz fotoğrafınız dikkat çeken yüzünüzde olan ifade ve bakışlarınız olmalıdır.

Kaynak: https://cvhazirlama.cool/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.