Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 21°C

Temiz enerjiye yönelik projeye TÜBİTAK’tan destek geldi

Temiz enerjiye yönelik projeye TÜBİTAK’tan destek geldi
Aksaray Anadolu AŞ
31 Temmuz 2023 13:02

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Can Türker’in danışmanlığında yürütülen ve idrardan biyoelektrik üretimi yapabilen elektro-aktif sulak alan sistemi projesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteğe hak kazandı.

Proje, ASÜ açısından, “TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı” kapsamında desteklenen ilk çalışma olma özelliğine sahip.

İdrarın organik bir atık olduğunu, elektro-aktif sulak alanlarda bulunan bakteriler için bir yakıt kaynağı olarak kullanılabileceğini ve böylelikle temiz enerji üretimi sağlanabileceğini belirten Doç. Dr. Onur Can Türker, bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sistemin ASÜ laboratuvarlarında üretileceğinin altını çizen Türker, karbon-nötr bir tasarım planladıklarını vurguladı. Kurulacak sistemin fosil yakıt bağımlılığını azaltabileceğini ve buna bağlı olarak sera gazı emisyonlarını düşürebileceğini dile getiren Doç. Dr. Türker, “Amacımız yenilikçi bir atık yönetim stratejisi oluşturmaktır. Kuracağımız sistemden üretilecek biyoelektrik ile anlık uyuşturucu testi, atılan antibiyotik miktarının gerçek zamanlı tespiti, peyzaj alanların aydınlatılması, çevresel kirleticilerin belirlenmesinde kendi enerjisini üreten sensörlerin tasarımı gibi birçok çalışma alanına dair somut çıktılar elde edilecektir. Bununla birlikte projemiz, Birleşmiş Milletlerin temiz su, temiz çevre, temiz iklim, temiz enerji gibi sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve ülkemizde uygulanan yeşil politikalarla da uyumluluk arz etmektedir” dedi.

Projenin yürütücülüğünü Dr. Anıl Yakar yapıyor.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, aldıkları destek münasebetiyle Türker’i kutladı ve çalışmalarında başarılar diledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.