Dolar 32,5990
Euro 34,7845
Altın 2.410,89
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 26°C

TRX nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

TRX nedir? Ne zaman ortaya çıktı?
Aksaray Anadolu AŞ
26 Eylül 2022 14:29

İnternet ekosistemini merkeziyetsiz bir yapıya dönüştürme hedefiyle yola çıkan Tron, içerik dağıtım endüstrisine odaklanmış bir blokzinciridir. Akıllı sözleşme geliştirilebilen bir ağ olan Tron, birçok özellik barındırmaktadır. Canlı grafik verilerine TRX fiyat adresinden erişmenin mümkün olduğu Tron, merkeziyetsiz uygulamalar (Dapp) geliştirmenin yanı sıra, merkeziyetsiz borsalar geliştirme gibi olanaklar barındırmaktadır. Ağın yerel coin’i olan TRX coin ise, Tron blokzincirinde işlem ücretlerini ödemenin yanı sıra, ödeme ve dijital varlık transferi için kullanılmaktadır.

TRC token standardına sahip olan Tron blokzinciri, kripto para ekosisteminin ünlü isimlerinden Justin Sun tarafından kurulmuştur. Tron ağını bünyesinde barındıran Tron Vakfı, Sun başkanlığında çalışmalarını sürdürmektedir. Gelişmiş Tron blokzinciri ekosistemi, kullanıcılara blokzinciri ağı üzerinde kontrol sunmasının yanı sıra ölçeklenebilir, güvenli ve hızlı bir ağ yapısına sahiptir. Dünyanın herhangi bir yerinden ağa bağlanan katılımcıların, merkeziyetsiz ve sansürlenemez bir şekilde akıllı sözleşmelerle etkileşime girmesini sağlayan Tron ağı, TRC-10, TRC-20, TRC-721 gibi farklı token standartları barındırır.

TRX nedir?

Tron ağı, sunduğu özelliklerle Ethereum gibi bir ikinci nesil blokzinciri konumundadır. Whitepaper dökümanında, mevcut blokzinciri sorunlarını çözmek için, yenilikçi yöntemler barındıran, merkeziyetsiz ve ölçeklenebilir bir ağ olarak tanımlanan Tron, blokzinciri çözümü olarak ifade edilmiştir. TRX token, Tron ağının yerel token’i olmasının yanında, yatırımcıların bir değer saklama ve yatırım aracı olarak tercih ettiği bir coin’dir. Sağladığı altyapı ile kurumsal blokzinciri çözümlerinde de tercih edilen Tron, Samsung ile yaptığı anlaşma ile ön plana çıkmıştır. Buna ek olarak, platformun kurucusu Justin Sun’ın, dünyanın en büyük eşler arası dosya paylaşım servisi Bittorent’i satın alması da, Tron ağının popülerliğini artırmıştır.

İlk bloku (genesis block) 2018 yılında oluşturulan ağ, Singapur merkezli olarak kurulmuştur. Ethereum ile benzeri bir şekilde, Solidity dilinde akıllı kontratlar oluşturmaya olanak tanıyan Tron ağında, özel bir konsensüs mekanizması kullanılır. Delegated Proof of Stake adlı yapıda, her saat için bir Süper Temsilci seçilir. TRX coin kilitleme işlemi ile yapılan staking sonucunda, 27 adaydan biri Süper Temsilci olmak için tercih edilir. Teknik olarak depolama, uygulama ve çekirdek katmanlarından oluşan Tron blokzinciri, geleneksel madencilik modeli ile çalışır.

Gelişmiş yapısı ile, kullanıcıların çok düşük işlem ücretleri ile dijital varlık transferi yapabilmesine olanak tanıyan Tron ağı, geniş bir destek alanına sahiptir. Kullanıcıların token oluşturabileceği, akıllı sözleşmelerle etkileşime girebileceği Tron ağında, tüm işlemler TRX coin ile gerçekleştirilir. İşlem hızı bakımından Bitcoin ve Ethereum’un ötesinde bir teknoloji barındıran Tron ağında, bir saniye içinde gerçekleşebilen işlem sayısı (TPS) 2000’dir. Tron ağında işlem ücretleri, işlem gücü üzerinden hesaplanır ve burada bant genişliği devreye girer. Tron ağındaki kullanıcılar, her gün belli bir seviyede işlem için komisyonsuz işlem yapabilir. Limitin aşılması durumunda ise komisyon TRX üzerinden ödenir.

TRX ne zaman ortaya çıktı?

Tron ağı, 2017 yılında Justin Sun tarafından hayata geçirilmiştir. İlk olarak Ethereum blokzincirinde geliştirilen Tron, bir ERC-20 token’iydi. 2018 yılında Ethereum’dan ayrılarak kendi blokzincirine geçen TRX, aynı yıl içinde P2P dosya paylaşım platformu Bittorent’i de kendi ekosistemine dahil etmiştir. İçerik üreticilerinin yarattığı büyük ekonomi üzerinde önemli bir dönüşüm hedefiyle yola çıkan Tron ağı, Facebook, YouTube ya da TikTok gibi platformlar üzerinde içerik üretenlere, kendi içeriklerini blokzinciri üzerinden üretme ve gelirini artırma modeli sunmuştur. Tron ağı üzerinde, içerik üreticiler üçüncü parti bir platforma ihtiyaç duymadan, içeriklerini TRX coin üzerinden satma avantajına sahiptir.

TRX coin, blokzinciri platformu içinde akıllı kontratlarla etkileşim, token üretme gibi kullanım alanlarının yanı sıra, kripto para yatırımcıları için en çok tercih edilen değer saklama ve yatırım araçlarından biridir. TRXUSDT sayfasından, düşük komisyonlu TRX alım satımı spot ve vadeli piyasada gerçekleştirilebilir. 2022’nin Eylül ayı itibariyle, 5,5 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip olan TRX en büyük 15 kripto para içinde yer almaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.