Dolar 32,3330
Euro 35,1684
Altın 2.241,35
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Kuraklık nedeniyle Aksaray’da rekolte kaybı çok büyük

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray ve çevresinde yağışların azlığı nedeniyle bu yıl kuraklık yaşandığını ve bu kuraklığın ciddi anlamda rekolte kaybına neden olduğunu söyledi..

Kuraklık nedeniyle Aksaray’da rekolte kaybı çok büyük
Aksaray Anadolu AŞ
10 Temmuz 2016 01:28

Özkök, “Geçen yıl rekoltemiz yaklaşık 850 bin ton civarındaydı. Ama bu sene beklenen rekoltemiz 600 ile 650 bin civarında.” dedi.

Hasat alımlarının sürdüğü Aksaray Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezi Satış Salonu’nda üreteciler ürünlerini satışa sunarken, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, hasat alım ve çalışmaları yerinde inceledi. Aksaray’ın, Türkiye’de en az yağış alan iller arasında yer aldığına dikkat çeken Başkan Hamit Özkök, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin ve İç Anadolu’nun en az yağış alan 5’inci ili Aksaray. Şunu ifade etmek istiyorum ki bu yıl kuraklık tabiri caizse rekolteyi vurdu. Yani rekoltenin eksikliği tamamen kuraklığa dayalı. Bu yıl gördüğünüz gibi hasat dönemimiz başladı. Fakat geçen yıllara oranla hakikaten rekolte düşüklüğü var ve bu bizi karamsarlığa sürüklüyor. Ancak biz biliyoruz ki bizim tüccarlarımız inadına mücadele ederek, iyi fiyatlarla üreticilerin ürettiği ürünleri değer fiyatı ile alarak, bunu yem hammaddesinde kullanmak üzere sanayicilere ulaştırmanın gayreti içindeler. Biz biliyoruz ki Türkiye şu anda kuraklıkla mücadele eden ülkeler arasında. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu kuraklığı bir nebze de olsa atacağımızı ve bundan sonra da rekoltenin yükseleceğini umut ediyoruz. Geçen yıl rekoltemiz yaklaşık 850 bin ton civarındaydı. Ama bu sene beklenen rekoltemiz 600 ile 650 bin civarında. İnşallah bundan da aşağıya düşmemesini umut ediyoruz. 420 bin hektar tarım alanımız var. Bunun 320 bin hektarı sulu. Bunu da yarıya böldüğümüzde 160 bin hektar alanda tarım yapılmakta. Ama bildiğiniz gibi bizimki daha çok kıraç, kurak alanlarda arpa ve buğday tarzı ürünlerimiz ekiliyor.” dedi.

Esnaflar ise Aksaray’da kuraklığın bu yıl yüzde 40 civarında olduğunu belirterek, “Kuraklık bu sene Aksaray’da yüzde 40’lar civarında. Özellikle çöl kısmı dediğimiz Kutlu Köy, İncesu ve Amarat tarafında daha fazla kuraklık oldu. Dağ tarafı dediğimiz Ekecik tarafında da ekinler gayet güzel.” şeklinde konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.