Dolar 32,5553
Euro 34,9632
Altın 2.457,65
BİST 9.881,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 21°C

Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır

15 Eylül Dünya Prostat Günü dolayısıyla Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, yazılı bir açıklama yaparak, prostat kanserinin ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri olduğunu belirtti..

Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır
Aksaray Anadolu AŞ
16 Eylül 2017 00:36

15 Eylül Dünya Prostat Günü dolayısıyla Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, yazılı bir açıklama yaparak, prostat kanserinin ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri olduğunu belirtti.

Arık yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

“Prostat kanseri 50 yaş üzerindeki erkeklerde en sık görülen kanserdir. Ayrıca, kansere bağlı ölümlerin akciğer kanserinden sonra ikinci en sık nedenidir.

Prostat kanseri, prostat dokusu hücrelerinin anormal çoğalmasına bağlı olarak gelişir. Genellikle çok yavaş ilerler ve başlangıçta lokal kalır (prostatı saran zarın dışına çıkmaz). Daha sonra, daha hızlı gelişmeye başlar: önce komşu organlara yayılır; ardından, kan ve lenf yolu ile lenf düğümleri, kemikler, akciğerler vb. gibi daha uzaktaki organlara sıçrar (metastaz yapar).

Yaşam beklentisinin artmasına bağlı olarak bu kanserin sıklığının artması nedeniyle, erken tanı ile bu ilerlemenin önlenmesi, halk sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte:

  • Yaş ilerledikçe risk artmaktadır.
  • Birinci derece akrabasında (baba, erkek kardeş, abi) prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksektir.
  • Hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.

Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe aşağıdaki bazı şikayetlere yol açabilir:

  • Sık idrara çıkma
  • Gece idrara kalkma
  • Kesik kesik idrar yapma
  • Zor idrar yapma
  • Ağrılı idrar yapma
  • Kanlı idrar
  • Kanlı meni

Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji (bevliye) uzmanına başvurulmalıdır.

Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır.

Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yapma (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi), sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir.

Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülenler yüksek risk altında olduğundan 40 yaşınızdan itibaren düzenli olarak üroloji(bevliye) hekiminize giderek muayene olmalıdırlar.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.