Aksaray Haber

Dolar 49,1263
Euro 55,3190
Altın 6.542,72
BİST 12.270,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Aksaray Valisi Murat Duru 2025-2026 asayiş verilerini paylaştı

Aksaray Valisi Murat Duru 2025-2026 asayiş verilerini paylaştı
3 Ekim 2026 14:17

Aksaray’da basın mensuplarıyla buluşan Vali Murat Duru, kişilere ve malvarlığına karşı işlenen suçlardaki azalmayı, güvenlik çalışmalarını ve kentte yürütülen projeleri anlattı.

Aksaray Valisi Murat Duru, Polisevi’nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin asayiş verilerini açıkladı. Duru, kişilere karşı işlenen suçların yüzde 6, malvarlığına karşı işlenen suçların ise yüzde 12 azaldığını bildirdi.

Programa Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Tuncay Karabulut, Konya Bölge Basın İlan Müdürü Halil İbrahim Parlak, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Burak Dinç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Samet Öztürk, Emniyet Müdürü Bekir Demir, Alay Komutanı Mehmet Ali Bayer, daire müdürleri ve basın mensupları katıldı.

KİŞİLERE VE MALVARLIĞINA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR

Vali Duru’nun verdiği bilgilere göre, taciz, tehdit, hakaret, cinsel taciz, öldürme ve yaralama gibi kişilere karşı işlenen suçların sayısı 2025 yılında 4.845 iken 2026 yılında 4.576 oldu.

Hırsızlık, kapkaç, yankesicilik, yağma ve dolandırıcılık gibi malvarlığına karşı işlenen suçların sayısı ise 1.501’den 1.322’ye geriledi. Duru, bu sayıların daha da azalması için tedbirleri artırdıklarını belirtti.

TERÖR VE ORGANİZE SUÇLA MÜCADELE

Duru, PKK/KCK, FETÖ, DEAŞ, DHKP/C ve diğer terör örgütlerine yönelik 2025 yılında 63 operasyon düzenlendiğini, bu operasyonlarda 35 kişinin gözaltına alındığını ve 2 kişinin tutuklandığını açıkladı.

2026 yılında ise 59 operasyon gerçekleştirildiğini, 58 kişinin gözaltına alındığını ve 2 kişinin tutuklandığını bildiren Duru, Aksaray’da herhangi bir terör eylemi yaşanmadığını söyledi.

Organize suç yapılanmalarına yönelik 2025 yılında düzenlenen 24 operasyonda 36 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı. 2026 yılında gerçekleştirilen 26 operasyonda ise 39 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı.

SİLAH OPERASYONLARI VE ARANAN KİŞİLER

Ruhsatsız ve kaçak silahlara yönelik operasyonlarda 2025 yılında 154 tabanca, 206 av tüfeği, 87 kurusıkı tabanca ve 2 uzun namlulu silah ele geçirildi. Bu çalışmalar kapsamında 480 kişi hakkında işlem yapıldı.

2026 yılında ise 106 tabanca, 138 av tüfeği, 61 kurusıkı tabanca ve 2 uzun namlulu silah ele geçirildi, 548 kişi hakkında işlem yapıldı.

Çeşitli suçlardan aranan kişilerden 2025 yılında 3.271’i, 2026 yılında ise 2.508’i yakalanarak adli makamlara teslim edildi.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE 26 KONFERANS

Uyuşturucuyla mücadeleye önem verdiklerini vurgulayan Duru, “Madde mi Mana mı Yoksa Bağımlılık mı” projesi kapsamında mayıs ayından bu yana 26 konferans gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Okullarda velilere yönelik başlayan farkındalık çalışmalarının il genelinde iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında da sürdürüleceğini belirten Duru, “Bu konuda kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

Siber suçlarla mücadele kapsamında 2025 yılında düzenlenen 25 operasyonda 34 kişi gözaltına alındı, 10 kişi tutuklandı. 2026 yılında yapılan 26 operasyonda ise 39 kişi gözaltına alındı, 4 kişi tutuklandı.

TRAFİK DENETİMLERİ VE GÖÇ YÖNETİMİ

Çakarlı araçlar, ticari taksiler ve okul servisleri başta olmak üzere trafik denetimlerine ilişkin verileri paylaşan Duru, 2025 yılında 549.962 aracın denetlendiğini ve 209.739 işlem yapıldığını bildirdi. 2026 yılında ise 569.470 araç denetlendi, 169.376 araca işlem yapıldı.

Göç yönetimine ilişkin açıklamasında Duru, Aksaray’da geçici koruma altında 1.880, ikamet iznine sahip 3.950 ve yasal kalış hakkı olan 11.743 yabancı bulunduğunu belirtti.

2025 yılında 5.670 kişinin kimlik denetiminin yapıldığını ve 434 düzensiz göçmenin tespit edildiğini açıklayan Duru, 2026 yılında ise 8.731 kişinin denetlendiğini, 433 düzensiz göçmenin tespit edilerek gerekli yasal işlemlerin yapıldığını kaydetti.

Kentte yaşayanların ve ziyaretçilerin güvenliği için tedbir aldıklarını ifade eden Duru, emniyet ve jandarma personeline çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

DEMİR YOLUNDA ŞANTİYE KURULUMU BAŞLADI

Sekiz aylık görev süresinde yürütülen diğer hizmetlere de değinen Duru, demir yolu ray hattı çalışmasını başlattıklarını ve müteahhit firmanın şantiye kurulum çalışmalarına başladığını açıkladı. Duru, Aksaray’ın tren hizmetine en kısa sürede ulaşması için süreci takip edeceklerini söyledi.

Devlet-millet kaynaşması kapsamında haftanın belirli günlerinde, özellikle cuma günleri ilçelere, beldelere ve köylere düzenli ziyaretler yaptıklarını belirten Duru, vatandaşların talep ve beklentilerini yaşadıkları yerde dinlediklerini anlattı.

Bu talepler doğrultusunda köylerde ve kırsalda kilometrelerce yol çalışmasının tamamlandığını, bazı çalışmaların devam ettiğini ve içme suyu şebeke hatlarının yenilendiğini bildirdi.

OKULLARDA 207 PERSONEL GÖREVE BAŞLADI

Duru, geçen yıl Türkiye’nin farklı illerindeki okullarda yaşanan olayların velileri, eğitim camiasını ve toplumu etkilediğini, Aksaray’da ise herhangi bir olumsuzluk meydana gelmediğini söyledi.

Bu kapsamda 81 ilde okul bahçe görevlileri alındığını belirten Duru, Aksaray’da Toplum Yararına Program (TYP) üzerinden 207 personelin göreve başladığını açıkladı.

YENİPINAR PROJESİNE 1 MİLYON 800 BİN LİRA

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile İl Özel İdaresi arasında Merkez Yenipınar Hayvan İçme Suyu Tesisi için protokol imzalandığını açıklayan Duru, proje kapsamında 2026 yılı için İl Özel İdaresine 1 milyon 800 bin lira ödenek tahsis edildiğini bildirdi.

Duru, projenin 67 çiftçi ailenin kazancına destek sağlayacağını ifade etti.

YEDAM VE AMATEM ARASINDA İŞ BİRLİĞİ

Bağımlılıkla mücadele kapsamında Yeşilay ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında, Yeşilay Danışma Merkezi (YEDAM) ile AMATEM danışan yönlendirme koordinasyonu ve iş birliği protokolü imzalandı.

Duru, bu iş birliğiyle YEDAM tarafından takip edilen danışanların ihtiyaç hâlinde AMATEM’in sunduğu sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşmasının ve kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.

POMEM EĞİTİMLERİNİ GEÇİCİ OLARAK LİSE BİNALARINDA SÜRDÜRECEK

Duru, kamuoyunu uzun süre meşgul eden ve yaklaşık üç buçuk ayda sonuçlandırılan bir diğer protokolün İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında imzalandığını açıkladı.

Sürece katkı sağlayan milletvekillerine, Aksaraylılara ve basın mensuplarına teşekkür eden Duru’nun verdiği bilgiye göre, Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi, yeni binası tamamlanıncaya kadar eğitim faaliyetlerini Aksaray Anadolu İmam Hatip Lisesine ait okul, yemekhane ve pansiyon binalarında sürdürecek. Yeni binanın tamamlanmasının ardından merkez kendi kampüsüne taşınacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.