Dolar 32,3875
Euro 34,7776
Altın 2.435,69
BİST 9.983,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

Çiftçi ve üreticinin sorunlarını meclise taşıdı

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM Genel Kurulu’nda çiftçi ve üreticilerin sorunlarını gündeme getirerek, çözüme yönelik adım atılması çağrısında bulundu.

Çiftçi ve üreticinin sorunlarını meclise taşıdı
Aksaray Anadolu AŞ
5 Kasım 2021 14:00

Çiftçinin artan döviz fiyatları karşısında sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çeken Aksaray Milletvekili, iktidar partisinin çiftçiye, üreticiye yönelik acil adım atması gerektiğini, aksi halde ekmek fiyatlarının 4 TL’ye yükselebileceğini söyledi.

Erel TBMM Genel Kurulu’nda şu ifadeleri kullandı:

“Zamları bir kere ötelersiniz, iki kere ötelersiniz ama daha sonra benzinde olduğu gibi bir kerede dünyanın zammını vatandaşın omuzlarına yüklersiniz. Kuru üzümde, kuru incirde, çeltikte, yer fıstığında sorunlar bitmiyor. Hâlbuki ülkemiz, kuru üzüm, kuru incir üretiminde ihracat liderliğini oynuyor ancak fiyatlarımız geçen yılla aynı olarak belirleniyor. Yani iktidar, dünyada lider olduğumuz ürünlerde üretim yapanları, üretime küstürmek için elinden geleni yapıyor. Yer fıstığı ise daha beter bir durumda. Geçen yıl 9 TL ile 12 TL civarında olan fiyat, bu yıl 8 TL civarında. Yer fıstığının, Toprak Mahsulleri Ofisi görev kapsamında olmaması da üretim planının yapılmamasına neden oldu. Bakın, kışlık ekim dönemindeyiz. Çiftçimizin, üreticimizin desteğe ihtiyacı var.”

Aynı politika ile devam edildiği takdirde yakın zamanda ekmeğin 4 TL’den satılacağını ifada eren Erel, “Bu sene kimse buğday ekemiyor. Çiftçiler kuraklık ve yüksek maliyetlerden dolayı hep mercimek ekti. Allah korusun, gelecek sene biz ekmeği belki tanesi 6-7 liradan yiyeceğiz. Biliyoruz, artan girdi maliyetlerine artık dayanamıyorsunuz; biliyoruz, borçlarınız nedeniyle traktörünüzden, evinizden hatta tarlanızdan oluyorsunuz, biliyoruz; ekemiyorsunuz, biçemiyorsunuz; biliyoruz, dolar 10 liraya, mazot 8,5 liraya, gübre 4 bin 500 liraya dayandı, dap ve üre fiyatları 8 bin-9 bin arasında geziniyor. Üreticiye yönelik acil adım atması gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.