Dolar 32,3662
Euro 35,0212
Altın 2.326,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Armut Piş Ağzıma Düş

22 Haziran 2016 01:28

Hazıra konmak;

Bu; çok yaygın  iki kelimeyi herkes bilir. Her kes sever. Her kes hazıra konuvermenin hayallerini kurar.

Akşam evde hazırlanmış bir masaya oturuvermekten tutun da , hiç emek vermeden yedi ceddimize yetecek bir kazancın , bir yerlerden elimize gelivermesine kadar , herkesin düşlerini süsleyen gizli bir arzu girdabıdır.

Kimileri loto bayilerinin önünde uzun kuyruklar bekleyerek , icradan, hacizden bedavaya yakın yerler kapabilme peşinde , kimileri kumar masalarında , bazıları da at yarışlarında HAZIRA KONMANIN çeşitleri içinde kapılmış bu girdapta dönmektedir.

Hazıra konma isteğinin gücü öylesine tuhaftır ki ; silah kullandırır. Uyuşturucu sattırır. Eczanelerden okul kapılarına uzanacak kadar acımasız bir eli vardır.

Kimileri bunu kendine bile itiraf edemezken , kimileri dışından düşünür ; “şöyle bir yerlerden bir para gelse de, ayağımı uzatıp hiiiçç çalışmadan yesem.”

Bu gelecek paranın miras olması en temizidir. Az veya çok , bir nesil çalışmış kazanmışsa , sonraki nesil o kazanılmış mülke hazırca konacağı günü sabırsızlıkla bekler. Ölümünü bile beklemeden kavgasını etmeye başlar. Bu uğurda akrabalık , kardeşlik güzel olan her şey sıfırlanır, yok olur.

Çok yakın arkadaşlıklar, komşuluklar kurarsınız bazen. O yakın komşu bir gün evinizde  “hırsız”  olarak , o yakın arkadaş , “sizi dolandıran kişi” olarak karakolda karşınıza çıkabilir. Arkanızı döndüğünüzde sizi sırtınızdan ilk vuran kişiler hep o en yakınınızdakilerdir.

Öyle hazırcı bir toplumuz ki ; aileden bir kişi çalışmış diğerleri yemiş , “elimiz ayağımız tutuyor, biz neden akşama kadar yatıp o çalışanın getirdiği parayı bekliyoruz” diye sormak bile aklımıza gelmemiş bir toplumun insanıyız.

Öyle hazırcı ama aynı zamanda kısa yoldan köşe dönme meraklısı toplumuz ki;

El kadar bebeklerimizi reklamda filmde oynasa da para kazansa diye ; ajansların , yarışmaların kapısını aşındıran , “okuyup da ne olacak futbolcu olsun Ferrarilerde gezsin” hayaliyle top peşinde , toz içinde oradan oraya koşturan velilerin toplumuyuz.

Annelere şahit oldum ; “alacak adam beslesin” diyen , üniversitelerde yer işgal ettirmiş , çalışacak bir çocuğun sırasını gaspettimiş , okul bitince de “evde oturmasını” öğütleyen.

HAZIRCILIĞIN çaresi var mıdır?  Sanmıyorum. Çünkü biz çocuklarımızın elinden ödevlerini alıp “yapıveren”, başbakanlarımızdan; “benim memurum işini bilir” diye yönetilmiş, Yanlışları görünce “banane” demiş, rüşvetsiz iş yapmamış, yaptırmamış bir toplumun üyesiyiz.

Belki desek ki onlara , daha birinci sınıfa başladıklarında;“çocuğum bu gün arkadaşının silgisini aldıysan, ilerde çalıştığın bankayı soyarsın. Hırsızlık bu şekilde başlar ve çok kötü bir şeydir. Hemen bunu geri ver ve özür dile”…

Belki dese ki devletimiz; “rüşveti veren de alan da aynı suçu işliyor ve cezası büyüktür. Devlet , memuruna zaten bu işleri yapması için maaş vermektedir”. Ve devlet bu memurlarına geçinebilecekleri maaşı verse: ”GEÇİNEMİYORUM” bahanesine sığınmaya izin vermese…

Belki tüm  ana babalar, deseler ki evlatlarına; “EVLADIM HAYDAN GELEN HUYA GİDER, HAZIRA KONMAK ,ÇALIŞMADAN YAŞAMAK  her zaman KÖTÜ SON la biten filmler gibidir . Sonu; ya hapishane ya mezardır. DEĞER Mİ?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.