Dolar 32,5607
Euro 34,8793
Altın 2.437,16
BİST 9.712,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Âşıklar ASÜ’de kahramanlık türkülerini seslendirdi

Âşıklar ASÜ’de kahramanlık türkülerini seslendirdi
Aksaray Anadolu AŞ
20 Mart 2024 14:34

Aksaray Üniversitesi (ASÜ), sözlü kültürün önemli bir parçası olan âşıklık geleneğini gençlerle buluşturdu. “Gönül Dağının Âşıkları Aksaray Üniversitesinde Buluşuyor” isimli program kapsamında Âşık Zeki Erdali ve ekibi ASÜ’lülerle bir araya gelerek, kahramanlık türküleri seslendirdi.

ASÜ Konferans Salonu’ndaki etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, âşıklık geleneğinin Anadolu’nun tarihi birikimini, kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini yansıttığını vurguladı. Bu geleneğin çok uzun yıllar içinde oluştuğunu ve usta çırak ilişkisi ile aktarıldığını ifade eden Rektör Arıbaş, “Âşıklık, müzik, şiir ve hikâye anlatıcılığını içeren çok yönlü bir sanattır” dedi.

Âşıklık sanatının toplumun değer yargılarını, kültürünü, hayata bakış açısını, estetik değerlerini, bilgi ve birikimini kitlelere anlattığına dikkat çeken Prof. Alpay Arıbaş, bu geleneğin 2009 yılında UNESCO tarafından kültür varlıkları içine dâhil edildiğini anımsattı.

Geleneğin icrasında doğuştan gelen yeteneğin önemli bir yer tuttuğunu ancak bu yeteneğin çalışmakla geliştiğini de belirten ASÜ Rektörü, “Karacaoğlan’dan Pir Sultan Abdal’a, Mahsuni Şerif’ten Âşık Veysel’e pek çok isim, kendi dönemlerinde topluma bilgi birikimini aktarmıştır. Günümüzde de Orta Anadolu ve Doğu Anadolu yörelerinde bu geleneğin yaşatıldığını görmekteyiz. Bu geleneğin tanınması ve gençlerin bu geleneği bilmesi için biz de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme gayretindeyiz” dedi.

Rektör Arıbaş’ın konuşmasının ardından Âşık Zeki Erdali, Âşık Kul Nuri ve Şeyda Erdal sahneye gelerek, kahramanlık türkülerini seslendirdi.

İçişleri Bakanlığı ve Dünya Sanatçıları Derneği’nin de katkı sunduğu programı öğrenciler ve akademisyenler ilgiyle takip etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.