Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 20°C

Chrome, macOS’ta Safari’den 10 Kat Fazla RAM Kullanıyor

Günümüz tarayıcılarının bilgisayarlarımızda işletim sistemi gibi çalıştığını hemen hemen bilmeyen kalmadı. Windows bilgisayarlara nazaran macOS …

Chrome, macOS’ta Safari’den 10 Kat Fazla RAM Kullanıyor
Aksaray Anadolu AŞ
20 Şubat 2021 17:00

Günümüz tarayıcılarının bilgisayarlarımızda işletim sistemi gibi çalıştığını hemen hemen bilmeyen kalmadı. Windows bilgisayarlara nazaran macOS işletim sistemli bilgisayarların daha stabil ve kararlı çalıştığı düşünülüyor. Ancak yapılan araştırmalar aslında uygulamaların macOS’u bile ne kadar yorabildiğini gözler önüne seriyor.

Morten Just tarafından yapılan araştırmaya göre Google Chrome macOS’ta, Safari’ye göre 10 kat fazla RAM kullanıyor. Google’ın Chrome’u hem bir veri toplama aracı olarak kullanması hem de Chrome’un işletim sistemi gibi davranması aslında ciddi bir RAM tüketimini tetikliyor.

Podcast dinlerken araştırma yapma gereği duydum

blank

Morten Just şöyle belirtiyor: “Fan o kadar gürültülü çalışmaya başladı ki dinlemeye çalıştığım Podcast’i zar zor duymaya başladım. Tüm Chrome sekmelerini kapattıktan sonra fan sesi azaldı ve tamamen sessiz hale geldi. Sanal makinede yeni bir macOS kurulumu yaparak önce 2 sekmeli sonra 54 sekmeli bir test çalıştırdım. Chrome uzantıları devre dışıyken bir test yaptım” diyor. Tarayıcıda Twitter, Gmail testi yaparken 2 sekmeli testte Chrome 1 GB RAM kullanırken, Safari sadece 80 MB RAM tüketimi yapıyor.

Aynı testleri Big Sur çalıştırarak yapan Just, i9 işlemci ve 32 GB RAM’li Mac’de bu sonucun daha kötü olduğunu fark etmiş. Google Chrome’un kararsız çalışması ve yüksek RAM bellek tüketiminin sadece Windows PC’lere ait olmadığı sizi mutlu eder mi bilemeyiz ancak Chrome’un işletim sistemi performansını yerle yeksan ettiği kanıtlanmış oldu.

Sizlerin Google Chrome konusundaki düşünceleri nelerdir? Lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.