Dolar 32,3881
Euro 34,7827
Altın 2.433,74
BİST 10.068,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 23°C
Per 20°C
Cum 19°C

E-Beyanname Nedir

E-Beyanname Nedir
Aksaray Anadolu AŞ
7 Mart 2022 21:30

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ile günümüz internet kullanımı oldukça artmış durumdadır. İnternet kullanımının artması pek çok kolaylığı beraberinde getirmiştir. Sağladığı kolaylık dışında özellikle son yıllarda yaşadığımız yenilenebilir enerji kaynaklarının tükenmesi sorununa da kâğıt tasarrufu sağlatarak bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte olan ve dijitalleşmenin giderek artmasından ötürü sıklıkla tercih edilen bir uygulama olmuş durumdadır. Bunun bir diğer sebebi de vergi dairelerine gidip sıra beklemek, birçok yorucu belgeyi doldurmak ve işlemlerin yavaş gerçekleşerek size zaman kaybı yaşatması gibi süreçlerden uzak kalarak dijital ortamda ev konforunda size tüm bu hizmeti sunmasından ötürüdür.

Ticari faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların beyanname vermek sorumlu oldukları bir durumdur bu nedenle önemli bir konudur. Bu resmi işlemin elektronik ortamda gerçekleştirilebilen haline ise e-Beyanname denilmektedir.

E-Beyanname uygulamasını sıklıkla kullanan sektörlere baktığımızda ise ‘’Serbest muhasebe alanları, mali müşavirler, noterler, çeşitli işletmeler, belediyeler, kamu işletmeleri ‘’ gibi kurumlar olduğunu görülmektedir.

E-Beyanname Ne İşe Yarar ve Avantajları Nelerdir?

E-beyanname nedir, ne işe yarar diyecek olursak kişi ya da işletmelerin vergi dairelerine bildirmesi gereken bu tüm önemli evrakların elektronik ortamda dijital bir şekilde gönderilmesini sağlayan yenilikçi bir uygulamadır. Fiziksel beyanname de elektronik beyanname yani e-Beyanname de aynı bilgi ve evrakları içermektedir. Bu nedenle hukuki açıdan incelendiğinde ikisi de eşit derecede geçerlidir aynı öneme sahiptir.

E-Beyanname GİB’e (Gelir İdaresi Başkanlığı) bildirimde bulunulan beyannamelerin SAP’dan formatına uygun olarak alınmasını sağlayan uygulama olarak da bilinmektedir. E-Beyanname uygulamasının sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. Bunlar;

  • Tüm işlemlerin hızlı bir şekilde çözülebilmesi,
  • Kâğıt tasarrufu sağlanması,
  • Depolama alanının ciddi miktarda küçülmesi ve maliyetinin de ciddi oranda azalması,
  • Vergi dairelerinin üzerine düşen iş yükünün azalması,
  • İşlemlerin dijital ortamın getirisi olarak en az hata oranında gerçekleşmesinin sağlanması gibi faydaları saymamız mümkündür.

blank

Elbette tüm bu sağladığı faydalarla beraber e-beyanname uygulamasını kullanabilmek için tam otomasyona geçmiş olan bir vergi dairesi veya vergi dairelerine beyanname verecek olmak gerekmektedir. E-Beyanname başvurusu ise şu şekilde yapılmaktadır;

E-Beyanname gönderme aracılık yetkisi almak isteyen yükümlülerin (mükelleflerin) “e-Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu”nu doldurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bağlı oldukları vergi dairesine başvurmaları da gereken prosedürlerdendir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.