Dolar 32,5098
Euro 34,9316
Altın 2.439,45
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Kuruluşunuz İçin Hangi ISO Belgelerini Almalısınız?

Kuruluşunuz İçin Hangi ISO Belgelerini Almalısınız?
Aksaray Anadolu AŞ
27 Nisan 2020 01:33

ISO 9001:2015 kuruluşlar için ürün ve hizmetlerin, müşteri gereksinimleri ve yasal düzenleyici şartları göz önüne alarak tutarlı ve sürekliliğinin sağlanabilmesi amacıyla sahip olunması istenen bazı kuralları belirtir.

Bu kurallar hemen her işletme için uygulanabilirdir. Kar amaçlı kuruluşlar ve kar amacı gütmeyen tüm kamu kurum ve kuruluş tarafından da uygulanabilecek kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

Herhangi bir kuruluşun mevcut üretim yapısının aralıksız ve kesintiye uğramadan hizmetlerini sunabilmesi ve üretimi sağlayabilmesi amacıyla neler yapması gerektiğini belirten ve bu amaçla istenen alt yapıyı sağlayan temel standard iso 9001 belgesi standartıdır.  Üst seviye yapının temelini oluşturan iso 9001 belgesinin yanı sıra pek çok iso belgesi [bakınız: adlbelge.com] standardı mevcuttur.

Şimdi bu iso belgelerinin neler olduğunu kısa kısa bilgi vermek amacıyla bakalım.

ISO 14001:2015 çevre yönetim sistemi belgesi işletmelerin çevresel etkileşimlerini denetlemek ve sonuçlara göre kendi performanslarını artırmak için faydalanabilecekleri bir çevre yönetim sistemi için şartları açıklamak üzere kılavuzluk yapmaktadır.

ISO 14001:2015 çevresel girdi ve çıktılarını yönetmek isteyen bir kuruluşların uygulayabileceği uygulamaları barındıran Türkçe pdf kılavuz olarak rehberlik sağlamaktadır.

ISO 14001 sertifikasının standardı iso 9001 sertifikasının standardı kadar popüler olmasa da 14000 ailesi de çok popüler olmuş bir standarttır.

Sonradan yayınlanmasına rağmen kısa sürede çok popüler olan bir diğer standard ise iso 27001 belgesi adıyla bilinen bilgi güvenliği yönetim sistemi standartıdır. Bilgi gerçek anlamda en değerli yatırım olmuştur. Bilgiyi satın alamazsınız. Aslında daha doğru ifadeyle teorik bilgilerin para, eğitim, sınav gibi etkenler ile satın alınması mümkün olabilir. Buna mukabil teorik bilginin satın alınması pek olası sayılmaz. Zira pratik bilgi hemen şimdi uygulanabilir bilgileri içerisinde taşır ancak edinilmesi en zor şeylerden biridir. İşte iso 27001 belgesinin Türkçe pdf standardı bu amaçla özel iso teknik komite gruplarının uzun emekler ile ortaya çıkardığı çalışmalardır.

ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemini merak eden ve fazlasını okumak isteyenler bu linki tıklayın.

ISO 27001:2013 sertifikasına sahip olmak amacında olan kobilerin faydalanacağı temel kaynak iso 27001 bgys standartının ta kendisi olmaktadır. Tüm kobiler için elzem olmakla birlikte özellikle bilgi güvenliğine daha çok ihtiyacı olan ve bilgi teknolojileri üzerine faaliyet gösterem kuruluşlar için bu belge olmazsa olmazdır. Zaten elinizde bilgi güvenliği yönetim sistemi standartı yoksa sistemi uygulamak için kullanabileceğiniz en önemli referans kaynaktan mahrum kalmışsınız demektir. Elbette sizde bu sistemi hakkıyla yerine getirmek niyetindeyseniz öncelikle iso 27001 bilgi güvenliği standardını tse üzerinden satın almalı ve sonrasında da standartın gereklerine uygun madde madde bir iso 27001 bilgi güvenliğini oluşturmalısınız. Sonrasında bilgi edinebilmek amacıyla iso 27001 belgesi nedir nasıl alınır yazısı size iso 27001 belgesinin nasıl alınacağı konusunda yardımcı olacak sayfadır.

Burada özet şeklinde açıklamaya ve bilgi vermeye çalıştığımız her üç yönetim sistemi de [iso 9001:2015, iso 14001:2015 ve iso 27001:2013] belgelendirme yolculuğunuz süresince adını en çok duyacağınız temel referans ve kılavuz yönetim sistemi standartlarıdır.

Buradan yola çıkarak kobi boyutunda ya da daha küçük veya büyük nasıl bir işletmeniz olursa olsun izlemeniz gereken yolun başlangıç noktası bu standardlar olmaktadır.