Dolar 32,3258
Euro 35,1397
Altın 2.296,21
BİST 9.055,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

PESTLE Analizi Nasıl Yapılır?

PESTLE Analizi Nasıl Yapılır?
Aksaray Anadolu AŞ
27 Nisan 2020 21:14

Kuruluşunuzda iso 9001:2015 kalite yönetim sisteminin dokümanlarını hazırlarken 4. Maddesi gereği dış bağlamı analiz etmek için PESTLE yöntemini tercih ediyor olabilirsiniz.

Bu amaçla hazırlanan örnek PESTLE analizini aşağıdan inceleyebilirsiniz. Örnek dokümanları https://adldestek.com/ gibi örnek iso 9001 dokümanları paylaşan sitelerden indirebilirsiniz.

Firmamızda, uyması gereken üretim sorumluluklarının ve firmanın süreçlerine etki eden uygulanabilir yasal mevzuatların yerine getirilmesinde gereken tüm çalışmayı ortaya koymaktadır. Bu bağlamda kurumsal bilgi tarafında ihtiyaç duyulan yasalar ve standartlar dış kaynaklı doküman listesinde yer almaktadır.

Politik gelişmelerden doğrudan olmasa da genel ekonominin etkilendiği ölçüde ekonomik etkenler üzerinden etkilenmektedir.

Politik gelişmelerin neden olduğu ekonomik krizlerden geçmiş dönemde oldukça etkilenen ve ciddi olarak küçülmek zorunda kalan firmamız, sonraki süreç zarfında daha sağlam adımlarla yürüme ve büyüme kararı almıştır.

Ekonomik Analiz

Ekonomik gelişmeler döviz ve faizlerdeki düşüş ve yükselişler satış hedeflerini ve reel ciro rakamlarını doğrudan etkilemekte ve proses (bölüm) hedeflerinin belirlenmesinde zorluk oluşturmaktadır. Dövizdeki belirsizlik satın alma ve üretim planlamasının doğal olarak aksamasına ve risk

Sosyolojik Analiz

Sosyokültürel anlamda ise genel olarak satışlarını kurumsal firmalara gerçekleştirmekte olan firmamız sanayi tipi ürünler üretmekte olup ev kullanımına dönük ürünler üretmemektedir. Bunun olumlu bir sonucu olarak firmamız satın alınan ürünlerin tam olarak hangi amaçla alındığını ve tercihlerini bilerek satın alma kararını vermekte olan tüzel kişilere hizmet vermektedir.

Bilgi Güvenliği ve Teknolojik Analiz

Teknolojik anlamda, hızlı bir şekilde hammadde tedarik etmesi ve ürünlerini hızlıca dağıtması göz önünde bulundurulduğunda lojistik sorunların ve dünyadaki iletim ağının durumunun önemli bir sorun teşkil ettiği görülmektedir. Üretim zincirinde sürecin doğru bir şekilde işletilmesi için yoğun bir teknoloji kullanımı gerektiği söylenebilir. Burada, yenilikçi bir yaklaşım getirilmesi gerektiği ve operasyonel maliyetlerin sürekli düşürülmesine yönelik bir yaklaşımın benimsenmesinin lazım geldiği yadsınamaz.

Ham madde tedarik sistemi ve ürünlerini “soğuk” bir şekilde tutması, “soğuk” bir şekilde dağıtması ve “soğuk” bir şekilde sunması için kullandığı soğutma sistemleri, önemli birer maliyet unsurudur. Hammadde tedarik sistemi için yerel üreticiler ve yerel su kaynaklarının kullanımı yöntemi benimsenmiştir. Burada, teknolojiden ziyade iş ortaklıkları kapsamında bir “fiyat” artışı riski her zaman için bulunmaktadır. Öte yandan, ürünlerin soğukluk durumunun etkin ve etkili bir şekilde çözülmesi büyük bir sorun olarak belirmektedir. Tavsiyeler de dikkate alındığında, tüm üretim sürecinin soğukluk üzerinden yeniden kurgulanmasına kadar varacak bir üretim süreci iyileştirmesi yapması gerektiği öne sürülebilir.

ISO 14001 Çevresel Analiz

Nüfusun giderek arttığı bir dünyada temiz suya ulaşım ise bir insan hakkı sorunu olarak ele alınmaktadır. Bu noktada, temel bir insan hakkı olarak görülen temiz suya kendi ürününü üretebilmek için hayati anlamda ihtiyaç duyduğu açıktır. Dünya genelindeki üretim tesislerinin, yerel su kaynaklarını “kuruduğu, azalttığı ya da fazla kullandığı” yönündeki iddialar önemli eleştiri noktaları olarak belirmektedir. İddia edildiği üzere üç litre su kullanılarak üretildiği esas alınırsa temiz suya ulaşımın önemi tarafından temiz su kullanımının boyutu ortaya çıkmaktadır. Hindistan’da bir fabrikası açılana kadar yerel kaynaklardaki su seviyesinin düzenli bir şekilde “durağan” seviyede kaldığı, ancak söz konusu fabrikanın faaliyete geçmesinden sonra yerel kaynakların su seviyelerinde 10 metreye yakın düşüşler görüldüğü kayda geçirilmiştir. Dünyanın değişik bölgelerinde bu doğrultuda suçlanmaktadır. Çevresel anlamda insanoğluna zarar vermesi ve su kaynaklarını tüketmesi noktasında yer almaktadır. Hem bilimsel veriler hem de toplumsal algının olduğu yönünde oluşması durumunda marka itibarında düşüş görülmesi de kaçınılmazdır.

Küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğü, hemen tüm şirketlerin ve toplumların “enerji veriminden” ve “etkin enerji” kullanımına yöneldiği, en az karbon salınımı ile ilgili uluslararası sözleşmelerin çok daha ön plana çıktığı bir dönemde, “soğutma” sistemlerinin harcadığı enerji ve buzdolaplarının ya da derin dondurucuların karbon salınımı noktasında birer “canavar” olması da önemli sorun teşkil etmektedir. Çevresel etkileri göz önünde bulundurulduğunda, gıda firmalarının üretim bantlarının, saklama yöntemlerinin ve dağıtma yöntemlerinin hem soğutma işlemi için enerjiye ihtiyacı vardır hem de karbon salınımı önemli boyuttadır. Bu noktada, çevresel anlamda bir risk unsurunun daha tespit edildiği öne sürülebilir.

ISO 45001 Ek-Sağlık Konularıyla İlgili Analiz

PESTLE analizinin sosyolojik analiz bölümüne ya da istenirse çevresel analiz bölümüne eklenebilecek olan “sağlık ile ilgili analiz” de günümüzde olmazsa olmaz bir tahlil unsurudur. Burada da sağlık konularıyla ilgili durumu incelenmiştir.

Mısır şurubu, mısır nişastasının bir dizi işleme tabi tutulmasının ardından elde edilmektedir. Bu işlemler sırasında nişasta parçalanarak önce glikoza, ardından glikoz da fruktoza dönüştürülmektedir. Mısır şurubu, yüzde 80 oranında fruktoz, yüzde 20 oranında glikozdan oluşmaktadır. Fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için az miktarda kullanılması yeterli olmakta ve üretimde maliyeti düşürücü bir konuma gelmektedir. Bununla birlikte, fruktoz temelde en hızlı yağa dönüşen şeker türü olduğu için yağlanmaya ve dolayısıyla fruktoz tüketen insanlarda yağa bağlı kilo almaya yol açmaktadır. İçeriğindeki mısır şurubundan dolayı, vücudu yağlandırıcı ve insanları şişmanlatıcı etkisi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, şeker hastalığına yol açtığı ile ilgili iddialar da bulunmaktadır. Dünya çapında, çocuklarda obeziteye yol açtığı, şeker hastalığını tetiklediği ve asidik yapısından dolayı vücuda zarar verdiği yönünde eleştirilmektedir. Burada da hem bilimsel veriler hem de toplumsal algının, sağlığı bozan bir ürün olduğu yönüne doğru kayması önemli bir risk unsurudur.

ISO 45001, ISO 14001 ve ISO 9001 gibi iso belgelerinin hangilerinin kuruluşunuza uygun olduğunu merak ediyorsanız yeni yayınlanan kuruluşunuz için hangi iso belgelerini almalısınız yazımızda iso 9001 belgesi ve diğer iso belgeleri hakkında geniş bilgi edinebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.