Dolar 32,3591
Euro 34,6306
Altın 2.386,84
BİST 10.188,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Polyester dikiş ipliği ile yapılabilecek projeler

Polyester dikiş ipliği ile yapılabilecek projeler
Aksaray Anadolu AŞ
9 Ekim 2023 19:10

Polyester dikiş ipliği, çok yönlü ve dayanıklı bir iplik türüdür ve özellikle hazır giyim, mefruşat, dekoratif eşyalar, halı, çadır, yelken gibi pek çok farklı alanlarda kullanıma müsait olmaktadırlar. Çok farklı güzel projeler yapmaya imkan tanıyan nitelikleri ile sizlerde ister eviniz için isterse işletmeniz için farklı konsept tasarımlar ortaya koyabilirsiniz. Aşağıdaki yazımızda belli başlı örnekler çerçevesinde sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Kanaviçe: Kanaviçe, kumaş üzerine çeşitli desenler işlemek için kullanılan bir nakış tekniğidir. Kanaviçe yapmak için polyester dikiş ipliği kullanabilirsiniz ve farklı renk çeşitliliği, parlaklık ve dayanıklılık sağlar. Kanaviçe yapmak için özel kanaviçe kumaşı veya etamin kumaşı kullanmanız gerekir ki kumaşı bir kasnağa gerip, istediğiniz deseni işlemeye başlayabilirsiniz. Kanaviçe sayesinde yorgan kılıfı gibi çok farklı işler ve projeler ortaya koymanı mümkün olmaktadır.

Polyester dikiş ipliği ile kanaviçe yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle kanaviçe yapmak istediğiniz ve beklentilerine yönelik kumaşı seçin. Kanaviçe için özel olarak üretilmiş olan etamin kumaşı veya kanaviçe kumaşı tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bu kumaşların üzerine rahatlıkla desen ve tasarımlar işleyebilir ve dizaynları rahatlıkla görmek için küçük kareler bulunmaktadır.
  • Sonra kanaviçe yapmak istediğiniz deseni seçin hatta deseninizi kendiniz çizebilir veya hazır şablonlar kullanabilirsiniz. İnternet ve dergi gibi unsurlardan yararlanabilirsiniz ki bu bağlamda epey sayıca fazla şablon ile karşılaşacaksınız.
  • Daha sonra polyester dikiş ipliği ve iğne seçin ki renk çeşitliliği, parlaklık ve dayanıklılık sağlaması açsından polyester ürün önem arz etmektedir. İnce ve sivri uçlu iğne kullanmanız sayesinde işlemleri çok daha efektif halledebilirsiniz.
  • Ardından kumaşı bir kasnağa gerin ki kasnak, kumaşı gergin tutarak işlemenizi kolaylaştırır. Kasnak ebatları ise tasarımızın ve ortaya koymak istediğiniz ürünün türüne göre ayarlı olmalıdır.
  • Son olarak deseninizi kumaş üzerine işlemeye başlayın ve kanaviçe yapmak için çarpı işi tekniğini kullanabilirsiniz. Bu teknikte, kumaşın küçük karelerinin köşelerinden geçerek çapraz çizgiler oluşturursunuz ki deseninizdeki renklere göre polyester dikiş ipliği değiştirerek devam

Örgü: Örgü, şiş veya tığ kullanarak iplikten kumaş oluşturmak için kullanılan bir el sanatıdır. Örgü yapmak için polyester dikiş ipliği kullanabilirsiniz hatta bu hammadde yumuşaklık, esneklik ve kolay bakım sağlar. Örgü yapmak için önce öreceğiniz ürünün modelini ve ölçülerini belirlemeniz gerekir. Sonra uygun şiş veya tığ boyutunu ve iplik miktarını seçmeniz gerekli olacaktır. Örgü sayesinde şal, bere, kazak, battaniye, ev içn dekoratif süsler gibi ürünler işleyebilirsiniz.

Dikiş ipi ile kaliteli ve estetik örgü projeleri için yol gösterici adımlar

  • Öncelikle örgü yapmak istediğiniz ürünü, modelini ve ölçülerini belirleyin çünkü bir kazak, şal, bere veya battaniye yapabilirsiniz. Model tercihleriniz için internette sayısız kaynak bulunmaktadır ve buraları ziyaret ederek rahatlıkla istediğiniz desenleri bulabilir ve kombin ederek kendi tasarımlarınızı ortaya koyabilirsiniz. Dikiş ipi ile bunların nasıl işleneceği hakkında da gerekli bilgileri kısa araştırmalar neticesinde elde etmeniz mümkün olacaktır.
  • Sonra polyester dikiş ipliği ve uygun şiş veya tığ seçin ki yumuşak, esnek ve kolay işlem için bu adım önemli olacaktır. İplik kalınlığına uygun şiş ve tığ ebatları ile modeliniz arasında uyum olması gerekmektedir. Aksi takdirde sizleri epey yoran süreçler ortaya çıkabilir.
  • Ardından örgüye başlamak için ilmek atın ve ilmek atmak için farklı yöntemler vardır. Genellikle en sık kullanılan ilmek atma yöntemi uzun kuyruklu olanıdır. Tasarımınıza uygun ilmek sayısı belirleyebilir ve sonrasında örgü işine geçiş yapabilirsiniz.
  • Son olarak modelinizi örmeye başlayın lakin örgüde farklı teknikler ve desenler vardır. Genel açıdan düz ve ters olarak iki çeşit örgü bulunmaktadır ve bunlar arasında olan kombinasyonlar sayesinde pirinç, lastik, haraşo gibi teknikler kullanabilirsiniz. Daha ileri seviye olan ajur, saç modeli örgü ve kabartmalı olan teknikleri de tercih edebilirsiniz ki bu sizlerin bu hususta sahip olduğunuz bilgi ve becerilere yönelik tercihler ile ortaya çıkacaktır.

Dantel: Dantel, ince ve süslü bir kumaş türüdür ki dantel yapmak için polyester dikiş ipliği kullanabilirsiniz. İnce ve sağlam bir yapı sunan dikiş ipi sayesinde dantel yapmak için özel dantel tığı veya iğne kullanmanız gerekmektedir. Örtü, peçetelik, masa dekorasyonuna destekleyici yan ürünler gibi birbirinden güzel farklı projeler ortaya koyabilirsiniz.

Dantel yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle dantel yapmak istediğiniz modeli seçin ve modelinizin şemasını veya tarifini takip ederek hangi teknikleri ve malzemeleri kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
  • Sonra polyester dikiş ipliği ve uygun dantel tığı veya iğne seçin ki adımları atmak için ön hazırlıkları tamamlamış olacaksınız. Tığ veya iğne boyutunu ipliğinizin kalınlığına ve modelinizin sıklığına göre ayarlayabilirsiniz ve sonrasında işleme geçmek için her şey hazır olacaktır.
  • Ardından dantel yapmaya başlayın ve hangi tekniği kullanacağınıza karar verin. En yaygın olanları trabzan, ikili, zincir gibi tekniklerdir ve siz bunlar arasında modelinize en uygun olan türü seçmeniz gerekmektedir. Bu teknikleri kullanarak istediğiniz şekilleri oluşturabilirsiniz ve geometrik şekiller yanı sıra çiçek ve uğur böceği gibi hoş motifler ortaya koyabilirsiniz.
  • Son olarak dantel motiflerinizi birleştirin ve dantel motiflerinizi tığ veya iğne ile birbirine dikerek veya örerek birleştirebilirsiniz. Böylece daha büyük bir parça elde edebilir ve masa örtüsü benzeri ürünleri rahatlıkla elde

Makrome: Makrome, düğümleme tekniği ile iplikten süs eşyaları yapmak için kullanılan bir el sanatıdır. Makrome yapmak için polyester dikiş ipliği kullanabilir çünkü düğüm tutma ve şekil verme özelliği sağlamaktadır. Makrome yapmak için önce bir tahta çubuk veya metal halka gibi bir destek malzemesi seçmeniz gerekir. Sonra istediğiniz uzunlukta iplikleri kesip desteğe bağlamanız gerekir ki daha sonra farklı düğüm çeşitleri ile istediğiniz modeli oluşturmanız gerekir. Ev ve ofis gibi alanlar için birbirinden hoş dekorasyonlar ortaya çıkarmanız mümkün olacaktır.

Makrome yapmak için belli başlı temel adımlar

  • Öncelikle makrome yapmak istediğiniz ürünü ve modelini belirle ki bir duvar süsü, çiçek askılığı, avize veya bir sepet yapabilecek duruma yönelik ön aşamaları geçmiş ol. Farklı kaynaklarda elde edeceğin modelleri veya desenleri kombin ederek te özgün tasarımlar ortaya çıkartabilirsin.
  • Sonra polyester dikiş ipliği ve uygun destek malzemesi seçin, burada dikiş ipi, düğüm tutma ve şekil verme özelliği sağlar. Destek malzemesinin boyutunu ve şeklini modelinize göre ayarlayabilirsiniz ki en verimli çalışma ortamını bu şekilde yakalamak mümkün olacaktır.
  • Ardından iplikleri desteğe bağlayın ve iplikleri desteğe bağlamak için farklı yöntemler vardır. Düğümlü bağlama yöntemi, ipliği ikiye katlayıp desteğin altından geçirir ve boşluktan çıkararak düğüm atarsınız.
  • Son olarak modelinizi örmeye başlayın. Makrome yapmak için farklı düğüm teknikleri vardır. İnternetten araştırma yaparak modeline uygun olan teknikleri kullanarak istediğiniz şekilleri oluşturabilirsiniz.

Bu makalede polyester dikiş ipliği ile yapılabilecek projelerden bazılarına değinmiş olduk. Polyester dikiş ipliği ile daha pek çok farklı proje yapabilir, yaratıcılığınızı konuşturarak kendi tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz. Sadece hobi olarak bu gibi projeler ortaya koyabilirken, diğer taraftan online satışa sunarak projeleriniz üzerinden pasif gelir kapısı oluşturma şansını da yakalamış olursunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.