Dolar 32,3595
Euro 34,7818
Altın 2.398,99
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Samsung, Yapay Zeka İşleme Hızını Artıran Yongasını Duyurdu

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, bugün yapay zeka dalını geliştirecek çok değerli bir duyuru yaptı. Dünyanın birinci yapay zeka sürece …

Samsung, Yapay Zeka İşleme Hızını Artıran Yongasını Duyurdu
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 16:12

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, bugün yapay zeka dalını geliştirecek çok değerli bir duyuru yaptı. Dünyanın birinci yapay zeka sürece dayanağına sahip yüksek bant genişliğine sahip bellek yongasını (HBM) geliştirdiğini açıklayan şirket, bu yonga ile yapay zeka sürece suratını artırırken, güç tüketimini önemli oranda düşürecek.

Samsung, ürettiği yongaya “HBM-PIM” ismini verdi. HBM’nin zati ne manaya geldiğini bahsetmiştik. Pekala PIM ne demek? Bu ibare, teknolojide bellek sürece olarak isimlendiriliyor. Mantık tabanlı sürece ünitelerine sahip olan PIM kısmı, yapay zekanın sürece suratını iki katın üstünde artırıyor. Tüm bunlar olurken sistemin güç tüketimi, yüzde 70 düzeylerinde azalıyor.

Samsung, HBM-PIM ile bilgi süreç sunucuları ve yapay zeka uygulamalarını uçuracak

blank

Samsung tarafından üretilen bellek yongasının günlük kullanıcılar için olmadığını açıkça tabir edebiliriz. Samsung tarafından yapılan açıklamalarda, bu eserin yüksek performansa muhtaçlık duyan bilgi süreç sunucuları ile yapay zeka uygulamalarında kullanılacağını söylüyor. Aslında bellek yongasının üretim mimarisi de standart bilgisayarlara kıyasla değerli farklar içeriyor. Örneğin standart bilgisayarlar; bellek ve sürece süreçlerini ayırırlar. Bu da ağır bilgi transferleri sırasında gecikme müddetini artırır. HBM-PIM ise bu durumu ortadan kaldırıyor. Ayrıyeten bu bellek yongası, evvelki jenerasyon HBM arayüzüyle de uyumlu. Bu da şirketlerin, mevcut donanım ve yazılımlarını tümüyle değiştirmeden, HBM-PIM’e geçiş yapabilecekleri manasına geliyor.

Samsung tarafından yapılan açıklamalara nazaran yapay zeka hızlandırmasında kullanılacak olan HBM-PIM, önümüzdeki 4 aylık süreçte test için şirketlere gönderilecek. Yılın ikinci yarısında ise tüm müşteriler ile yeni potansiyel müşterilerin HBM-PIM kullanmaya başlamasını sağlayacak olan şirket, yapay zeka dalını derinden etkileyecek üzere görünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.