Dolar 32,3404
Euro 35,0988
Altın 2.239,16
BİST 8.807,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Mevsimsel gribal enfeksiyonlar ve domuz gribi

Aksaray Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Kürklü Bozkır, mevsimsel grip vakaları ve domuz gribi hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklama yaptı..

Mevsimsel gribal enfeksiyonlar ve domuz gribi
Aksaray Anadolu AŞ
13 Ocak 2016 21:03

Dr. Filiz Kürkçü Bozkır, grip vakalarının her sene sonbahar ve kış aylarında görüldüğünü vurgulayarak, “Toplumun yaklaşık %10-15’i bu dönemde gribe yakalanmaktadır. Grip vakaların %60-70’i domuz gribi vakalarıdır. Ama mevsimsel gripten farkı olmadığı için ortada panik yapılacak bir durum söz konusu değildir ” dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Kürklü Bozkır, bilgilendirme açıklamasına şöyle devam etti:

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalıktır. Kaynağı influenza A (H1N1) tipi virüstür. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesidir.

BULAŞMA YOLLARI

Hastalık nasıl bulaşır? Domuz gribi bulaşıcıdır ve insandan insana mevsimsel grip gibi, solunum (hava) yoluyla bulaşır.

Hastalanan kişi; öksürürken ve hapşırırken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklerle temas ederse virüs onlara da bulaşır.

Şöyle ki; kişi, grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağız, göz ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör etkiler. Ancak her ihtimale karşı, hasta kişinin temas ettiği yüzeylere dokunamamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller mutlaka yıkanmalıdır.Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir. Kuluçka süresi 1-7 gün arasında değişir.

Hastalanan kişi hastalığı yaklaşık 7 gün süreyle başka birisine bulaştırabilir.

BELİRTİLERİ

Domuz gribinin belirtileri, mevsimsel grip belirtilerinden farklı değildir. İkisi de benzer virüsler ile meydana gelmektedir.

Ateş, burun akıntısı, öksürük , boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk

Bazı vakalarda nadir de olsa ishal ve kusma görülebilir.

Altta kronik hastalıklar gibi başka hastalıkları olan kişiler, mevsimsel gripte olduğu gibi Domuz Gribi için de risk grubu oluşturmakta ve hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmektedir.

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

* Zor nefes almak veya nefes darlığı

* Bilinç bulanıklığı

* Sık ve uzun süreli kusma

Çocuklarda acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

* Hızlı veya zor nefes alma

* Vücutta solgunluk ya da morarma

* Beslenememe

* Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil

* Huzursuzluk

* Ateşle beraber döküntü görülmesi

TEŞHİS

Burun veya boğazdan alınan sürüntü örneğinden PCR yöntemi ile konur. Risk grubunda olanlar; gebeler, 2 yaş altı bebekler, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik akciğer hastalığı, kronik kardiyovasküler hastalığı, kronik nörolojik hastalığı, diyabet ,kronik karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış

KORUNMA

Hasta görünen, ateşli ve öksürüğü olan kişiler ile yakın temas edilmemeli etmek zorunda ise maske takılmalı ve temastan sonra eller su ve sabun ile yıkanmalı

Özellikle öksürme veya hapşırma sonrasında ağız kağıt mendil ile kapatılmalı ve daha sonra mendil çöp kutusuna atılmalı eller göze, burna ve ağza sürülmemeli mutlaka yıkanmalı

Yıkama olanağı yok ise alkol bazlı el dezenfektanları kullanılmalı

Kişide eğer hastalık belirtileri var ise evde kalmalı ve diğer kişilerle teması sınırlandırmalı kalabalık ortamlardan uzak durmalı kalabalık içerisine girecek ise mutlaka maske takmalı ıstirahat etmeli bol sıvı almalı belirtiler ağırlaşır ise hekimleri ile temasa geçmeliler

Sağlık personeli ile riskli grupta olanlar domuz gribi aşısı mutlaka yaptırmalılar

TEDAVİ

Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.