Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Ürün Güvenliği haftası başlıyor

Her yıl 12-16 Ekim arasında kutlanan ‘Ürün Güvenliği Haftası’nda, vatandaşların günlük hayatta kullanılan teknolojik ürünlerini güvenli bir şekilde nasıl kullanabileceği konusunda bilgilendirme yapılacak..

Ürün Güvenliği haftası başlıyor
Aksaray Anadolu AŞ
12 Ekim 2015 12:33

Günümüzde hızla gelişen bilim ve teknoloji, serbest ticaret ile birlikte dünyada büyüyen ekonomi, artan tüketim ve hızlı rekabet ortamı ile birlikte ürün çeşitliliğinin artması tüketiciye fiyat ve kalite açısından birçok seçenek sunmaktadır. Bu doğrultuda bakıldığı zaman iç piyasada kullanılan ürünlerin yalnızca ülkemizde üretilmediğini dünyanın dört bir yanında üretilen ürünlerin piyasaya girdiğini görmekteyiz. Bu durumun etkisiyle tüketici çeşitli riskler ile karşı karşıya kalmaktadır. Tüm ürünlerin insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından güvenli olması ve gerekli güvenlik kriterlerini karşılaması gerekmektedir.

Bu çerçevede hem tüketicilerimizin güvenli ürün kullanımını sağlamak hem de adil rekabet ortamının sağlanması ve yerli tüketicilerimizin AB normlarında üretimi yapmasını temin etmek amacı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından piyasaya arz edilmiş olan hem yerli hem ithal ürünlerin denetimi yapılmaktadır. 2002 yılında yürürlüğe giren PGD(Piyasa Gözetimi Denetimi) faaliyetleri bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Özellikle konunun önem kazanması ile birlikte PGD faaliyetleri 2011 yılında kurulan Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü ile başlatılan denetimler üst seviyeye taşınmıştır. Söz konusu denetimler ülke genelinde Bakanlığımız ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde görevli uzman denetim elemanlarınca yapılmakta olup, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlamaktadır. Bu denetimler ayrıca yerli üreticilerimizi yoğun rekabete karşı korumaktadır.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında yapılan denetimler sektörlerimizde önemli bir yapılanmaya ve iyileşmeye sebep olmakta ki buda ülkemizin dış ticaretinin artmasının büyük katkı sağlamaktadır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan ve denetimi yapılan sanayi ürünleri;

1-) Asansörler

2-) Asansör Bakım ve İşletmeler

3-) Aeorosol Kaplar(Deodorant, Sinek İlacı, vb.)

4-) ATEX Ürünleri(Akaryakıt Dispanser Tabancası, Exproof Fiş-Prizler, vb.)

5-) Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcılar(Havai Fişekler)

6-) Basınçlı Ekipmanlar(Küresel Vana, Mekanik Manometre, LPG Tüpleri, vb.)

7-) Elektrikli Ekipmanlar(Ampuller, Elektrikli Sıvı Isıtıcıları, Elektrikli Soba, Aspiratör, Kaynak

Makinası, Gaz Alarm Cihazı, vb.)

😎 Gaz Yakan Cihazlar(Tüplü Mangal, Gazlı Döner Ocağı, Şofben, vb.)

9-) Kazanlar

10-) Makineler(Matkap, Hamur Yoğurma, Çim Biçme, Çapa, vb.)

11-) Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar(Tüm Depolama Tankları, vb.)

12-) Otomotiv(Araç LPG Tankı, Amortisör, Emniyet Kemerleri, Fan ve Sinyal Üniteleri, vb.)

13-) Zorunlu Standart – Düzenlenmemiş alan şeklinde sıralayabiliriz.

Söz konusu bu ürünlerin ürün güvenliği ve teknik mevzuata uygunluğunu sağlamak amacı ile denetim faaliyetleri sürekli olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda vatandaşlarımızın Bakanlığımız sorumluluğunda bulunan ürünlerle ilgili şikâyetlerini iletebilecekleri ALO 130 Ürün Güvenliği Şikâyet Hattı 2014 yılında hizmete girmiştir. Vatandaşlarımızı aldığı sanayi ürünlerinde mutlaka CE işareti bulunmasına dikkat etmelidir.

Ürün Güvenliği haftası etkinlikleri kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilecek program aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

image0026666

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.