Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

15 Temmuz’da evinde darbeci besleyenler CHP’ye dil uzatamaz

15 Temmuz’da evinde darbeci besleyenler CHP’ye dil uzatamaz
Aksaray Anadolu AŞ
6 Nisan 2021 19:15

Cumhuriyet Halk Partisi Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk Türkiye gündeminde 2 gündür tartışılan. 103 amiralin gece yarısı yayınladığı bildiri ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Ertürk bildiriye şeklen karşı olduğunu vurgulayarak demokrasi kırmızı çizgimizdir mesajı verdi.

Tartışmaları üzücü bulduğunu ifade eden Ertürk toplumun bölünmüş gibi gösterildiğine dikkat çekerek “Gündem 103 Amiralin yayınladığı bildiri. Bu bildiri Toplumu ikiye bölecek şekilde  bir noktaya gelmesi ve bu düzlemde tartışılması son derece üzücü. Sanki toplum bildiriyi destekleyenler  ve bildiriye  karşı olanlar  şeklinde bölünmüş gibi. Bir kere temel konularda mutabık kalmamız lazım. Demokrasi her siyasal partinin, her toplum ferdinin,  sahip çıkması gereken çok önemli bir kavramdır. Demokrasinin önemini kavramak için çevremizde ve Orta Doğu’da yaşananlara bakmak lazım” dedi.

“Darbeyi Çağrıştıran Her Şeyin Karşısındayız”

“Askerin siyasetle ilişkisi bu coğrafyada hep tartışmalı bir konu olmuştur” diyen Ertürk “Ülke tarihimizde çok kanayan yaralar vardır. Askerin siyasete müdahalesi  çok travmalara yol açmıştır. Bu anlamda  darbe girişimleri ve darbeyi çağrıştıran her şeyin karşısında hem şahıs olarak hem de CHP İl Başkanı olarak  karşı oluruz. Bunun altının kalın çizgilerle çizilmesini isterim.  Bildiri şekil olarak benim de itiraz ettiğim bir bildiri. Gece yarısı saat 22.30 sularında bildiri şeklinde yayınlanmasına geçmiş tecrübelerden dolayı itiraz ederim.  Ama burdan da bir kahramanlık mağduriyet  yaratarak, darbe oldu, darbe olacak  gibi hezeyana kapılmayı da doğru bulmam” diye konuştu.

“Yetkilerin Gerçekleri Ortaya Koyması Lazım”

Devlet yetkililerini göreve davet eden Ertürk “Öncelikle bir darbe girişimi var mı? Mutfağında hazırlık aşaması var mı bunu da yetkililerin ortaya koyması lazım. Bu kavram karmaşasının ortada kalkması lazım. İnsanlar öyle bir noktaya geldik ki bir üniversite öğrencisi bir lise öğrencisi hükümeti eleştiren bir tiwit attığı zaman darbe çağrıştıracak hale geldi. Bir Anayasa mahkemesi üyesi  görevimizin başındayız, hukuk iş başında ışıklarımız yanıyor diyerek tiwit attığı zaman da lince uğradı. Hükümet her şeyden mağduriyet yaratmaya çalıştığı için  her şeyden darbe  çığırtkanlığı yaratmaya çalıştığı için bu iş yalancı çoban hikayesine döndü artık. Doğru ve yanlışı ayırt edemez hale geldik. Bu konuda CHP olarak şunu savunuyoruz: Herkes fikrini özgürce açıklama hakkına sahiptir.  Demokrasiyi de askerin ya da başka bir kurumun vesayetinden kurtarmak hepimizin görevi olmalı. Yani şundan vazgeçilmesi lazım ‘Yolda giderken taşa takılalım da  taş bize engel oldu tuzak kurdu mağdur olalım’ beklentisinden de kurtulunması lazım herkesin bu ülkenin kurumlarına sahip çıkması lazım” ifadelerini kullandı.

 “Sanal Gündemler  Toplumu Meşgul Etmemeli”

“Asker yerinde güzel, polislerimiz yerinde güzel, yargıçlar, hukukçularımız yerinde güzel kurumlar görevlerini yapmalı”  diyen Ertürk “Siyasetin görevi de demokrasiye sahip çıkmak ve korumak olmalı. Bu henüz yeni bir olay ben bunu açık net söylüyorum. Bu işin arkasında askerin sivil hükümete karşı darbe çalışma bulguları ortaya konursa en sert tepkiyi veren biz oluruz. Şekline itiraz etmem rağmen emekli, devlet içinde hiçbir görevi olmayan amirallerin açıklamasından yola çıkarak da farklı siyasi hesaplar yapmayı da doğru bulmuyorum.  Demokrasi benim partimin ve tüm vatandaşların kırmızı  çizgisi olmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi Darbelerde bedel  ödemiş bir partidir. Tüm partiler  geçmişte bedel ödemiştir. Artık bu ödediğimiz bedelleriden yola çıkarak  her birimiz demokrasiyi nasıl yaşatırız, özgürlükleri nasıl ayakta tutarız bu çaba içinde olmalıdır. Bunun dışındaki sanal gündemler ekonomik krizden yanıp kavrulan toplumun gündemini meşgul etmemelidir” açıklamasında bulundu.

“15 Temmuz’da Evinin İçinde Darbeci Besleyenler Cumhuriyet Halk Partisi’ne Dil Uzatamaz” 

Ertürk “Son günlerde bildiriye imza atan generallerin ailelerinin partimiz üyesi olduğuna dair kampanya yürütenlere de şunu söylemek istiyorum:  Demokrasi Cumhuriyet Halk partisinin kırmızı  çizgisidir. Cumhuriyet Halk Partisi Darbelerde bedel  ödemiş bir partidir. 15 Temmuz’da  darbeciler evinin içinden çıkan bir parti partimize çamur atarak sorumluluktan kurtulamaz, Darbeci Mehmet Dişli’nin kardeşini terfi ettirenler, azılı FETÖ yöneticisinin kardeşini bakan yapanlar partimize dil uzatamaz. Artık bu sanal tartışmaları bırakıp;  geçmişte ödenen  bedelleriden yola çıkarak ‘demokrasiyi nasıl yaşatırız, özgürlükleri nasıl ayakta tutarız’ çabası içinde olmalıyız. Bunun dışındaki sanal gündemler ekonomik krizden yanıp kavrulan toplumumuzu meşgul etmekten başka bir işe yaramayacaktır” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.