Dolar 32,4010
Euro 34,7830
Altın 2.397,65
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Az Bulutlu
Aksaray
18°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 22°C

Aksaray Barosu: Hukukun kurumsal yapısı ve anayasal sınırı korunmalı

Aksaray Barosu: Hukukun kurumsal yapısı ve anayasal sınırı korunmalı
Aksaray Anadolu AŞ
9 Kasım 2023 19:06

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunurken, büyük tartışma yaratan bu konuyla ilgili olarak Aksaray Barosu tarafından da bir açıklama yapıldı ve “Hukukun kurumsal yapısı ve Anayasal sınırı korunmalıdır” denildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye’de gündem oluşturan ve büyük tartışma yaratan bu girişimi üzerine Aksaray Barosu tarafından da, “Hukukun kurumsal yapısı ve Anayasal sınırı korunmalıdır” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Açıklama şöyle:

“Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuki niteliği ve uygulanma şartlarının hukuk çerçevesinde bağlayıcılığı Anayasal hükümler gereği ortadadır.

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasamızın 153.Maddesi ve 6216 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan bireysel başvuru hakkını esas alarak verdiği karar gerekçesine ve içeriğine katılıp katılmamak bir yana devamında bu kararı yok sayma ve göz ardı etme hakkı ve yetkisi hukuk devletinde hiçbir kurum ve kişiye tanınmamıştır.

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan karmaşa ve yetki anlaşmazlığının hukuk camiası açısından oluşturduğu olumsuzluk kaygı vericidir.

Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır, uygulanmak zorundadır.(Anayasa Madde 153)

Anayasa Mahkemesi

Kararlarına karşı direnme kararlıda verilemez.

Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması ve kararı verenler hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki

Yargıtay 3.Ceza Dairesi kararı açıkça hukuka aykırıdır ve yok hükmündedir.

Verilen bu karar, tüm yargı kararlarının infazından takdiri olarak kaçınılabileceği yolunu açarak başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere yargı organlarının işlevsiz hale gelmesine ve tüm vatandaşlarımız nezdinde değersiz görülmesine yol açacağı bilinmelidir.

Aksaray Barosu olarak bir hukuk kurumu olduğumuz bilinci ile hukukun üstünlüğüne sahip çıkma sorumluluğumuz gereği tüm kurumları hukukun yazılı kuralları ve genel teamülleri konusunda oluşmuş içtihat ve birikime evrensel sınırlarda sahip çıkmalarını bekliyor ve bu konuda çağrıda bulunuyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.