Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Az Bulutlu
Aksaray
25°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Aksaray Belediyesi, her ay 30 ton tıbbi atık toplayarak imha ediyor

Aksaray Belediyesi, her ay 30 ton tıbbi atık toplayarak imha ediyor
Aksaray Anadolu AŞ
7 Aralık 2023 12:23

Aksaray Belediyesi sağlık hizmeti sunan tesislerden günlük olarak yaklaşık 1 ton tıbbi atık toplayarak bertaraf ediyor. Tıbbi atıkların bir kısmı enerji üretiminde kullanırken diğer kısmı ise sterilizasyon ve solidifikasyon işlemlerinden sonra doğaya verdiği zararlar ve enfeksiyon riski sıfıra indirilerek imha ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Atık Yönetim Uygulaması yönetmeliği çerçevesinde başlatılan tıbbi atıkların doğru bir şekilde toplanması, taşınması, depolanması ve imhası içeren çalışma Aksaray’da başarılı şekilde uygulanıyor.

Sıfır atık yönetimini en başarılı uygulayan belediyeler arasında gösterilen Aksaray Belediyesi, Tıbbi Atık Yönetmeliği gereğince Aksaray’da sağlık hizmeti sunan kamu hastaneleri, özel hastaneler, aile hekimliklerinde günlük olarak tıbbi atıkları toplayarak bertarafını sağlıyor. Tıbbi atıkların bertarafı konusunda çalışma alanı genişleten Aksaray Belediyesi, ilçe hastaneleri ve nüfusu oranı fazla yerleşim birimlerindeki sağlık tesislerinden haftanın belirli günlerinde tıbbi atıkları düzenli olarak toplamaya başladı.

Aksaray Belediyesi, tıbbi atıkların doğaya ve çevreye verdiği zararı önlemek ve insan sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için yönetmeliğe uygun lisanslı tıbbi atık toplama araçlarıyla tıbbi atıkları günlük olarak sağlık tesislerinden topluyor.

Aksaray genelinde sağlık tesislerinde her gün yaklaşık 1 ton tıbbi atık toplanarak imhası için işleme tabi tutuluyor. Tıbbi atıkların bir kısmı enerji üretiminde kullanırken büyük bir kısmı ise sterilizasyon ve solidifikasyon süreci sonrasında imha ediliyor.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray Belediyesi olarak gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için birçok çalışma yapıldığını bunlar arasında da tıbbi atıkların düzenli toplanması, depolanması ve bertarafının yer aldığını bildirdi.

Aksaray Belediyesi olarak daha öncesinde Eczacılar Odası tarafından belirlenen eczanelere Atık İlaç Toplama kutularının bırakıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Dinçer, tıbbi atıkların çevre kirliliğinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Aksaray genelinde lisanslı araçlarla tıbbi atıkların toplandığını belirten Başkan Dinçer, açıklamasının devamında “Ekolojik dengenin korunması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından tıbbi atık yönetmeliği hazırlandı. Yönetmeliğe göre belediyemiz, şehir genelinde sağlık tesislerinden tıbbi atık toplamaya yetkili kurum olarak atıkları güvenli bir şekilde toplayarak depolama ve ardından beratafını gerçekleştiriyor. Her ay ortalama 30 ton tıbbi atık işleme tabi tutularak çevre ve insan sağlığına verdiği riski ortadan kaldırarak imha ediliyor. Geleceğe temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için çevreyi koruma politikalarını etkin bir şekilde yürüterek sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi sürdüreceğiz” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.