Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 20°C

Aksaray CHP’den Yargıtay kararına tepki

Aksaray CHP’den Yargıtay kararına tepki
Aksaray Anadolu AŞ
29 Kasım 2023 22:34

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldığı Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hak ihlali kararına kararına CHP tarafından eş zamanlı olarak tepki gösterildi.

81 ilde ve Aksaray’da eş zamanlı olarak basın toplantısı gerçekleştirildi

CHP Aksaray İl Başkanı Av. Bilal Özdemir, yargıtay’ın aldığı kararın yargı darbesi olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın bireysel başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesince başvurucunun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği tespit edildikten sonra; bu ihlalin ortadan kaldırılması için gerekenler belirtilmiştir.

Buna göre, ‘kararın bir örneğinin, hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine’ karar verilmiştir.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin açık kararına rağmen dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Anayasa Mahkemesinin kararına uyulmamasına, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine, hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir.

Anayasa’nın 153. maddesinin altıncı fıkrasında ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.’ şeklinde düzenlenme bulunmaktadır.

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin apaçık Anayasa’nın ihlalidir ve hukuk darbesidir. Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Anayasa’nın 2. maddesinde yazılı ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek cumhuriyetin bu niteliklerinin adeta tartışılır hâle gelmesinde sorumluluğu bulunanlar, anayasal düzenimize karşı ağır bir suç işlemektedirler.

Yargıtay kararı ile adeta Anayasa’yı devreden çıkarmış, hukuk darbesi yaşanmıştır. Temel hak ve özgürlüklerin ve hukuk devletinin ihlal edilmesinde sorumlulukları olanlar hakkında gereği yapılmalıdır. Ortada mahkemeler arasında görüş farklılığı değil, Yargıtay’ın Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesini tanımaması bulunmaktadır. Bunun kabulü mümkün değildir. Türkiye hukuk devletidir ve hukuk devleti olmaya devam edecektir.

Hukuk devletini ihlal etmeye, ortadan kaldırmaya kim yeltenirse yeltensin, Cumhuriyet Halk Partisi bu çabalara izin vermeyecektir. Anayasanın “Anayasa Mahkemesi kararlarının bütün yargı organlarını bağlayacağını” şeklindeki hükmü acilen uygulanmalı, Anayasa Mahkemesi kararının gereği yapılmalıdır. Aksi hukuka ve hukuk devletine olan inancı ortadan kaldıracaktır. Cumhuriyet Halk Partisi milli iradeyi yok sayan, Anayasa’yı tanımayan ve Anayasasızlaştırma sürecini hızlandıran hukuk darbesine direnme kararlılığını göstermeye devam edecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.