Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 23°C
Çar 22°C

Aksaray Türk Ocağı, Sadi Somuncuoğlu’nu andı

Aksaray Türk Ocağı, Sadi Somuncuoğlu’nu andı
Aksaray Anadolu AŞ
28 Şubat 2024 20:24

Aksaray Türk Ocağı, Türk Ocakları’nın önceki Genel Başkanlarından; Devlet, siyaset ve dava adamı Sadi Somuncuoğlu’nu andı.

Aksaray Türk Ocağı, Türk Ocakları’nın önceki Genel Başkanlarından; Devlet, siyaset ve dava adamı Sadi Somuncuoğlu’nun yıl dönümüne özel mesaj yayımladı.

Mesajda, “Türk Ocakları eski genel başkanlarımızdan, Devlet eski Bakanı, değerli devlet ve siyaset adamı Sadi Somuncuoğlu’nu vefat yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.” denildi..

blank

Sadi Somuncuoğlu Kimdir?

1940 yılında, Aksaray’da dünyaya gelen Somuncuoğlu, ilk ve orta öğrenimlerini memleketi Aksaray’da gördü. Lise ve yükseköğrenimini ise Ankara’da yaptı. Genç yaşlarında Türk Ocağı bünyesinde bulunan faaliyetlere katıldı. 1965 yılında “Bab-ı Ali’de Sabah” isimli bir gazete çıkarmaya başladı. Genç yaşta Türk Ocağı faaliyetlerine katılmış olması, onun çeşitli Türkçü aydınlarla görüşmelerine ve sohbetlerine katılma olanağı tanıdı.

Aktif siyaset hayatına 1967 yılında başlayan Sadi Somuncuoğlu, 1969 yılında Milliyetçi Hareket Partisi’nin Anada Kongresinde Genel İdare Kurulu üyeliğine seçildi. 12 Mart 1971 tarihine kadar MHP üyesi ve yanlısı gençlerin eğitim ve teşkilatlanması için çalıştı. 1994-1995 yılları arasında da Türk Ocaklarının başkanlığını yaptı.

1967 ve 1969 yılları arasında Alparslan Türkeş’in talimatı ile Türkiye’de bulunan tüm fakülte ve yüksek okullarda Ülkü Ocakları’nı kurdu. Yine 1969 yılında İbrahim Metin ve Halil Özyıldız ile birlikte “Devlet” dergisini çıkarmaya başladı. Aynı zamanda bu dergide birçok yazısı da yayımlandı. 1970 yılında Ülkü Ocakları Birliği’nin kuruluşunda görev aldı.

1977 yılında TBMM’de Niğde Milletvekili olarak görev yaptı. 1995 yılındaki genel seçimlerde ise Anavatan Partisi’nden Aksaray milletvekili seçildi. Daha sonra bu partiden ayrılarak MHP’ye geçti ve 1999 yılında MHP milletvekili oldu. 57. Koalisyon Hükümeti döneminde MHP’den devlet bakanı olarak görev yaptı.

MHP Genel Başkanı’nın aksi yöndeki kararına rağmen Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması MHP içerisinde oldukça büyük tepkilere neden oldu. Bu yüzden 8 Mayıs 2000 tarihinde bakanlık görevinden azledildi.

Aktif siyaset hayatını bıraktıktan sonra köşe yazılarına ve kitaplarına ağırlık veren Sadi Somuncuoğlu’nun yayımlanmış 7 kitabı vardır. Ayrıca Milli Düşünce Merkezinin genel başkanlığını ve Yeniçağ gazetesinde de köşe yazarlığı yaptı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.