Dolar 32,4456
Euro 34,7820
Altın 2.440,03
BİST 9.939,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 21°C

Aksaray’a elektrik şoku, OSB 3 gün elektriksiz kalacak!

Aksaray’a elektrik şoku, OSB 3 gün elektriksiz kalacak!
Aksaray Anadolu AŞ
22 Ocak 2022 22:00

Alınan son dakika bilgisine göre İran ile yaşanan doğalgaz sorunu nedeniyle elektrik üretimi aksadığı için yurt genelinde elektrik kısıtlamalarına gidilecek.

Alınan son dakika bilgisine göre İran ile yaşanan doğalgaz sorunu nedeniyle elektrik üretimi aksadığı için yurt genelinde elektrik kısıtlamalarına gidilecek.

Aksaray OSB’de 3 gün elektrikler kesilecek!

Alınan bilgilere göre Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 gün boyunca elektrik olmayacak. Aşırı soğuklar nedeniyle İran, doğalgaz tüketimi artması nedeniyle dışarıya yeteri miktarda doğalgaz veremiyor. Elektrik tüketiminin azaltılması için ülke genelinde kısıtlamaya gidiliyor.

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanacak elektrik kesintisi ile ilgili Aksaray OSB Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “TEİAŞ tarafından yapılan bilgilendirme neticesinde,
25.01.2022 Salı günü 00:00-23.59
26.01.2022 Çarşamba günü 00:00-23:59
28.01.2022 Cuma günü 00:00-23:59 günleri belirtilen saat aralıklarında OSB’nin tamamında elektrik kesintisi yapılacaktır. Gerekli tedbirlerin alınması hususunda Bilgilerinize rica ederiz” ifadelerine yer verildi.

İKİ HAFTA UYGULANABİLİR

Alınan bilgilere göre 3 günlük kesinti bir hafta arayla iki kez uygulanabilir. Elektrik kesintisinden dolayı üretim yapılamayacağından dolayı çalışan personelin 3 gün ücretsiz izne ayrılacağı muhtemel görünüyor. Yaşanan doğalgaz sorununun aşıldığı fakat boşalan doğalgaz boru hatlarının dolması için böyle bir uygulama yapıldığı gelen bilgiler arasında.

NE OLDU DA BÖYLE OLDU?

Doğalgaz elektrik santrallerine gaz akışının azaltılmasının ardından elektrik piyasadaki referans fiyat bugünün ardından yarın için de tüm gün boyunca 1,345 lira ile tavan seviyede oluştu. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) öğle saatlerinde yaptığı açıklamada mesken hariç olmak üzere elektrik tüketicilerine planlı kısıntı uygulanacağını, kısıntı miktarı hakkında ayrıca bilgi verileceğini açıkladı.

İran’ın soğuklar nedeniyle doğalgaz tüketiminin arttığı bir dönemde Türkiye’ye gaz sevkiyatını durdurmasının ardından gaz santrallerine akış dün azaltıldı. Ayrıca büyük ölçekli sanayinin doğalgaz ve elektrik kullanımının da sınırlanacağı açıklandı. Türkiye elektrik üretiminin yüzde 30’a yakın kısmını doğalgaz santrallerinden sağlıyor.

Uzmanlar hafta sonunda gerileyen tüketime ve büyük sanayi kuruluşlarının elektrik tüketimini kısıtlamak için alınacak önlemlere rağmen PTF olarak adlandırılan referans fiyatın tavan yapmasının elektrik arzındaki açığa işaret ettiğini belirttiler.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) öğle saatlerinde yaptığı açıklamada mesken hariç olmak üzere elektrik tüketicilerine planlı kısıntı uygulanacağını, kısıntı miktarı hakkında ayrıca bilgi verileceğini açıkladı.

Elektrik dağıtım sektöründen adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, “Hafta sonunda elektrik talebi hafta içi günlere kıyasla azalır. Buna rağmen fiyatın cumartesi günü tavan seviyede oluşması arz tarafının yetersiz olduğunu gösteriyor” dedi.

GÖSTERGE OLARAK KULLANILIYOR

Referans fiyatın azami düzeyde olması konut kullanıcıları gibi EPDK’nin belirlediği elektrik tarifesinden tüketim yapan mesken grubu kullanıcıları etkilemiyor.

Gün öncesi piyasada belirlenen Piyasa Takas Fiyatı (PTF) olarak adlandırılan referans fiyat elektrik üreticileri, tedarik şirketleri ve büyük şirketler arasında sözleşmelerde gösterge olarak kullanılıyor.

FİYATLAR ZİRVE YAPTI

EPİAŞ tarafından enerji piyasasında ertesi günün PTF fiyatı saat 14.00 itibarıyla kesinlik kazanıyor. Tavan fiyat uygulaması yapılan PTF’de tavan ocak ayında 1,345 lira olarak belirlenmişti.

Referans elektrik fiyatı bu haftanın önceki günlerinde de zirveyi görmüş, ancak zirvedeki seyir birkaç saati geçmemişti. Gaz santrallerinin tüketimi azaltacağı açıklamasının ardından bugün 08.00’den itibaren gün boyunca fiyatların zirve olduğu görüldü. (haberaksaray.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.