Dolar 32,5113
Euro 34,9470
Altın 2.435,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Aksaray’da “Ahilik Haftası” kutlandı

Aksaray’da “Ahilik Haftası” kutlandı
Aksaray Anadolu AŞ
13 Eylül 2022 16:33

 Aksaray’da “35. Ahilik Haftası” kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Aksaray’da “35. Ahilik Haftası” kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

15 Temmuz Milli İrade Meydanında düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Ahilik geleneğinde çıraklık ve kalfalık döneminin ardından ustalığa ulaşan bir esnafın tabi tutulduğu esaslar tiyatro gösterimi ile anlatıldı.

Vali Hamza Aydoğdu, burada yaptığı konuşmada, Ahiliğin Türk İslam Kültürünün Anadolu’da vücut bulmuş en güzel ve yaşayan örneği olduğunu belirtti.

Ahiliğin temelinde, kardeşlik, dürüstlük, ahlak, vefa ve erdem olduğunu kaydeden Aydoğdu; bunların sadece esnaflık ve ticaretin değil insanlığın da temeli olduğunu vurguladı.

Vali Aydoğdu konuşmasının devamında; “Ahilik’ sadece geçmişte uygulanmış, nostaljik bir uygulama değildir. İnsanlar var olduğu sürece devam edecek erdemli bir toplumsal harekettir. Kaliteyi sadece ürünlerde aramaz. Davranışlarda da arar. Onun için de karakter eğitimi veren bir eğitim kuruluşu gibidir. Güven duygusunun tesisi ile toplumsal huzurun önemli bir dinamiğini oluşturur. Barış ve sevgi iklimine zarar veren hile, yalan, kıskançlık gibi duyguları içinde barındırmaz. İşin ehline verilmesi, ehlince yapılmasını planlar. Bu büyük bir inceliktir. Bu anlayış da üretimde kaliteyi getirir. İslam İnancı ve Türk Kültüründen süzülmüş değerler manzumesinin adıdır ‘Ahilik’ Onun için de yüz yıllardır yaşatılmaya devam ediliyor.” dedi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu da yaptığı konuşmasında; ahilik, esnaf loncaları gibi millet kurucu müesseslerin resmi olmayan sivil müesseselerden olduğunu bunların çok önemli fonksiyonlar icra ettiklerini söyledi.

Ahilik geleneğinden kalan birçok şeyin olduğunu ifade eden Aydoğdu; “Bugün bunlara bakarsak; anneler, babalar çocuklarını öğütlüyor. Ustalar çıraklarına öğütlüyor. Esnaf yanına aldığı öğrencilerine öğütlüyor. Okuldan öğretmenler talebelerini öğütlüyor. Ahiliğe böyle bakalım. Bu ilkeler bugün aramızda yaşattığımız, birbirimize bir emanet gibi alıp verdiğimiz ahlaki ilkelerdir “dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı ise Ahilik geleneğinin yüzyıllar boyu sürüp bu günlere ulaştığını söyledi.

Konuşmaların ardından Aksaray Gençlik Merkezi ekibi tarafından halk oyunları gösterisi sunuldu. Ahilik Haftası nedeniyle şiir ve kompozisyon dalları ile masa tenisi müsabakalarında dereceye giren sporcu ve öğrencilere hediyeleri verildi. Törende ayrıca Aksaray’da yılın kalfası seçilen Teslime Tekeli ile yılın çırağı seçilen Ramazan Enginer’e hediyeleri takdim edildi.

-Türkiye’de yılın ahisi seçilen Zeki Satıcı’ya şed kuşanma töreni yapıldı

Aksaray’da yılın ahisi seçilen Ticaret Bakanlığı değerlendirme komitesi tarafından da Türkiye’de yılın ahisi seçilen mobilya oyma ustası Zeki Satıcı (68) ile Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer’e Ahilik geleneğinde diploma töreni şeklinde uygulanan şed kuşanma töreni yapıldı. Tören Aksaray Belediyesi tarafından törene katılanlara ve vatandaşlara ahi pilavının ikram edilmesi ile sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.