Dolar 32,4253
Euro 34,8258
Altın 2.399,42
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Az Bulutlu
Aksaray
18°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 22°C

Arnavutluk’ta Gezilecek En Özel Ve En Güzel Yerler

Arnavutluk’ta Gezilecek En Özel Ve En Güzel Yerler
Aksaray Anadolu AŞ
25 Ağustos 2023 21:43

Balkan yarımadasında Karadağ ile Yunanistan arasında yer alan Arnavutluk, hem bütçe dostu bir ülke hem de bize yakın olduğu için oldukça popüler destinasyonlardan bir tanesi.

Şehir tatilleri için ideal olan başkent Tiran, parlak sarı ve pembe tonlarında boyanmış faşist dönem İtalyan tarzı binaları, komünist dönemden kalma duvar resimleriyle kaplı apartmanlar ve sokaklarda kahve içip domino oynayan adamların büyüleyici bir karışımına sahip. Ülkedeki en popüler şehir Tiran olsa da, Arnavutluk’ta gezilecek yerler listesine eklenebilecek daha çok sayıda çekim merkezi var.

Arnavutluk’un gerçek güzelliği, geniş dağ sıralarının kuzeyden güneye sarp bir omurga gibi uzandığı, masmavi nehirlerin geniş kanyonları boyunca dolandığı şehirlerin dışında bulunuyor.

Yarı unutulmuş Roma ve Yunan kalıntıları, insanın içini acıtan güzel milli parklar ve ülkenin zengin kültürünü kutlayan dinamik festivallerle dolu olan Arnavutluk’ta asla ne yapacağınız konusunda sıkışıp kalmayacaksınız.

Açık hava macerası için tüm fırsatların yanı sıra bu esrarengiz ülke, düşündürücü sanat galerileri, büyüleyici müzeleri ve göz kamaştırıcı UNESCO Dünya Mirası alanları ile ufkunuzu genişletmek için harika bir yerdir.

Arnavutluk Rivierası

blank

Başkent Tiran’dan uzaklaşan Arnavutluk gezisi, Arnavutluk Rivierası’na gitmeden tamamlanmış sayılmaz.

Ksamil, Riviera’nın merkezidir ve Arnavutluk’un en ünlü cazibe merkezlerinden biridir. Ksamil’deki plajlar Avrupa’nın en iyilerinden bazılarıdır. Burada kristal berraklığında, mavi su ve beyaz kum bulacaksınız. Plajlar plaj barları, restoranlar ve su sporları olanaklarıyla doludur.

Hatta Ksamil plajlarından kıyının hemen açıklarındaki adaları keşfetmek için dışarı çıkabilirsiniz. Bir kano veya jet ski alın ve macera dolu bir gün geçirmek için bu ıssız adalarda Ksamil’deki kalabalıktan kaçın.

İyonya Denizi kıyısındaki Arnavutluk Rivierası, Korfu’nun hemen karşısında, Vlore kentinden Saranda’ya kadar uzanır ve kilometrelerce uzanan kayalık çıkıntılara ve muhteşem plajlara kurulmuş beyaz badanalı köylerin bir karışımıdır. Dolambaçlı yolları ve zeytinliklerinin arasında müzik festivallerini ziyaret etme veya Tragjas gibi antik hayalet kasabaları görme fırsatları bulunmaktadır.

Arnavutluk Rivierası belki de turistlerin ziyaret edebileceği ülkedeki en popüler yerdir. Riviera, Turtle Fest ve Soundwave Arnavutluk da dahil olmak üzere birçok uluslararası müzik festivalinin burada düzenlenmesiyle önemli bir müzik lokasyonu olarak giderek artan bir üne sahiptir.

Jale sahilindeki Folie Marine ve Dhermi yakınındaki Havana Beach Club gibi gece kulüpleri, Avrupa’nın dört bir yanından gençleri Arnavutluk Rivierası’na çekiyor.

Sahil kasabası Himara, Riviera’nın ziyaret edilecek en iyi yerlerinden biridir; Porto Palermo Plajı, Llamani Plajı ve Filikuri Plajı bölgenin en güzel kumsallarından bazılarıdır; Drymades Plajı ise buradaki en hareketli noktalardan biridir.

Tiran

blank

Arnavutluk’un başkenti Tiran, birçok insanın Arnavutluk’un en iyi yerlerini keşfetmesinin başlangıç noktasıdır. Şehirde mutlaka görülmesi gereken çok az turistik yer bulunmaktadır ancak 18. yüzyıldan kalma Et’hem Bey Camii Tiran’ı ziyaret eden herkesin göz atması gereken turistik yerlerden biridir.

Tiran, heybetli Dajti Dağları ile çevrilidir ve Dajti Ekspres teleferiği sayesinde bu dağlara çıkabilirsiniz.

Teleferik Tiran’ın kuzeyinde yer alır ve Tiran’ın muhteşem manzarasına sahip dağlara doğru güzel bir yolculuktur. Teleferiğin tepesinde çeşitli aktiviteler ve restoranlar bulacaksınız. Ballkoni Dajtit restoranı, cam duvarlarından ve beraberindeki bakış açılarından muhteşem manzaralar sunmaktadır.

Yürüyüş yapmaktan hoşlanıyorsanız, Dajti Ekspresi’nin tepesinden sizi teleferiğe ve Tiran’a bakan zirveye götürecek muhteşem yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Tiran’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz çok sayıda turistik yer var. Bu yüzden Tiran için en azından 1-2 gününüzü ayırın deriz.

Blloku, Tiran’ın popüler bir mahallesidir ve Arnavutluk’ta geceleri ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biridir.

Blloku’nun en ilginç yanı son dönemdeki dönüşümü. Arnavutluk’taki komünist dönemde Blloku, Tiran sakinlerine yasaktı. Sadece komünist parti üyelerinin yaşadığı ve çok güzel binaların bulunduğu bir mahalleydi.

Komünizmin çöküşünden bu yana Blloku açıldı ve şu anda Tiran’ın en havalı, en moda ve en iyi restoran ve barlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Tiran’ın en kozmopolit bölgelerinden biri haline geldi ve Tiran’ı ziyaret ederken kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yer.

Müzeye dönüştürülmüş inanılmaz Komiteti’ye gidin. Tiran’ın en havalı barlarından biridir ve komünist dönemden kalma kalıntılar ve eserlerle doludur. Artigiano, Blloku’da inanılmaz bir İtalyan restoranıdır ve Era, Arnavut yemeklerini mutfak dokunuşuyla sunmaktadır.

Gündüzleri harika bir ziyaret olan Blloku, hareketli gece hayatı sayesinde geceleri Arnavutluk’ta yapılacak en iyi şeylerden biridir. Tiran’da daha fazla gezilecek yer için tıklayın ; http://gezilecekyerler-listesi.com/tiran/

Llogara Pass

blank

Araba kiralamayı planlıyorsanız Arnavutluk’ta yapılacak en iyi şeylerden biri Llogara Geçidi boyunca bir yolculuğa çıkmaktır. Bu ünlü manzaralı sürüş şüphesiz dünyadaki en muhteşem sürüşlerden biridir.

Rota, Llogara Milli Parkı’nın ortasında yer alıyor ve deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Bu yükseklikten, kilometrelerce uzanan muhteşem Arnavutluk kırsalını ve denizi görebilirsiniz. Geçidin tepesine ulaştığınızda mutlaka dışarı çıkıp manzaranın tadını çıkarmanızı öneririz. Burada çok sayıda restoran bulacaksınız. Eğer pencere kenarına bir masa yerleştirebilirseniz, bir yandan geleneksel Arnavut yemeklerinin tadını çıkarırken bir yandan da muhteşem manzarayı hayranlıkla seyredebileceksiniz.

Llogara Milli Parkı alageyik, Avrupa yaban kedileri ve altın kartallar da dahil olmak üzere birçok hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Llogara Geçidi’ni kullanarak Tiran’dan Saranda’ya yolculuk birkaç saat sürecektir, ancak durup bol miktarda fotoğraf çekmek için bolca ekstra zaman tanıyın.

Berat

blank

Berat, Arnavutluk’un ortasındadır ve ülkenin en eski şehirlerinden biri olduğuna inanılmaktadır. Berat, Osmanlı ve Arnavut mimarisinin karışımından dolayı genellikle Bin Pencereli Şehir takma adıyla anılır. Bu takma adın verilmesinin nedeni, şehirdeki binaların üst üste yığılmış olması ve sayısız pencerenin üst üste yığılmış gibi görünmesine neden olmasıdır.

Berat’ın ana turistik bölgesi, halen yüzlerce insana ev sahipliği yapan 140. yüzyıldan kalma Kalaja kalesidir. Eskiden Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli Arnavutluk kentleri arasında yer alan Berat, 2008 yılında Unesco’nun Dünya Mirasları listesine eklendi.

Blachernae Aziz Meryem Kilisesi, Mangalem Mahallesi gibi turistik yerler Berat’ı ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer. Dolambaçlı arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşarak harika vakit geçirebilirsiniz, ancak bu UNESCO Dünya Mirası Alanı’nda görülecek çok sayıda simge yapı vardır. Burada 13. yüzyıldan kalma Kala Kalesi’ni, 18. yüzyıldan kalma bir kilisenin içinde yer alan İkonografi Müzesi’ni ve el değmemiş doğayla çevrili Bogove Şelalesi’ni görebilirsiniz.

Berat, Arnavutluk’un kültür merkezlerinden biridir ve tüm Arnavutluk’ta gezilebilecek en iyi korunmuş tarihi şehirlerden biridir.

Saranda

blank

Saranda, Arnavutluk’un en sıcak turizm yerlerinden biridir ve kasaba son 20 yılda büyük miktarda gelişme kaydetmiştir.

Saranda, Arnavutluk’un en unutulmaz plajlarından bazılarına ev sahipliği yaparken, Unesco Dünya Mirası alanı olan Butrint, Saranda’nın hemen dışında yer alır ve ziyaret etmeye değerdir.

Lekursi Kalesi, muhteşem gün batımının tadını çıkarmak için buraya akın eden insanlarla Saranda’da gidilecek en iyi yerlerden biridir. Saranda, Yunanistan’ın popüler adası Korfu’dan İyonya Denizi üzerinden kısa bir yolculuk mesafesinde yer almaktadır.

Gjirokastra

blank

Bir Unesco şehri olan Gjirokastra, şüphesiz Arnavutluk’ta ziyaret edilecek en iyi yerlerden biri. Ufuk çizgisine hakim muhteşem kalesinde askeri müze ve sanat galerisi bulunan Gjirokastra’nın her yerinde, küçük kaleler gibi tasarlanmış evlerle benzersiz Osmanlı dönemi mimarisine rastlamak mümkün.

Gjirokastra kalesinde her beş yılda bir folklor festivali düzenleniyor – sonuncusu 2015’teydi. Gjirokastra’daki eski Osmanlı çarşısını ziyaret etmek, ülkenin bu bölgesini ziyaret eden herkesin gündeminde olmalı.

Gjirokastra, dünyaca ünlü yazar İsmail Kadare ve Arnavutluk’un eski diktatörü Enver Hoca’nın doğum yeri olarak ünlüdür.

Kruja

blank

Başkent Tiran’a kısa bir yolculuk mesafesinde bulunan Kruja, Arnavutluk’a ilk kez giden herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.

Kruja, ulusal etnografya müzesine ev sahipliği yapmaktadır, ancak en çok Skanderbeg müzesinin bulunabileceği yer olarak bilinir. Kruja kalesinde bulunan müze, Arnavutluk’un en önemli ve popüler turistik mekanlarından biridir.

Arnavutluk’un kahramanı George Kastrioti Skanderbeg, otuz yılı kapsayan bir süre boyunca ülkeyi Osmanlı işgaline karşı bu kaleden korudu.

Kale ayrıca Adriyatik Denizi’nin muhteşem manzaralarını sunmaktadır. Qafe Shtama milli parkı ve Sari Saltik’in mezarı da Kruja’ya yakın konumdadır. Kruja da Arnavutluk gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından biridir. Hem Tiran’a yakın olması hem de yapılacak birbirinden güzel şeylere ev sahipliği yapması, Kruja’yı popüler bir destinasyon yapmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.