Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

ASÜ, 2021 yılında da en çevreci üniversiteler arasına girdi

ASÜ, 2021 yılında da en çevreci üniversiteler arasına girdi
Aksaray Anadolu AŞ
17 Aralık 2021 12:32

GreenMetric, üniversiteleri altyapı, enerji ve iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi farklı kriterler üzerinden değerlendiriyor ve hazırladığı raporu her yıl Aralık ayında kamuoyu ile paylaşıyor.

ASÜ, bu yıl da en çevreci üniversitelerin listelendiği “UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması”nda yer aldı. Puanını 7 bin 650’ye yükselten ASÜ, Türkiye genelinde, devlet üniversiteleri arasında beşinci olurken, dünya genelinde ise 125’inci basamakta yer aldı.

ASÜ’nün 2019 yılından bu yana hazırlanan listede yer aldığını, puanlarını her yıl arttırdığını ve özellikle uluslararası ölçekteki başarı grafiğinin önemli oranda yükseldiğini dile getiren Rektör Prof. Şahin, “Çevreci çalışmalarımızın ardından bu yıl da listede üst basamaklarda yer almaktan dolayı mutluyuz. Üniversitemiz 2019 yılında aldığı 5 bin 925 puanla uluslararası ölçekte 227’inciyken, 2020 yılında 6 bin 900 puanla 186’ncı olmuştu. Bu yıl Üniversitemiz puanını 7 bin 650’ye yükseltti ve uluslararası arenada 61 basamak birden yükselerek 125’inci sıraya yerleşti. Türkiye genelinde de üniversitemiz, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da -devlet üniversiteleri arasında- beşinci oldu” dedi.

– İşlerimizi Ekolojik Hassasiyetle Yapıyoruz –

Çevre duyarlılığı konusundaki standartları yükselttiklerini ve samimi çalışmaların istikrarlı bir başarı getirdiğini ifade eden ASÜ Rektörü, üst üste üç yıldır alanın en saygın araştırma raporunda üst basamaklarda yer alıyor olmanın, samimi çalışmaların en somut göstergesi olduğunu kaydetti.

ASÜ’de yeşil alan varlığının son altı yılda iki kat arttığını ve 72 futbol sahası büyüklüğe eriştiğini söyleyen Prof. Şahin, kampüste kişi başına düşen yeşil alan miktarının 25 metrekare olduğunu vurguladı. GreenMetric raporunun farklı kriterlerin değerlendirilmesiyle hazırlandığını ve her parametrede önemli işler üretildiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti: “Yeşil alan varlığının artması işin bir kısmı. Kampüsümüzde atıkların düzenli bertarafı ve sıfır atıkla alakalı etkin bir çalışma stratejisi yürütülmektedir. Bununla birlikte bisiklet kullanımı giderek daha da yaygınlaşmaktadır. Şu anda ASÜ’de her iki kişiden birisi aktif bisiklet kullanıcısıdır ve sayı artmaya devam etmektedir. Öte yandan enerjinin verimli kullanılması ve çevreci kaynaklara yönelmeye dair projelerimiz nitelik ve nicelik olarak gelişmektedir. Tüm bunları, eğitim faaliyetleri ile destekliyor ve sürdürülebilir çalışmaların daha geniş bir kitle tarafından bilinmesini sağlamaya gayret ediyoruz” dedi.

Şahin, açıklamasının son bölümünde, ASÜ’deki çevreci uygulamaların devam edeceğini belirtti ve çalışmalara katkı sunanlara teşekkür ederek, “Biz doğayla barışık ve ekolojik hassasiyet içinde işlerimizi yürütmeyi sürdüreceğiz” dedi. (Haber Bülteni)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.