Aksaray Haber

Dolar 48,6572
Euro 56,1945
Altın 6.753,73
BİST 13.892,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 29°C
Açık
Aksaray
29°C
Açık
Çar 30°C
Per 28°C
Cum 23°C
Cts 27°C

ASÜ’de Uluslararası Veteriner Bilimi ve Biyoteknoloji kongreleri başladı

ASÜ’de Uluslararası Veteriner Bilimi ve Biyoteknoloji kongreleri başladı
15 Eylül 2026 15:48

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Veteriner Bilimi ve Tekniklerindeki Gelişmeler Kongresi (ICAVST) ile 10. Uluslararası Biyobilim ve Biyoteknolojideki Gelişmeler Kongresi (ICABB), düzenlenen ortak açılış programıyla başladı.

Türkiye’nin yanı sıra Cezayir, Bosna-Hersek, Malezya, Umman ve Endonezya’dan akademisyenlerin katıldığı kongrelerde, veteriner bilimleri, biyobilim ve biyoteknoloji alanlarındaki güncel gelişmeler ele alınıyor. Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programına ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erşan Sever, Genel Sekreter Ahmet Bülbül, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Karaşahin ile farklı ülkelerden akademisyenler katıldı.

Rektör Arıbaş: Bilimsel üstünlüğü yeniden ele geçirmek için çalışmalıyız

Programda konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, kongrelerin uzun yıllara dayanan emeğin ve akademik kararlılığın bir sonucu olduğunu söyledi. ICAVST ve ICABB’nin yıllar içerisinde uluslararası ölçekte büyüyen bilimsel etkinliklere dönüştüğünü belirten Arıbaş, organizasyonda emeği bulunan akademisyen ve komite üyelerine teşekkür etti. Bilimsel gelişmenin küresel ölçekte yoğun bir rekabet içerisinde sürdüğüne dikkat çeken Rektör Arıbaş, bilimsel üretimde yeniden güçlü bir konuma ulaşılması gerektiğini ifade etti. Bilimin yalnızca teknolojik ilerleme açısından değil, insanlığın ortak geleceği açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Arıbaş, “Bizim coğrafyalarımızdan, bizim toplumumuzdan insanların artık bu bilimsel üstünlüğü tekrar ele geçirmek, en azından aradaki farkı kapatmak için yoğun çalışması gerekiyor” dedi. Kongrenin genç araştırmacılar açısından da önemli fırsatlar sunduğunu dile getiren Rektör Arıbaş, öğrencilerin bilimsel etkinlikleri en iyi şekilde değerlendirmelerini istedi. Arıbaş, farklı ülkelerden akademisyenlerin bir araya gelmesinin yeni akademik bağlantılar ve uzun soluklu iş birlikleri açısından değerli olduğunu belirterek, bilgi ve deneyim paylaşımının bilimsel gelişimi hızlandıracağını kaydetti.

Prof. Dr. Çamkerten: Tek sağlık yaklaşımı bilimin merkezinde

ASÜ Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlker Çamkerten ise ICAVST ve ICABB’nin yıllar içerisinde uluslararası bir kongre ailesine dönüştüğünü söyledi. Kongrelerin çok sayıda akademik iş birliği, uluslararası proje ve kalıcı dostluğun kurulmasına vesile olduğunu belirten Çamkerten, farklı disiplinlerin ortak çalışmalarının küresel sorunlara karşı çözüm üretme açısından önem taşıdığını ifade etti. İnsan, hayvan ve çevre sağlığının birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğuna dikkat çeken Çamkerten, “Tek Sağlık” yaklaşımının günümüzde bilimsel çalışmaların merkezinde yer aldığını belirtti. Biyoteknoloji ile veteriner bilimleri ve tıp bilimlerinin ortak bir platformda buluşmasının gelecekteki çok disiplinli çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Çamkerten, kongreye destek veren ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş’a ve üniversite yönetimine teşekkür etti.

Kongrenin çıktıları ortak bilimsel çalışmalara dönüşüyor

Prof. Dr. Hesham El Enshasy de konuşmasında kongrenin uluslararası akademik iş birliklerinin geliştirilmesindeki rolüne dikkat çekti. ICAVST’ın geçmiş yıllarda Saraybosna ve Belgrad’da gerçekleştirildiğini, COVID-19 döneminde ise çevrim içi olarak sürdürüldüğünü aktaran El Enshasy, bu yıl kongrenin Aksaray’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kongrenin yalnızca akademisyenlerin bir araya geldiği bir etkinlik olmadığını belirten El Enshasy, bilim insanları arasındaki etkileşimin ortak yayınlara, projelere ve üniversiteler arası anlaşmalara dönüştüğünü söyledi. Bu kapsamda Malezya Teknoloji Üniversitesi (UTM) ile Aksaray Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandığını belirten El Enshasy, Endonezya’daki Universitas Negeri Jakarta üniversitesi ile ASÜ arasında yeni bir iş birliği protokolü için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti. El Enshasy, farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen kongrenin genç araştırmacılar açısından da önemli bir uluslararası iletişim ve iş birliği ağı oluşturduğunu kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından kongreyi organize eden Prof. Dr. İlker Çamkerten ve Prof. Dr. Hesham El Enshasy’e plaketleri takdim edildi. Günün anısına aile fotoğrafının çekilmesinin ardından kongre, gün boyunca gerçekleştirilen bilimsel oturumlarla devam etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.