Dolar 32,5680
Euro 34,7221
Altın 2.492,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 26°C

ASÜ’de yürütülen kanser çalışmalarına Tübitak’tan destek

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı ve ekibinin, kanser teşhis ve tedavisini bir arada gerçekleştirebilecek ilaç öncüsü malzeme geliştirme projesi, TÜBİTAK’tan destek aldı.

ASÜ’de yürütülen kanser çalışmalarına Tübitak’tan destek
Aksaray Anadolu AŞ
4 Ekim 2021 11:29

Kanserin her yaşta karşılaşılabilecek bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Fatih Algı, teşhis edilmediği takdirde bu hastalığın ölüme neden olduğunun artık herkes tarafından bilindiğini ve konuya yönelik olarak yapılan tüm araştırmaların, önem ve aciliyet bakımından ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Kanserin, DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilen hastalıkların bütünü olduğunu ifade eden Prof. Algı, günümüzde hastalığın yaygın olarak ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmeye çalışıldığını anımsattı.

Kanserin teşhisi ve tedavisi için uygulanan her stratejinin kendine özgü ajanlarla yapıldığını, ayrı ayrı işlemler gerektirdiğini ve bu durumun toplam maliyeti önemli ölçüde arttırdığını kaydeden Algı, “Bu nedenle teşhis ve tedavi işlemlerini birlikte yapabilen ve ‘teranostik’ adı verilen malzemelerin geliştirilmesi son derece önemli. Geliştirilecek ilaç öncüsü maddelerin hem tümör tedavisinde hem de enfeksiyona neden olan zararlı bakterilerin ve hatta virüslerin giderilmesinde etkili olabileceğini düşünüyoruz. ‘Kemilüminojenik Teranostikler’ başlıklı projemize, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) kapsamında, TÜBİTAK tarafından destek verilecek. Biz, bu türden seçkin ve zorlu projelerin ASÜ’de gerçekleştiriliyor olmasından dolayı da ayrıca heyecan duyuyoruz” dedi.

Projede Prof. Dr. Fatih Algı ile birlikte, Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Karaduman, Öğretim Görevlisi Ömer Sonkaya, Mühendis Caner Soylukan, Hatice Esma Soylukan ve Alihan Toksoy da görev alıyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Algı’nın halen devam eden iki TÜBİTAK projesinin yanı sıra, Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen bir iş birliği projesi de bulunuyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, böylesi önemli bir çalışmayı yürüten Prof. Fatih Algı ve ekibine başarı dileklerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.