Dolar 32,5217
Euro 34,8551
Altın 2.428,58
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 27°C

ASÜ’lü akademisyenin projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi

ASÜ’lü akademisyenin projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi
Aksaray Anadolu AŞ
14 Kasım 2022 12:22

Sürdürülebilir, ucuz ve geleneksel kaynaklara alternatif yeni gıda kaynaklarının bulunması, alanındaki temel ve acil araştırma konularından birini oluşturuyor.

Sürdürülebilir, ucuz ve geleneksel kaynaklara alternatif yeni gıda kaynaklarının bulunması, alanındaki temel ve acil araştırma konularından birini oluşturuyor. Doğal kaynaklardan fonksiyonel gıda bileşenlerinin elde edilmesi konusunda çalışmalar yapan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe’nin hazırladığı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe, Türkiye denizlerinden toplanan çeşitli deniz yosunu türlerinden elde edilen doğal renk maddelerinin biyoerişilebilirliklerini ve depolama dayanımlarını araştıracaklarını söyledi.

Dünya nüfusunun sürekli arttığını ve bunun yanı sıra küresel ısınmayla meydana gelen iklim değişikliklerinin gıda güvenliği ve sürdürebilirlik konusunda endişelere neden olduğunu belirten Yücetepe, “Özellikle salgın sonrası artan sağlık endişeleri ve gıda güvenliği konusu, farklı biyolojik kaynaklardan doğal ve güvenli biyoaktif bileşikler geliştirme adına bilimsel çalışmalar yapmayı teşvik ediyor. Bu noktada deniz yosunları, ucuz, sürdürülebilir ve alternatif bir gıda ve gıda bileşeni kaynağı olarak artan bir ilgiye sahip” dedi.

Bu konunun üzerine eğilen bir proje yürüttüklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe, “Türkiye Denizlerinden Toplanan Gracilaria dura, Sargassum acinarium ve Ulva rigida Makroalglerinden Karotenoidlerin Ultrases Destekli Enzimatik Ekstraksiyonu ve Karotenoid Profillerinin Belirlenmesi: Nanoemülsiyonu, in vitro Biyoerişilebilirliği ve Depolama Stabilitesinin Araştırılması” başlıklı projelerinin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini belirtti. Projeyle, doğal kaynaklardan fonksiyonel bir gıda bileşeni üretmek ve bu bileşenin endüstriyel kullanım potansiyelini belirlemek amaçlanıyor.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, TÜBİTAK 1002 kapsamında desteklenen projesinden dolayı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe’yi tebrik etti ve başarılar diledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.