Dolar 32,4929
Euro 34,9499
Altın 2.435,29
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 24°C

ASÜ’ye Uzay ve Havacılık Laboratuvarı kurulacak

ASÜ’ye Uzay ve Havacılık Laboratuvarı kurulacak
Aksaray Anadolu AŞ
1 Kasım 2023 11:39

GÖKBEY, ATAK, HÜRKUŞ, KAAN, HÜRJET… Savunma sanayiinde Türkiye’nin yüz akı projelere imza atan Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), havacılık alanına ilgi duyan öğrenciler yetiştirmek ve ürün odaklı proje üretimini desteklemek amacıyla, içerisinde Aksaray Üniversitesinin de olduğu 30 Anadolu üniversitesine araştırma laboratuvarı kurmaya hazırlanıyor.

– Öğrencilerimiz Ufuk Açan Projelerin Lideri Olacak –

ASÜ öğrencileriyle bir araya gelen TUSAŞ Üniversite İş Birlikleri Müdürü Süleyman Demir, kurumun öğrencilere ve akademisyenlere yönelik sunduğu araştırma ve geliştirme programlarını ve desteklemeleri anlattı. “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Ar-Ge Programları” başlıklı etkinliğin açılışında bir selamlama konuşması yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, öğrencilerin ileri teknoloji sanayi çalışmalarının merkezinde yer alması için yeni projeler ürettiklerini ifade etti. ASÜ öğrencilerinin milli savunma sanayiine yönelik çalışmalar üretebilecek yetkinlikte bireyler olmalarını istediklerini ve onları henüz öğrencilik aşamasında ileri teknoloji ile tanıştırma gayretinde olduklarını söyleyen Rektör Alpay Arıbaş, “Biz, öğrencilerimize inanıyoruz, güveniyoruz. Biz, öğrencilerimizi sadece projeler yazan, projelerde çalışan, projelere dışarıdan destek veren bireyler olarak değil, milli savunma sanayimizin geleceğini belirleyen, yeni ufuklar çizen liderler olarak görüyoruz” dedi.

– Savunma Sanayiindeki Millilik Yüzde 80’lere Ulaştı –

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına girdiğini ve bu yeni dönemin “Türkiye Yüzyılı” olarak adlandırıldığını ifade eden Rektör Alpay Arıbaş, gelinen noktada tamamen teknolojinin, bilimin, bilgisayar sanayiinin ve yapay zekânın öne çıktığı belirtti. Cumhuriyet’i korumanın, kollamanın ve yüceltmenin ancak ve ancak bu çağa uygun işler üretmekle olabileceğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Bağımsızlığımızı korumamızın en önemli yolu savunma sanayiimizin millileşmesinden geçiyor. Bu konuda devletimiz çok büyük atılımlar yaptı. 2000’li yılların başında savunma sanayiindeki millilik oranı yüzde 20’ler seviyesindeyken, bugün yüzde 80’lere ulaşmış durumda” dedi. Üniversitelerin bu tip çalışmalara destek vermekle, takip etmekle ve yapılan işlerin bir parçası olmakla mükellef olduklarına dikkat çeken Prof. Arıbaş, “Bu konferansı tertip etmemizin en temel amacı, öğrencilerimiz içinden savunma sanayi teknolojilerine dönük çalışmalar yapmak isteyenlere yardımcı olmak, yol göstermektir. Biz her zaman onların yanındayız” dedi.

– Programlarda Ürün Problemlerine Çözümler Aranıyor –

Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerin, GÖKBEY, ATAK, HÜRKUŞ, KAAN, HÜRJET gibi Türkiye’nin önemli projelerine erişebilmeleri için pek çok çalışma yaptıklarını söyleyen TUSAŞ Üniversite İş Birlikleri Müdürü Süleyman Demir, merak edilen detayları anlattı. Her yıl, öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte, ürünlerin problemlerine çözüm yollarının arandığı programlar düzenlediklerini dile getiren Demir, “Biz, tanımladığımız projeleri LIFT UP sitemize ekliyoruz. LIFT UP bir marka programı ve bu programın altında LIFT UP+ ve LIFT UP++ var. Öğrenciler ilgili sayfada projelerimizi görüyor ve ekipleriyle birlikte başvurularını yapıyor. Her yıl mart ayında başlayan ve ekim ayı ortasına kadar devam eden program kapsamında bu yıl 258 konu vardı. Bu konuların her biri, öğrencilerin hem sabit kanat hem de döner kanat ürün problemlerine çözüm yolları aradığı projelerden oluşuyor. İnşallah, önümüzdeki yıl -en az beş takımla- ASÜ öğrencilerini de projelerde görmek istiyoruz” dedi.

– LIFT UP’a Katılım TUSAŞ’ta İstihdama Öncelik Sağlıyor –

İlgili programa katılan öğrencilerin nakdi destek, TUSAŞ altyapısını kullanma, sanayi danışman rehberliği ve istihdam gibi farkı imkânlara erişebildiğini belirten Süleyman Demir, özellikle istihdam konusunun altını çizdi. Lisans düzeyinde eğitim görürken LITF UP’a katılan bir öğrencinin, mezun olduktan sonra TUSAŞ’a girmek istemesi halinde, ayrıcalıklı bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu söyleyen Demir, programa katılan öğrencinin ağırlıklı ortalamasına yüzde 10 oranında bir ek puan ilave edildiğine dikkat çekti. Bu puanın işe alım sürecinde bireye öncelik sağladığını anlatan Demir, “LIF UP’a katılım için belli şartlar var. Bu şartların başında, başvuru yapacak ekibin not ortalaması geliyor. Bir ekibin ağırlıklı genel not ortalamasının 2,75 ve üzerinde olması gerekiyor. Ekip içinde bu ortalamadan daha yüksek veya daha düşük puana sahip öğrenciler olabilir. Bunun önemi yok. Önemli olan nokta, ekibin toplam ortalamasının 2,75 ve üzerinde olması. Bunun yanında takımlar en fazla beş kişiden oluşabilir ve bir bölüm en fazla üç proje gönderebilir” dedi.

– Bu Yıl 56 Üniversiteden 365 Projeye Destek Verilecek –

Programlara 2018 yılında başladıklarını ve o yıldan bugüne başvuruların önemli ölçüde artış gösterdiğini söyleyen TUSAŞ Üniversite İş Birlikleri Müdürü Süleyman Demir, bu yıl 56 üniversiteden 365 proje gönderen binden fazla öğrenciye destek vereceklerini iletti. Yeni dönemin toplam bütçesinin 250 bin dolar olduğunu da kaydeden Demir, “Bizim için önemli olan nokta maliyet değil, havacılığı bilen, havacılık problemlerine çözüm yolları bulmaya çalışan insanlar yetiştirmektir. Bunların yanı sıra biz, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan öğrenci takımları için de fon sağlıyoruz. Alana dair başvurular gerekli belgelerle birlikte yapılırsa, takımlara asgari ücretin altı katına kadar destek verebiliyoruz. Yeter ki öğrencilerimiz çalışsın, üretsin. Biz onları desteklemeye hazırız” dedi. Öğrencilerin dışında akademisyenleri kapsayan çalışmalar da yaptıklarına dikkat çeken Süleyman Demir, üniversitelere çeşitli araştırma laboratuvarı kurduklarını, bu laboratuvarlardan birini de ASÜ’ye kurmayı planladıklarını ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından program, Süleyman Demir’in Rektör Alpay Arıbaş’a GÖKBEY maketi hediye etmesiyle tamamlandı. Programın bitiminde Rektör Arıbaş, teknoloji ekibi kurma çalışmaları yapan ASÜ öğrencilerini dinledi, sorularını yanıtladı ve konuya dair hazırlık çalışmaları hakkında bilgiler verdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.