Aksaray Haber

Dolar 47,7111
Euro 55,1881
Altın 6.660,55
BİST 13.779,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 33°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
33°C
Parçalı Bulutlu
Cum 33°C
Cts 35°C
Paz 33°C
Pts 32°C

Atık pet şişelerden sürdürülebilir su arıtımına yenilikçi çözüm

Atık pet şişelerden sürdürülebilir su arıtımına yenilikçi çözüm
3 Ağustos 2026 12:29

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünde yürütülecek araştırma projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında destek almaya hak kazandı.

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Gamze Sönmez yürütücülüğünde, Doç. Dr. Lalehan Akyüz’ün araştırmacı olarak yer aldığı ve TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazanan yeni bir araştırma projesi hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında atık pet şişelerden sentezlenecek karbon dotlar kullanılarak sodyum aljinat ve polietilen glikol tabanlı kompozit hidrojel boncuklar geliştirilecek ve bu malzemelerin karbamazepin gibi kalıcı farmasötik kirleticilerin sudan adsorpsiyon yoluyla uzaklaştırılmasındaki performansı ayrıntılı olarak incelenecek.

Projeyle atık PET şişeler su arıtımında değerlendirilecek

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Gamze Sönmez, çalışmanın yalnızca yeni bir adsorbent malzeme geliştirmeyi hedeflemediğini, aynı zamanda atıkların katma değeri yüksek nanomalzemelere dönüştürülmesine yönelik sürdürülebilir bir yaklaşım ortaya koyduğunu belirterek, “Günümüzde plastik atık yönetimi ve su kaynaklarının korunması birbirinden bağımsız değerlendirilemeyecek iki önemli çevre başlığıdır. Atık PET şişeleri ileri fonksiyonel nanomalzemelere dönüştürerek hem döngüsel ekonomiye katkı sunmayı hem de çevre dostu su arıtım teknolojilerinin geliştirilmesine destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Araştırmacı Doç. Dr. Lalehan Akyüz ise karbon dot katkılı kompozit hidrojel sistemlerinin yüksek performanslı ve yeniden kullanılabilir adsorbentlerin geliştirilmesine olanak sağlayacağını belirterek, bu yaklaşımın nanomalzemelerin çevresel uygulamalarına yönelik yeni araştırmalara katkı sunacağını ifade etti. Çevre mühendisliği ile nanoteknolojiyi bir araya getiren proje, plastik atıkların katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini desteklerken sürdürülebilir su arıtım teknolojilerinin geliştirilmesine ve çevre alanındaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamayı hedefliyor. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş da yaptığı açıklamada TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan bu değerli projeden dolayı proje ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.