Dolar 32,4055
Euro 34,7401
Altın 2.396,26
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 22°C

Bedriye Medresesi yenilenen yüzüyle açılışa hazırlanıyor

Bedriye Medresesi yenilenen yüzüyle açılışa hazırlanıyor
Aksaray Anadolu AŞ
12 Nisan 2023 13:33

Aksaray Belediyesi’nin restorasyonunu tamamlayarak iç tefrişat çalışmalarına başladığı Bedriye Medresesi gençler için hazırlanıyor.

Aksaray Belediyesi’nin restorasyonunu tamamlayarak iç tefrişat çalışmalarına başladığı Bedriye Medresesi gençler için hazırlanıyor.

Bedriye Medresesine ait ana binanın iç kısımlarında bulunan duvarlar Aksaray Belediyesi ekiplerince güçlendirildi. Güçlendirme ve yenileme çalışmaları yapılırken aslına uygun yapı malzemeleri kullanıldı. Ömrünü tamamlamış ve deforme olmuş çatı kısmı ise tamamen yenilendi. Medresede çevre düzenlemesi ve zemin iyileştirmesi yapıldı. Medrese’nin ana binayla bütünlüğünün sağlaması için bahçe duvarı aslına uygun olarak restoresi tamamlandı. İyileştirme ve restorasyon çalışmaları tamamlanan medresenin iç tefrişat çalışmalarına devam ediliyor.

Aksaray’da tarihi yapıları koruma altına alan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Kalanlar Köprüsü, Kılıçarslan Türbe ve Köşkü, Melik Mahmut Gazi Hangahı, II. Kılıçlarsan Hamamı, Pir Ali Sultan, Hashas Baba ve Hamza Baba Türbelerinden sonra Bedriye Medresesi’nde başlattığı restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Kültürel mirasları gelecek nesillere aktarılması amacıyla Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Bedriye Medresesi’nde başlatılan restore çalışmalarıyla medreseyi gün yüzüne çıkartan Belediye Başkanı Dinçer, Bedriye Medresesi’nin geçmiş tarihe tanıklık etmiş Aksaray’ın en önemli değerlerinden birisi olduğunu söyledi.

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildiği tahmin edilen Bedriye Medresesi’nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak kullandığını aktaran Başkan Dinçer, Bedriye Medresesi’nin Osmanlı’nın son dönemi ile erken Cumhuriyet Dönemi’nde fetvahane olarak hizmet verdiğini söyledi.

Bedriye Medresesi’nde restore çalışmalarının sona yaklaşıldığını ifade eden Başkan Dinçer, aslına uygun olarak restore edilen Bedriye Medresesi’nin herkesin keyifli vakit geçireceği ve öğrencilerin ders çalışabilecekleri bir alana dönüştüreceklerini söyledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.