Dolar 32,5692
Euro 34,8277
Altın 2.495,27
BİST 9.625,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 29°C

Bulut Bilişim pazarı 800 milyar doları aşacak

Sektörler arasında artan dijital dönüşüm ve büyük veri tüketimindeki artış, bulut bilişim pazarının payını gittikçe artırıyor. 400 milyar dolara …

Bulut Bilişim pazarı 800 milyar doları aşacak
Aksaray Anadolu AŞ
4 Mart 2021 14:12

Sektörler arasında artan dijital dönüşüm ve büyük veri tüketimindeki artış, bulut bilişim pazarının payını gittikçe artırıyor. 400 milyar dolara yakın bir pazar payına sahip olan bulut bilişimin 2025’e kadar 2 kat daha büyüyeceğini aktaran Teletek Genel Müdürü İlyas Turgut, şirketlerin 96’sının en az bir bulut bilişim hizmeti aldığı sektördeki trendleri sıralıyor.

Kenarından kıyısından artık tüm şirketlerin içerisinde olduğu dijital dünyada, bulut bilişimin ve hizmetlerinin büyümesi durdurulamıyor. 2020’ye damgasını vurarak çoğu şirketin iş yapış modelini tamamen değiştiren COVID-19 ile birlikte kullanımı ve önemi daha da artan bulut bilişimin 2025 yılına kadar 800 milyar doları aşan bir pazara sahip olacağı tahmin ediliyor. 100 yerli sermaye ve 7/24 mühendis desteği ile şirketlerin ihtiyaç duyduğu bilişim altyapısını yüksek standart kriterleri gözeterek sağlayan Teletek Genel Müdürü İlyas Turgut, 2021 ve sonrasında bulut bilişimde şirketleri ilgilendirecek 4 öngörüyü paylaşıyor.

Şirketlerin 96’sı Bulutta

Dijital eğilimlere adapte olmaya çalışan birçok şirketin bulut hizmetlerinden uzak durması mümkün değil. İş süreçlerinin büyük çoğunluğunu pandemi dönemi ile birlikte bulut sistemlerine taşıyan şirketlerin 96’sı, en az 1 bulut hizmetinden yararlanıyor. Öyle ki yapılan son pazar araştırmaları 300 ile 400 milyar dolar arası pazar payına ulaşan bulut bilişimin, 2025 yılına kadar da 2 katı hacme ulaşacağını öngörüyor. Gittikçe yaygınlaşan ve şirketleri büyük maliyetlerden kurtararak önemli operasyonel kolaylıklar sağlayan bulut bilişim hizmetlerinin gerekliliğine dikkat çeken İlyas Turgut, gelecek yıllarda şirketleri ve sektörü etkileyecek bulut bilişimdeki gerçekleşmesi beklenen 4 tahmini açıklıyor.

1. İş yüklerinin 94’ü bulut hizmetlerinden kontrol edilecek. Koronavirüs salgını sırasında dünya ekonomisini, dünya çapındaki tedarik zincirlerini ve uzak iş güçlerini destekleyen bulut bilişim, 2021’de artan ölçeklenebilirlik, iş sürekliliği ve maliyet verimliliği arayan şirketler için temel bir hedef olmaya devam edecek. Cisco’nun araştırmasına göre, dünya çapındaki iş yüklerinin 94’ü dünyanın önde gelen bulut veri merkezleri tarafından kontrol edilecek.

2. Hibrit bulut bilişim 2021’e hakim olacak. Şirket içi altyapıyı veya özel bir bulutu genel bulutla birleştiren bir bulut bilişim türü olan hibrit bulutlar, veri ve uygulamaların iki ortam arasında taşınmasına olanak tanıyor. Şu an itibariyle çok sayıda şirket, iş akışlarını ve üretimlerini sürdürmek için hibrit bulut bilişim sistemini kullanıyor. Çok sayıda uzman, 2021 yılında çeşitli şirketlerin hibrit bulut bilişime geçeceğine inanıyor. Hibrit bulut bilişimden elde etmeyi umabileceğiniz birincil ilgi alanları ideal hız, dikkat çekici kontrol ve gelişmiş güvenliktir.

3. Birçoğumuz Sanal Bulut Masaüstleri üzerinde çalışacağız. Bu, temelde iş istasyonumuzun tüm ortamının, çalıştığımız dizüstü veya masaüstü ekranımıza yönetilen bir bulut hizmeti olarak sunulduğu yerdir. Bu, kuruluşların, çalışanlarının cihazlarında çalışmak için harcadıkları süre için saat başı aboneliklerden yararlanarak donanım güncellemelerinin maliyetini ve yedek teknolojiyi elden çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırabileceği anlamına geliyor.

4. Felaket kurtarma hizmetleri şirketlerin önceliği olacak. Şirketler dijitalleşme yolunu izledikçe kesinti süresinin maliyeti de hızla artıyor. Gartner’in son araştırmasında, IT kesinti sürelerinin her dakikasının 5.600 dolara yakın maliyeti oluşturduğu raporlandı. Bu yüzden şirketlerin felaket kurtarma stratejilerini oluşturma ve gerekli olan hizmetleri kullanmak konusunda öncelikleri artacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.