Dolar 32,5364
Euro 34,6675
Altın 2.501,04
BİST 9.621,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 27°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
27°C
Parçalı Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 22°C
Paz 24°C

Damar sertliğini önlemek için modifiye stentler geliştiriliyor

Damar sertliğini önlemek için modifiye stentler geliştiriliyor
Aksaray Anadolu AŞ
15 Mart 2021 10:11

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu’nun hazırladığı, kalp ve damar sağlığı tedavilerinde kullanılan stentlerin modifikasyonunu içeren proje, TÜBİTAK-1002 kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

“Aterosklerotik Plak Oluşumunun Engellenmesinde Heparin Konjuge Seryum Oksit Nanopartiküller (CeNPs) ile Modifiye Stentlerin Kullanımı” isimli projesine ilişkin bilgiler veren Karahaliloğlu, damar sertliğine ve buna bağlı bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olan plakların etkisini azaltmak ve tekrar oluşumunu engellemek adına alternatif bir stent modifikasyonu hedeflediklerini vurguladı. Çalışma kapsamında stent yüzeyinin aktif ajan içerecek bir nanofibriler örtü ile kaplanacağına dikkat çeken Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu, “Nanofibriler örtülerin içeriğinde yer alacak efektif ajan arteriel plaklarının oluşumuna neden olan kolesterol üretiminin engellenmesine yönelik bir aktivite gösterecek. Ayrıca yüzey modifikasyonunda kullanılacak olan seryum nanopartiküller, arteriyel plaklarının oluşumundan sorumlu diğer bir mekanizma olan reaktif oksijen türlerinden de korunmayı sağlayacak” dedi. Stentlerin kalp-damar cerrahisinde en sık kullanılan biyomalzemelerden biri olduğuna da işaret eden Karahaliloğlu, modifiye stentlerin, damar sertliğine neden olan plakların etkisinin azaltılması ve yeniden oluşumunun engellenmesinde verimli bir yöntem olabileceğini söyledi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, projesi münasebetiyle Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu’nu tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.