Dolar 32,3330
Euro 35,1684
Altın 2.241,35
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

EDMR yöntemi ile panik atak ve stres tedavisi

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, başta panik atak olmak üzere, bir çok psikolojik rahatsızlıkların EDMR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) yöntemi ile tedavisine başlandı.

EDMR yöntemi ile panik atak ve stres tedavisi
Aksaray Anadolu AŞ
29 Ağustos 2017 19:01

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, başta panik atak olmak üzere, bir çok psikolojik rahatsızlıkların EDMR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) yöntemi ile tedavisine başlandı.

Klinik Uzman Psikolog Harun Kılıç,  EDMR terapisinin, başta panik atak olmak üzere travma sonrası ortaya çıkan bir çok psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde tedavi yöntemi olarak uygulandığını açıkladı.

Psikolog Kılıç; “Psikolojik problemler geçmiş yaşam deneyimlerimizle bağlantılıdır. Geçmişte yaşadığımız olumsuz öğrenmeler, olumsuz yaşantılar bugün ki psikolojik problemlerin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. İnsan olarak geçmişimizi değiştirme şansımız yoktur ancak geçmiş yaşantımızdan kaynakla olup, bizlerin üzerinde oluşan travmatik olumsuzlukları EDMR yöntemi ile ilaçsız olarak azaltabilir, ortadan kaldırabiliriz. Hastanemizin bu hizmetinden yararlanmak isteyen hastalarımız öncelikle Psikiyatri Uzmanlarına muayene olmaları gerekiyor. Muayene sonucu bu terapiye uygun olduğu düşünülen hastalarımıza, EDMR terapisi uyguluyoruz. Uygulama tek seansta sonuçlanacağı gibi 5-10 seans ta sürebiliyor. EMDR  uygulaması ile hastaların iyileşme süreci kişilerin yaşadığı travmanın ağırlığına göre değişmektedir” dedi.

Psikolog Kılıç, EDMR yöntemi ile tedavi edilebilen hastalıkları da şu şekilde sıraladı:

Panik atak ve depresyon başta olmak üzere, savaş gazileri, cinsel taciz, tecavüz, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, olumsuz çocukluk deneyimleri, doğal afetler, aşk acısı, aldatılma ve terk edilme, kaygı ve uzun süren yas bozuklukları, obsesif kompulsif, anksiyete, yükseklik korkusu, uçak korkusu, kapalı alan korkusu, sınav kaygısı, özgüven eksikliği, öfke kontrolü ve stres, yeme bozukluğu ve kilo kontrolü, beden algısı bozuklukları ile psikolojik kökenli migren gibi fiziksel rahatsızlıklar EDMR terapisi ile ilaçsız olarak tedavi edilebilmektedir

EMDR Nedir?

Psikolog Kılıç, EDMR Terapi yöntemini de şu şekilde açıkladı. “EDMR açılımı kısaca göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemedir. Olumsuz ya da travmatik bir olay yaşandığında, bu olaya bağlı oluşan olumsuz duygular, bilgi işleme sürecine müdahale etmekte ve bu işlemin yarıda kalmasına sebep olmaktadır. Böylece travmatik anının, hafızanın diğer kısımlarında tutulan iyileştirici diğer bilgilerle bağlantısı kopmuş olur. Yaşamış olduğumuz olay sonrası beynin sağ bölgesinde ortaya çıkan travmatik yaşantıyı, olumsuz bir anıyı veya olumsuz bilgiyi beyin işleyemez. Böylece beynin sağ bölgesinde işlevsel olmayan bir şekilde kalır, hapsolur ve hayatımızı olumsuz bir şekilde etkilemeye başlar. Beynin sağ bölgesinde depolanan bu bilgiyi işleyip beynin sol tarafına aktaran sisteme EDMR terapi sistemi diyoruz” dedi.

Kılıç; “Bu yöntemde terapist, hastanın gözlerini sağa sola hareket ettirerek beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. REM döneminde çözülemeyecek kadar kuvvetli olan hatta kabuslara neden olan yaşantıları terapi ortamına taşıyıp beynin tek başına işleyemediği bu olumsuz bilgiyi sistematik göz hareketleri ile çift yönlü uyarımla terapi seansında EMDR terapisti yardımıyla yeniden işlemektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.