Dolar 32,3361
Euro 35,1901
Altın 2.247,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Ertürk: Aksaraylının 184 bin metrekarelik arsası peşkeş çekildi!

Ertürk: Aksaraylının 184 bin metrekarelik arsası peşkeş çekildi!
Aksaray Anadolu AŞ
11 Ocak 2022 14:17

CHP İl Başkanı Ali Abbas Ertürk Aksaraylıların kaynaklarının bir milletvekilinin yakınına usulsüzce peşkeş çekildiğini söyleyerek Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan usulsüz tahsise dikkat çekti.

Ertürk toplam 184 bin 364,42 metre kare büyüklüğündeki iki arsanın usulsüzce peşkeş çekildiğini söyleyerek “Bu kadar büyük bir arsa, yönetmeliğe aykırı ve usulsüz bir şekilde, ilimizin TBMM yolunu unutan Milletvekili İlknur İnceöz’ün kamuoyunda danışmanı olarak bilinen ve sosyal medya paylaşımlarından görüldüğü üzere siyasi gezilerinde yanından ayırmadığı iş insanı, AK Parti’nin eski İl Başkan Yardımcısı Alparslan Öztürk’e ve onun kardeşi Tolgahan Öztürk’e ait şirketlere peşkeş çekilmiştir” dedi.

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Gelecek Partisi İl Başkanı Muhammed Dilmaç ve Demokrat Parti İl Başkanı Servet Ceylan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle basınla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının Gazeteciler Günü’nü kutlayan ve sohbet eden başkanlar buluşmanın son aşamasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

GELECEK PARTİSİ VE DEMOKRAT PARTİ DE YOLSUZLUĞU KINADI

Basın açıklamasının öncesinde konuyu daha önceden kendileriyle paylaşan İl Başkanı Ertürk’e teşekkür eden Gelecek Partisi İl Başkanı Muhammed Dilmaç Aksaray’da yapılan büyük yolsuzlukla ilgili düşüncelerini aktardı. Dilmaç “Biz Gelecek Partisi olarak Aksaray’da yapılan her türlü usulsüzlük ve yolsuzluk ve düzensizliğe karşı çıkan, hangi parti olursa olsun yanında olacağız” dedi.

Demokrat Parti İl Başkanı Servet Ceylan da “Şehrimizin adının iyi şeylerle anılması en büyük temennimiz. Ne yazık ki bu tür kötü şeylerle anılması kötü bir şey. Ama bunu örtbas edemeyiz. Bizler söyleyeceğiz, sizler yayınlayacaksınız. Bizden sonraki nesiller daha dikkatli olacaklar” şeklinde konuştu.

“VARANK OSB’YE BAK’ DEMİŞTİ BAKTIK NELER OLMUŞ NELER!”

Aksaray’ın tüm kurumlarından basın mensuplarının katıldığı toplantıda Aksaray’a ait olan değerli bir arsanın hukuksuzca bazı şirketlere tahsis edilmeye çalışıldığını anlatan CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk “Bildiğiniz gibi Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bazı kurumlara ziyareti ve bu kurumların kapılarına kilit vurulmasıyla ilgili Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Genel Başkanımıza “Mekan basmayı bırak da Organize Sanayi Bölgelerine bir bak” demişti. Bu çağrıyı dikkate alarak Organize Sanayi Bölgesi’ne avukatlarımızla gittik. Gerçekten neler oluyormuş neler?

Değerli Basın mensupları, bugün sizlere Organize Sanayi Bölgesindeki bir arsa hikayesini anlatacağım. Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki bu açıklama siyasi bir açıklama değil, tamamen Aksaray kaygısıyla, Aksaray’ın kaynaklarını koruma amacıyla, binlerce işsiz gencimizin hakkını hukukunu korumak maksadıyla, her türlü ranta, peşkeşe karşı çıkmak amacıyla bir araya gelmiş Aksaray’daki bir kısım muhalefet il başkanlarımızın ortak açıklamasıdır” dedi.

“SİZİ YOKSULLAŞTIRAN KAYNAKLAR KİME PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR GÖRÜN”

Açıklamanın önemine dikkat çeken Ertürk “O nedenledir ki bu açıklamamızı, üniversite mezunu evlatları işsiz gezen anne babaların, iş bulmaktan ümidini yitirmiş gençlerin, sofrasındaki peynir, zeytinden tasarruf yapmak zorunda kalan dar gelirlilerin, doğalgaz, kömür parası olmadığı için kışı battaniye altında geçiren yoksul vatandaşlarımızın dikkatle dinlemesini rica ediyorum. Dinleyin ki sizi yoksullaştıran kaynaklar kime peşkeş çekiliyor görün” diyerek vatandaşlara seslendi.

Organize Sanayi Yönetim Kurulu’nun 7 Haziran 2018 tarih ve 2018 / 95 sayılı yönetim kurulu kararı ile;

8025 Ada 1,2,6, 7 parsellerinde toplam 128.852,24 m2 arsayı Tolgahan Mühendislik’e,

7 Haziran 2018 tarih ve 2018/ 94 sayılı yönetim Kurulu kararı ile; 8025 Ada, 4-5 parsellerinde toplam 55.512,18m2 arsayı Şahoğlu Mimarlık şirketine olmak üzere, toplam 184 bin 364,42 m2 arsayı 2 kardeşe ait şirketlere ön tahsis adı altında verdiğini söyleyen Ertürk “2022 arsa fiyatlarıyla 27 milyon 654,663 TL Arkadaşlar, OSB’nin 103 maddelik yönetmeliği elimizde, hukukçularımızla bu yönetmeliğin tamamını okuduk, inceledik. OSB Yönetmeliğinde “Ön Tahsis” diye herhangi bir ibareye rastlayamadık. Bu kadar büyük bir arsa, yönetmeliğe aykırı ve usulsüz bir şekilde, ilimizin TBMM yolunu unutan Milletvekili İlknur İnceöz’ün kamuoyunda danışmanı olarak bilinen ve sosyal medya paylaşımlarından görüldüğü üzere siyasi gezilerinde yanından ayırmadığı iş insanı, AK Parti’nin eski İl Başkan Yardımcısı Alparslan Öztürk’e ve onun kardeşi Tolgahan Öztürk’e ait şirketlere peşkeş çekilmiştir. Yönetmelikte ön tahsis olmadığına göre bunu bir tahsis kabul edersek, arsa tahsisini düzenleyen OSB Yönetmeliğinin 55. Maddesi çok açıktır. Yönetmelik der ki ‘Tahsisten sonra 15 gün içerisinde sözleşmesi yapılmayan tahsisler geçersiz sayılır.’ Dolayısıyla bu tahsisin 22 Haziran 2018 tarihi itibariyle kendiliğinden geçersiz sayılması gerekmektedir” diyerek konuyu açıkladı.

“BEN DUYANA KADAR BEKLETMİŞLER”

“Yönetmeliğin bu açık hükmüne rağmen üç buçuk yıl boyunca OSB yönetimi hiçbir işlem yapmadan, bir kuruş bile ödeme almadan, bu tahsisi iptal etmeden bekletmiştir. Taa ki Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak benim konudan haberdar olmama kadar” diyen Ertürk “2021 yılının Eylül ayı içerisinde olaydan haberdar oldum. Konuyu ilgililere aktararak bu konuda derhal bir çözüm üretilmesi önerimi sundum. İlgililer 15 gün içerisinde konuyu çözeceklerini ve arsayı iptal edeceklerini bana söylediler. Bunun üzerine devlet kurumlarına güvenerek sorunun çözümünü bekledim. Daha sonra sorunu çözmek bir yana ilgili firmaya 3 Aralık tarihinde bir yazı yazarak adeta yol göstererek ‘yapacakları yatırımı belirten fizibilite raporlarını sunmaları’ için 15 gün süre verdiler. Bu yazıdan haberdar olarak yeniden yetkililerle bir özel görüşme yaptım. Orada da yetkililer bana 18 Aralık tarihine kadar beklememi ve tahsisin iptal edileceğini söylediler. O süreyi de bekledim. Daha sonra da yılın bitmesine bir gün kala OSB yönetim kurulu apar topar toplanarak arsanın ilgili firmaya tahsisini usulsüz bir şekilde gerçekleştirdiler ve firmaya 15 günlük peşinat ödemesi için süre tanıdılar. Konudan Eylül ayında haberdar olmama rağmen, neden beklediğimi merak etmiş olabilirsiniz. Birincisi başta da söylediğim gibi amacımız siyaset yapmak değil, Aksaray halkına ait olan ve birilerine peşkeş çekilen bu arsanın iptal edilmesini sağlamaktı. Amacımız siyaset yapmak olsaydı, öğrenir öğrenmez basın açıklaması yapardım. İkincisi de Devlet Kurumlarımız hukuku mu uygulayacak, yoksa bir siyasinin talimatlarını mı? Bunu görmekti. Gelinen noktada üzülerek görüyorum ki kurumlarımız bir milletvekilinin talimatına teslim olmuştur” diyerek süreci anlattı.

“SUÇ İŞLENEN UYDURMA BİR BELGE VAR”

Tüm başvurularına rağmen tahsisten vazgeçilmediğini ifade eden Ertürk “Gördüğünüz gibi 3 ay boyunca bir oyalama taktiği ustaca uygulanarak, ilgili firmanın peşinatı yatırmama ihtimalinden medet umarak, biz vermezsek mahkeme yoluyla alır gerekçesine sığınarak amaca ulaşılmıştır. Kimse bu usulsüz belgeyi dayanak göstererek, hukuka sığınmasın, ortada hukuki bir metin yok, altına imza atanların suç işlediği bir uydurma belge var.

Bırakın ön tahsis, tahsis tartışmalarını! Bu, bal gibi bir peşkeştir” şeklinde konuştu.

“BAKAN SOYLU ARAZİ İÇİN ARADI MI?”

Ertürk hazırladıkları 11 maddelik soruyu da OSB Yönetim Kuruluna, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aksaray Valisine ve Belediye Başkanı Evren Dinçer’e kamuoyu ve Aksaray Halkı adına sorduklarını belirterek toplantıda tek tek yöneltti. Ertürk ” Bu sorulara ilgililerden yanıt bekliyorum ve usulsüz tahsise imza atanlara sesleniyorum:

Bu gün Organize Sanayi Bölgesinde yeni yatırımlar için arsa kalmamışken OSB’nin en büyük üçüncü arazisini yatırım yapmayacağını bile bile bir siyasiye peşkeş çekmenin, Allah katında vebali olduğunu, Aksaray Halkına karşı vicdani ve mahkemeler önünde hukuki sorumluluğu olduğunu unutmayınız.

İsmet Paşa’nın söylediği gibi “Namuslular da en az namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır. Önünüzde üç gün daha var. Bu haksız hukuksuz kararınızdan vazgeçiniz. Bir kişinin çıkarlarına değil, Aksaray halkına hizmet ediniz. Aksi halde Avukatlarımızla birlikte konunun hukuki takipçisi olacağımızın ve sorumlular hakkında gerekli suç duyurularında bulunacağımızın bilinmesini isterim. Yine bilmenizi isterim ki muhatabınız sadece bugün, bu basın toplantısında bulunan partilerin il başkanları değil, Genel Merkezleri, Genel Başkanları ve Aksaray halkıdır” uyarısında bulundu. Ertürk son olarak “Bir çağrımız da Sanayi Ticaret Bakanı Sayın Mustafa Varank’a: Siyasi parti genel başkanlarına laf yetiştireceğine, müfettişlerini gönder OSB’de neler neler olduğunu bir incelettir” çağrısıyla sözlerini tamamladı.

İşte o sorular:

1- 08.07.2009 yılında tahsis edilmiş olan arsada söz verdiği yatırımı yapmadığı için arsa tahsisi iptal edilen;

2020 yılında aldığı arsa ile ilgili hiçbir ödeme yapmayan;

2018 yılında ön tahsis yapılan fakat hiçbir yatırım yapmadığı gibi peşinat ödemesini de yapmayan bu firmaya hangi özelliğinden dolayı güvenerek OSB’nin en büyük üçüncü arsasını tahsis ettiniz?

2- Bu bir ön tahsis ise ön tahsisin yasal dayanağı nedir? Tahsis ise neden yasal süresi içerisinde iptal edilmemiştir?

3- 2018 yılından bugüne ilgili firma ile yapılmış bir sözleşme var mıdır?

4- İlgili firmayla bir sözleşme yoksa, bu şekilde hiçbir işlem yapmadan beklediğiniz başka firmalar da var mıdır?

5- İlgili firmaya gerekli yatırımı yapması ve peşinatı ödemesi için benim konudan haberdar olduğum 2021 Eylül ayından önce herhangi bir bildirim yapılmış mıdır?

6- İlgili firma, 2021 yılı Eylül ayından önce herhangi bir yatırım programı, fizibilite raporu sunmuş mudur? Sunmadıysa üç buçuk yıl içerisinde arsa tahsisi neden iptal edilmemiştir?

7- İlgili firmaya tahsis neden yılın son günü yapılmıştır? 2022 yılında OSB arsa fiyatları metrekaresi 150 TL olacak iken yılın son günü neden özellikle seçilerek 2021 yılı fiyatı olan 100 TL üzerinden yapılmıştır? (Bu iki yıl arasında ki fiyat farkı 9 milyon 218 bin 221 TL)

8- Firma peşinatı ödediği takdirde kalan taksitlerin ödemesini nasıl garantiye alacaksınız? Daha önce dört kez taahhüdünü yerine getirmeyen firma, taksitlerini ödemediği takdirde arsa tahsisini iptal edebilecek misiniz? Madem iptal etme dirayetiniz var, 2020 yılının başında tahsis edilen ve bir kuruş ödeme yapılmayan yaklaşık 15 dönümlük arsayı neden iptal etmediniz?

9- Hukukçularımızla birlikte OSB Müdürü Ayhan Ermiş’i ziyaret ederek yazılı olarak sorular sorduk. Bu sorularımıza neden hala cevap vermediniz?

10- MEYDİP sisteminde boş olarak görülen bu parsellere başka başvuruların olduğunu öğrendik. Diğer yatırımcılar üzerinden hangi kriterlere dayanarak Şahoğlu Mimarlık ve Tolgahan Mühendisliği tercih ettiniz?

11- Bu arsa tahsisini yapmanız için herhangi siyasi bir baskıya maruz kaldınız mı? İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun bu arsayla ilgili telefon açtığı iddiaları doğru mudur?

(Haber Bülteni)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.