Dolar 32,4770
Euro 34,9370
Altın 2.435,95
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 22°C

Ertürk, yılın ahisi Zeki ustayı ziyaret etti

Ertürk, yılın ahisi Zeki ustayı ziyaret etti
Aksaray Anadolu AŞ
26 Eylül 2022 10:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertük, sanat ve zanaat konusunda bugün gözle görülür bir gerilemenin yaşandığını, bunun en önemli sebebinin, sanatkârların ve zanaatkârların kıymetinin yeterince bilinememesi olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertük, sanat ve zanaat konusunda bugün gözle görülür bir gerilemenin yaşandığını, bunun en önemli sebebinin, sanatkârların ve zanaatkârların kıymetinin yeterince bilinememesi olduğunu söyledi.

Yılın Ahisi de Seçilen Zeki Satıcı, 47 Yıldır Ahşap İşliyor

47 yıldır ahşap işlemeciliği yapan ve daha önce “Yılın Ahisi” olarak da seçilen Zeki Satıcı’yı, Eskil Gölbez Yaylası’ndaki evinde ziyaret eden CHP İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, sanat, zanaat, kültürel eserler ve bu eserlerin üreticisi olan sanatkârların ve zanaatkârların önemli değerler olduğunu söyledi. Aksaraylı ahşap işlemecisi Zeki Satıcı’nın kendi alanında bir üstat olduğunu ve gerek yaptığı eserler gerek mesleki ahlakı gerekse bunların karşılığı olarak aldığı “Yılın Ahisi” unvanının şehir için bir gurur vesilesi olduğunu belirten Ertürk, “Zeki amcamız 47 yıldır mesleğini icra ediyor. Bir takım meslekler bugün artık yok olmak üzere. Bu meslekler toplumumuzun önemli değerleridir ve yaşamaları, Zeki amcamız gibi kıymetli büyüklerimizin daha iyi anlayarak mümkün olabilir” dedi.

Gençlerin Ustalarımızdan Öğrenecekleri Çok Şey Var

Esnaflık ve Ahiliğin Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihi bir derinliğinin olduğunu, bu kültür içinde yetişen ustaların ve onların ürettiği eserlerin kıymetinin muhakkak bilinmesi gerektiğini kaydeden Ertürk, “Mustafa Kemal Atatürk, ‘Her şey olabilirsiniz; bakan, mebus olabilirsiniz ama zanaatkâr olamazsınız’ diyerek konunun önemine vurguda bulunmuştur. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise ustalığın ve sanatın kıymetini, ‘Gelin yıkalım şu Süleymaniye’yi desek iki kazma, bir kürek, iki ırgat gerek. Gelin bunu yeniden yapalım desek bir Sinan gerek’ dizeleri ile anlatmıştır. Günümüzde sanat ve zanaat konusunda bir gerileme yaşanmaktadır. Bir, bin yıl önce Selçuklu devrinde yapılan eserlere bakalım, bir de bugün yapılanlara. Eğer bugün bin yıl öncesinden daha gerideysek, bu sanatkârlarımızın, zanaatkârlarımızın kıymetini bilmememiz nedeniyledir” dedi. Ertürk, yeni neslin Zeki Satıcı ve işini iyi yapan ustalardan çok şey öğrenebileceklerini de belirterek, “Ustamızın tavsiyeleri çok değerli ve gençlerimiz mutlaka bu tavsiyelere kulak vermeli” dedi.

En Büyük Arzum Çıraklar ve Kalfalar Yetiştirmek

Sanatın ve zanaatın usta-çırak ilişkisi içinde öğrenildiğini, bugün ise usta-çırak mekanizmasının yeterince iyi biçimde işlemediğini söyleyen Satıcı, “Ben mesleğimi kendi başıma öğrencim ve bir usta yanında yetişmedim. Kendi yeteneğim ile mesleği ilmek ilmek işledim ve pek çok eser ürettim. Yaptığım işte fabrikasyon üretim olmaz. Bu nedenle bir eserin meydana gelmesi bazen 3-4 yılımı alıyor. En büyük arzum, bir usta olarak çırak ve kalfa yetiştirmektir. Şu ana kadar bunu başaramadım ama mesleğe ilgisi olan gençleri yetiştirmeyi çok arzu ederim” dedi. Mesleğindeki en büyük destekçisinin eşi olduğunu da dile getiren Zeki Satıcı, yeni kuşağa şu tavsiyelerde bulundu: “Ahilikte ‘Bize gelen bizdendir, bizi geçen bizdendir’ diye bir söz vardır. Her ne iş yapıyorsanız yapın düzgün, güzel ve temiz yapın. Allah yaptığınız işten memnun olsun. İşinizi sağlam yapın ve ürettiğiniz işlere ederinden fazla fiyat istemeyin…

Satıcı, konuşmasının son bölümünde CHP heyetini evinde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “İl Başkanı Ali Abbas Ertürk ve ekibine ziyaretleri münasebetiyle teşekkür ederim” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.