Dolar 32,3285
Euro 35,0893
Altın 2.297,14
BİST 9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Fwd: DEÜ YERLİ KAN POMPASI ÜRETİMİNDE SONA GELDİ

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde geliştirilen yerli kan pompasında seri üretim aşamasına gelindiğini açıklayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet …

Fwd: DEÜ YERLİ KAN POMPASI ÜRETİMİNDE SONA GELDİ
Aksaray Anadolu AŞ
6 Mart 2021 18:00

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde geliştirilen yerli kan pompasında seri üretim aşamasına gelindiğini açıklayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kalp damar cerrahisi alanında ameliyathanelerde kullanılan ve hayati öneme sahip yerli kan pompamızı ürettik. Bu başarıya imza atan Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Erdem Silistreli ile ekibini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Silistreli ve ekibi, DEÜ bünyesinde yerli taşınabilir kan pompası üretti. Benzerlerinden daha küçük bir tasarıma sahip olan kan pompasının laboratuvar, kan ve akım testleri tamamlandı. Seri üretim aşamasına gelinen cihazın ithal ürünlere göre düşük maliyeti ve yerli üretim avantajı ile sağlık sektörüne tedarik kolaylığı sağlanması hedefleniyor.

YERLİ ÜRETİME DESTEK

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Türkiye’nin yerli ve milli üretim ile ilgili ulusal politikalarını destekleyecek faaliyetler yürüttüğünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Özellikle sağlık hizmetinin aksamadan devam ettirilmesi noktasında medikal cihazların yerli üretim olması hayati önem taşıyor. Covid-19 sürecinde ülkeler kendi üretimleri olan stratejik öneme sahip ürünlerin ihracatını ya yavaşlattı ya da tamamen durdurdu. Dolayısıyla bu ürünleri ithal eden ülkeler çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Bu nedenle ülkemizin yerli ve milli üretim ile ilgili ulusal politikalarını önemsiyor ve destekliyoruz. Üniversite olarak hem akademik kadromuza hem de DEPARK bünyesinde Ar-Ge faaliyeti yürüten firmalara tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Kalp damar cerrahisi alanında ameliyathanelerde kullanılan ve hayati öneme sahip yerli kan pompamızı geliştirdik. Seri üretim için de çalışmalarımız sürüyor. Bu başarıya imza atan Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Erdem Silistreli ve ekibini yürekten kutluyorum” diye konuştu.

TESTLER TAMAM; SIRA SERİ ÜRETİMDE

Yerli kan pompasının patentinin Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdem Silistreli, testleri tamamlanan cihazın seri üretim aşamasına geldiğini belirtti. Silistreli, “Gerçek boyutlu prototipi üretilen cihazımızın laboratuvar, kan ve akım testlerini tamamladık. Benzerlerinden farklı olarak daha küçük ve kullanımı kolay olan taşınabilir kan pompamız kablosuz olarak kontrol edilebiliyor. Verileri depolayabilen cihaz aynı zamanda kablosuz olarak da veri aktarımı yapabiliyor. Veriler hem hasta ile ilgili geriye dönük değerlendirmeler yapılabilmesi hem de bilimsel araştırmalara istatistiki bilgiler aktarılması için arşivleniyor. Kablosuz aktarım yapabilen cihazımızın yakın gelecekte verileri doktor ya da perfüzyonistin kullandığı mobil cihazlara aktarmasını sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.