Dolar 32,3171
Euro 35,0910
Altın 2.299,97
BİST 9.050,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Geri dönüşümcüler, ithalat yasaklarının kaldırılmasını istedi

Aksaray ilinde faaliyet gösteren geri dönüşüm sektörü temsilcileri ATSO Başkanı Cüneyt Göktaş’ı makamında ziyaret ederek sektörlerinde yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

Geri dönüşümcüler, ithalat yasaklarının kaldırılmasını istedi
Aksaray Anadolu AŞ
21 Haziran 2021 21:02

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plastik atık ithalatı yasağı kapsamına, son olarak tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılan Etilen polimer grubundaki plastik ambalaj türü atıkların da dahil edilmesi, ortalığı karıştırdı. Geri dönüşüm sektörü, polietilen hurdası ithalat yasağının kaldırılmasını istiyor.

1 Ocak 2021 itibariyle karışık hurda plâstik ithalatı, 18 Mayıs 2021 tarihi itibariyle de etilen polimer atık ithalatına yasak getirildi. Ticaret Bakanlığının Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konu hakkında açıklama yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Göktaş, yaptığı açıklama da “Sektördeki etilen polimer ithalatının toplam girdiler içerisinde yüzde 50’lık paya sahip olup, plastik geri dönüşüm sektörü ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye’de yapılan plastik hammadde üretiminin, ihtiyacın ancak yüzde 20’ini karşılayabilmektedir.

Sektörde çarkların durma noktasına geleceğini, tesislerin mevcut stokları ile üretimi kısa bir süre daha devam ettirebilse dahi bu işletmelerde çalışan personellerin işsizlik tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır. Mevcut ithalat yasakları ile sektörün yüzde 80-85 bandında olan kapasite kullanım oranı kaçınılmaz olarak yüzde 30 bandına gerileyecek ve en nihayetinde birçok tesis ya yurt dışına taşınacak ya da kapısına kilit vuracaktır.

Plastik hurda ithalatının yasaklanması, geri dönüşüm sektörünü olumsuz etkileyecek, yurt içinde en yoğun olarak işlenen plastik hurdası olan polietilen hurdasının ithalatının yasaklanması yıllardır kamunun teşvikleri ile yapılan yatırımların atıl hale gelmesine neden olacaktır. Her yıl başında geri dönüşüm firmalarımızın bakanlıktan almış olduğu 1 yıllık Atık İthalat belgeleri de bu düzenleme ile geçersiz hale gelmesi sektörü zor durumda bırakmıştır. İthalat yasağı kararının ardından, işletmelerin büyük mağduriyetler yaşayacak ve sektörde çalışanların işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.