Dolar 47,0390
Euro 53,5927
Altın 6.074,29
BİST 14.092,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Açık
Aksaray
32°C
Açık
Pts 33°C
Sal 31°C
Çar 30°C
Per 31°C

Günde 35 Dakika Egzersiz Depresyona Karşı Etkili

Çağımızın en büyük sıkıntılarından biri de depresyon. Günlük hayatımızdaki gerilim ve sıkıntılar yetmezmiş üzere bir yıldan uzun bir müddettir de …

Günde 35 Dakika Egzersiz Depresyona Karşı Etkili
14 Şubat 2021 22:24

Çağımızın en büyük sıkıntılarından biri de depresyon. Günlük hayatımızdaki gerilim ve sıkıntılar yetmezmiş üzere bir yıldan uzun bir müddettir de pandeminin hayatımıza olan tesirleriyle başa çıkmaya çalışıyoruz. Harvardlı uzmanların yeni çalışması ise idman yapmanın bu noktada bizlere çok yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmaya nazaran günde 35 dakika idman yapmak, genetik olarak depresyona yatkın olan şahıslar de dahil herkes için depresyon riskini azaltıyor. Üstelik bu tesir epeyce da kuvvetli formda gerçekleşiyor.

İdman yapan depresyondan korunuyor

Depression and Anxiety isimli mecmuada yayımlanan makaleye nazaran, haftada birkaç saat ve üstü antrenman yapan bireylere yeni depresyon nöbeti teşhisi konulması ihtimali çok daha düşük oluyor. Hatta genetik olarak depresyon riski altındaki şahıslar bile depresyona daha düşük oranda yakalanıyor.

Araştırmanın baş müellifi olan Karmel Choi, yaptığı açıklamada elde ettikleri bulgulara nazaran genetiğin depresyon konusunda bahtımızı belirlemediğini söylüyor. Choi’ye nazaran fizikî olarak faal olmak, bireylerin depresyondan korunmasına yardımcı oluyor.

Araştırmacı tıpkı vakitte günde 35 dakikalık ek fizikî aktivitenin de riski azaltmak için kâfi olabildiğini tabir ediyor. Bu antrenmanın hali ise neredeyse hiç değerli değil, yani yüksek tempolu koşu yapmak da kolay açma germe hareketleri de çabucak hemen tıpkı halde depresyonla gayrette başarılı oluyor.

Antrenman mühleti arttıkça depresyon riski azalıyor

Yaklaşık 8000 kişinin iştirakiyle gerçekleştirilen araştırmada, iştirakçilerin elektronik ortamdaki sıhhat bilgilerinden yararlanıldı. Elde edilen sonuçlar ise idman yapmanın ve fizikî aktivitelerin ehemmiyetini net bir halde ortaya koyuyor.

Yapılan gözlemlerde, haftalık antrenman mühleti her 4 saat arttığında depresyona yakalanma riski %17 daha düşük oluyor. Pandemi nedeniyle açık alanlarda pek spor yapamıyor olsak da, bu araştırmaya nazaran konutta spor yaparak içinde bulunduğumuz süreci daha kolay atlatabiliriz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.