Dolar 32,5018
Euro 34,9199
Altın 2.437,90
BİST 9.716,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Helvadere Beldesi’nin ilçe olması için teklif sundu

Helvadere Beldesi’nin ilçe olması için teklif sundu
Aksaray Anadolu AŞ
5 Mayıs 2021 02:12

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, ilimize bağlı Helvadere Beldesi’nin ilçe olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına teklif sundu.

Milletvekili Kaşlı’nın teklifi ise şu şekilde;

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 126. Maddesi “Türkiye, merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır.” hükmü ile il ve ilçelerin kuruluş ve usulleri belirlenmiştir.

Aksaray merkeze 30 kilometre güneyinde Hasan Dağı’nın kuzey eteklerinde 1200 metre rakımda kurulu bir beldedir. Mazisi itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde askeri üs olarak kullanılan Mokisos Nora Antik Kenti Helvadere Beldesi sınırları içerisindedir. Yerel adıyla Viranşehir olarak bilinen Antik Kent, Kapadokya Bölgesinin en yoğun ziyaret edilen örenlerinden biri olan Ihlara vadisinin ana girişine 11 kilometre uzaklıktadır. Kültürel turizm terminolojisi bağlamında ise altıncı yüzyılın, İç Anadolu Bölgesi ölçeğinde sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda, bir nevi Efes ya da Afrodisias’ı olarak nitelendirilebilir.

Ankara, Adana, Hatay ve Konya, Nevşehir, Kayseri yollarının kesişim noktasında olan ve turizm potansiyeli oldukça yüksek Aksaray ili, Mokisos Nora Antik Kenti ile bölgede önemli turizm destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu 31 Aralık 2020 Tarihli Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Helvadere Beldesi nüfusu 2 bin 586’dır. Özellikle yaz aylarında Helvadere Beldesini turizm ya da konaklama amacıyla ziyaret edenlerin sayısı 10 bini bulmaktadır. Bağlanması teklif edilen köylerin nüfusu ise 6 bin 293’tür. Helvadere Beldesi’nin sosyo-ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tahıl, baklagiller, endüstriyel bitki çeşitliliği oldukça geniştir. Su kaynağı bakımında oldukça zengin olan bölge, hayvan yetiştiriciliğine oldukça uygundur.

Helvadere Beldesi’nin eteklerinde yer aldığı Hasan Dağı; dağcılık, avcılık, trekking, yaylacılık, klimatizm ve kış sporları gibi çeşitli turizm etkinliklerine yılın on iki ayında aktif hizmet vermektedir. Hasan Dağı her yıl farklı birçok ülkeden çok sayıda sporcunun katıldığı Yamaç Paraşütü yarışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Merkez Jandarma komutanlığı beldemize ve çevre köylere uzaklığı otuz kilometre civarındadır. Bu uzaklık, Merkez Jandarma komutanlığı sorumluluk sahasında bulunan beldemizde bazı vakalara müdahale edilmesi hususunda gecikmelere neden olmaktadır.

Helvadere Beldesi’nin ilçe olması halinde asayişin sağlanması kolaylaşacak, sosyal ve kültürel gelişmenin daha doğru yönlendirilmesi adına kamu hizmetleri daha rasyonel bir çerçevede yürütülecektir. Tüm bu nedenlerle Aksaray ili Helvadere Beldesi’nin ilçe olması öngörülmüş ve Aksaray iline bağlı Helvadere adıyla bir ilçe kurulmasına ilişkin kanun teklifi hazırlanmıştır.

Aksaray İli Helvadere İlçesine bağlanan köyler;

Karkın Merkez, Elmacık Merkez, Коҫpınar Merkez, Yenipınar Merkez, Yuva Merkez, Karaören Merkez’dir.”

blank

blank

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.