Dolar 32,3669
Euro 34,7961
Altın 2.396,89
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C

İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir?

İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir?
Aksaray Anadolu AŞ
21 Mart 2023 20:51

Ülkemizde hizmet veren tüm özel ve kamu bankaları müşterilerin için ihtiyaç kredisi avantajı sağlıyor. İhtiyaç kredisine başvurabilmek için belirlenmiş bazı şartlar bulunuyor. Bankalar tarafından belirlenen bu şartlar şöyle sıralanıyor;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • 6 aydan fazla süredir ücretli çalışıyor olmak veya 1 yıldan fazla süredir serbest meslek sahibi olmak,
  • Düzenli bir ödeme performansına sahip olmak ve banka skorlamasının yeterli olması,
  • Düzenli gelirin aylık taksitleri ödeyebilecek seviyede olması.

Banka ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilmek için bu kriterleri sağlıyor olmanız gerekiyor. Fiili ehliyeti bulunmayanlar, borçlanması yüksek olanlar, bankalarda yasal takip kaydı olan bireylerin başvuru hakkı bulunsa da yapılan başvurular olumsuz sonuçlandırılıyor.

İhtiyaç Kredisi Ne Anlama Gelir?

İhtiyaç kredisi bireylerin beklenmedik bir nakit ihtiyacı olduğunda bankalardan en hızlı şekilde temin edebildikleri borç para demektir. Farklı birçok nedenle oluşan finansman ihtiyacı ihtiyaç kredisinin elverişli koşulları sayesinde güvenli bir şekilde temin edilmektedir. Bu kredilerin amacı tüketicilerin tüm arzu ve isteklerinin gelecekte elde edecekleri gelir ile bugünden karşılanmasını sağlamaktır.

Eğer düzenli bir gelire sahipseniz ve ticari olmayan bir hizmet veya ürün satın almak istiyorsanız bu tür bir süreçte bankaların sunmuş olduğu ihtiyaç kredisi avantajından faydalanabilirsiniz. İhtiyaç kredileri çoğunlukla eğitim, sağlık ve tatil giderlerini karşılamak için tercih edilmektedir. Bununla birlikte beyaz eşya alımı veya mevcut diğer borçların kapatılmasıyla ilgili talepler de oluşabilmektedir.

İhtiyaç Kredisi Neye Göre Verilir?

İhtiyaç kredisinde öncelik tüketicilerin talep etmiş olduğu kredi miktarıdır. Her bir başvuruda tüketicilerden detaylı olarak ne kadar kredi talep ettiği, talep etmiş olduğu bu krediyi kaç aylık vade içerisinde ödeyeceği bilgisi alınmaktadır. Ve bu bilgiler doğrultusunda yapılan başvurular bankalar bünyesinde bir değerlendirmeye alınmaktadır.

Tüketicilerin yapmış olduğu kredi başvuruları bankalar tarafından yapılan incelemeler sonucunda uygun bulunuyorsa kredi kullanımı gerçekleştirilmektedir. Eğer tüketicilerin talep etmiş oldukları kredi miktarı ve aylık ödeme rakamları mevcut finansal durumlarına göre uygun bulunmaz ise bu durumda başvuru talebi ret almaktadır.

İhtiyaç Kredisi Alma Şartları Nelerdir?

Bir tüketicinin ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilmesi için öncelikli olarak bankalar tarafından belirlenmiş olan şartlara uygunluk göstermesi gerekmektedir. 18 yaşını geçmiş olan her bir birey kredi başvurusunda bulunabilmektedir. Ancak başvuru yapılan her kredi için olumlu sonuç oluşmadığı için kredi başvurusunun dışında bir de onay için gerekli bazı koşullar bulunmaktadır.

İhtiyaç kredisi alabilmek için başvuru yapan kişilerin banka skorlaması çok önemlidir. Kredisi kollaması kişilerin borçlarını zamanında geri ödeme kapasitesini ölçen bir uygulamadır. Kredi skoru yüksek olan başvuru sahipleri ihtiyaç kredisi kullanabilmektedir.

İhtiyaç Kredi Borcu Toplu Ödenir mi?

Uygun faizli kredi araştırmasından sonra yapılan kredi başvurusu onaylandığında aylık bir ödeme planı oluşturulmaktadır. Kredi sahipleri bu ödeme planı doğrultusunda geri ödemelerini gerçekleştirmektedir. Ancak toplu olarak kredisini kapatmak isteyen tüketiciler olduğunda onlara da bu tür bir imkan tanınmaktadır. İhtiyaç kredisi kullanan tüketiciler istedikleri her dönemde bu kredi borcunu toplu olarak ödenebilmektedir.

İhtiyaç Kredisi Ara Ödeme Nedir?

Bazı kredi planlamalarında tüketicilere ara ödeme imkanı sunulmaktadır. Ara ödemeler de tüketicilerin krediyi daha erken bir sürede bitirebilmek üzere toplu ödeme yapmaları sağlanmaktadır. Aylık sabit bir ödeme planıyla birlikte belirli aralıklarda uygulanan ara ödemeler kredi yükünün hafiflemesi ve kredinin kısa bir süre içerisinde tamamlanması için çok önemli bir adımdır.

İhtiyaç Kredisinde Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

İhtiyaç kredisi hesaplama araçlar sayesinde en uygun ihtiyaç kredisinin hangisi olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu doğrultuda bir başvuru gerçekleştirebilir ve başvurunuzun onaylanmasını bekleyebilirsiniz. Yapmış olduğumuz ihtiyaç kredisi başvurusunda en önemli kriterlerden birisi sahip olduğunuz kredi notudur.

Başvurmuş olduğunuz ihtiyaç kredisinin kolay ve sorunsuz bir şekilde onay görmesini istiyorsanız bunun için kredi skorunun 1500-1900 arasında seyretmesi gerekmektedir. Eğer kredi puanınız 0-1099 arasındaysa kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimali bulunmamaktadır. 1100-1499 arasında bir kredi puanına sahip olan tüketiciler için az riskli sınıflandırılması yapılmaktadır.

Kredi İptal Etmek Kredi Notunu Düşürür mü?

En uygun ihtiyaç kredi oranları ile bir kredi kullanmak istediğinizde değerlendirmeye alınan en önemli etken kredi notunuzdur. Bankalar ile çeşitli faaliyetlerde bulunan her bir tüketicinin tüm bankalar nezdinde oluşturulan bir kredi notu bulunmaktadır. Kredi ve kredi kartı borçlarını düzenli bir şekilde ödeyen her bir tüketici için kredi notu olumlu seyretmektedir. Bununla birlikte kredi notunu etkileyen bazı diğer faktörler ele alınmaktadır.

En uygun ihtiyaç kredisi faiz oranları ile kredi kullanabilmek için kredi notunuzu yükseltmek istiyorsanız öncelikli olarak mevcut kredi ödemelerinizi ve kredi kartı borç ödemenizi zamanında ve belirtilen miktarlarda yapıyor olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte kredilerin erkenden kapatılması veya iptal edilmesi skorlamanızı etkileyen unsurlar değildir. Mevcut risk durumunuz ve bankalar nezdinde toplam borçlanmalarınız kredi notunuza etki etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.