Dolar 32,4671
Euro 34,6955
Altın 2.437,43
BİST 9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
25°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 21°C

Mercedes Aksaray’da lojistik sıkıntısı yaşıyor

Mercedes Aksaray’da lojistik sıkıntısı yaşıyor
Aksaray Anadolu AŞ
9 Nisan 2018 20:43

Aksaray’ın en önemli ve en büyük sanayi yatırımı olan Mercedes-Benz Türk’ün İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, lojistik dezavantajlarını avantaja çevirdiklerini, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir çekiciye en fazla 2 yerine 3 kamyonu üst üste koyup taşınmasına izin verilmesi halinde 1 milyar Euro’luk ihracatın kolaylıkla gerçekleştirebileceklerini söyledi.

Mercedes-Benz Türk’ün 500 milyon Euro yatırımla kamyon üretim üssü haline getirdiği Aksaray fabrikası, ihracatın hızla artmasıyla birlikte lojistik dezavantajlarını avantaja çevirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Süer Sülün, “Çekiciler üzerinde limana kamyon gönderiyoruz. Bu nedenle de her çekicide 3 kamyon taşımak için başvuru yaptık” dedi.

TÜRKİYE’de yatırımların ülke geneline yayılması için bölgelere göre teşvikler verilirken, en büyük yatırım teşvikini alan Orta Anadolu ise ihracatta lojistik dezavantajı yaşıyor. 32 yıl önce ağırlıklı olarak iç pazarı düşünerek Aksaray’da kamyon üretimine başlayan ve bugüne kadar 500 milyon Euro yatırım yapan Mercedes-Benz Türk, ihracatının hızla artmasıyla birlikte lojistik dezavantajını avantaja çevirmek için harekete geçti. Bu konuda hükümetten acil destek bekleniyor.

Çekicide 3 Kamyon

Mercedes-Benz Türk’ün Başkanı ve CEO’su Süer Sülün, Türkiye’de yatırımların belirli bir bölgeye yığılmak yerine genele yayılması gerektiğini belirterek, “Bu noktada bölgesel yatırım teşviklerinin çok doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum. Biz 32 yıl önce Aksaray’da kamyon üretmek için yatırım kararı aldığımızda iç pazar ve savunma sanayini düşünmüştük. O dönem ihracat düşüncemiz yüksek değildi. Ama son yıllarda Türkiye’de üretilen kamyonlar batı ülkelerinde de büyük talep görüyor. 2014’te 500 adet olan ihracatımız geçtiğimiz yıl 6 bin 500 adede çıktı. Bu yıl 10 bin adetlik ihracat hedefliyoruz. Geçen yıl yaptığımız 110 milyon Euro’nun üzerinde yatırımla Aksaray fabrikasının kapasitesini ikiye katladık. 2 yıl içinde 17 bin adetlik ihracat hedefliyoruz ki bu 1 milyar Euro’luk ihracat demek” dedi.

Aksaray’a Ar-Ge merkezi kurup, yan sanayi firmalarını da yatırıma çektiklerini hatırlatan Sülün, en büyük sıkıntılarının ise lojistik olduğunu belirtiyor. Sülün, şunları söyledi: “Aksaray’dan ihracat yapmak maliyet açısından kolay değil. Aksaray’ın Pendik’teki limana mesafesi 850 kilometre ve kamyonları çekiciyle limana götürüyoruz. Bir çekiciyle en fazla 2 kamyon taşıyabiliyoruz. Bu sıkıntıyı aşmak için çekiciye 3 kamyon üst üste koyup taşımak istiyoruz. Bu talebimizi Ulaştırma Bakanlığına ilettik. Bize göre 3 kamyon taşımanın tehlikesi yok, dünyada yapılıyor. Ayrıca Konya’ya ulaşan demiryolu hattını Aksaray’a taşımak da bir çözüm olabilir. Eğer bu destekleri alamazsak 17 bin adetlik ihracata, yani 1 milyar Euro’ya ulaşmamız mümkün gözükmüyor. Bu sıkıntının çözüleceğine inanıyoruz.”

Aksaray yatırımlarımıza devam edeceğiz

Sülün, kamyon ihracatının bu noktaya geleceğini öngöremediklerini kabul ederek, “O dönem iç pazar ağırlıklı çalıştığımız ve Aksaray’dan tüm Türkiye’ye ulaşabildiğimiz için fabrikamızı Aksaray’da kurduk. Burada yatırımlarımızı ve üretimimizi artırarak devam edeceğiz” dedi.

Tüm Dünyaya Aksaray Onayı

MERCEDES-Benz Türk’ün Başkanı ve CEO’su Süer Sülün, hükümetin Ar-Ge teşviklerinin etkisiyle kendilerinin de bu konuda hızlı adım attıklarını belirterek, “Hoşdere’den sonra ikinci Ar-Ge merkezimizi eylül ayında Aksaray’da açacağız. Hoşdere’deki merkezimizde hem otobüs hem kamyon geliştirilmesine ciddi destek veriyoruz. Avrupa’da satışa sunulan tüm Mercedes otobüslerinin testleri ve son onayları Aksaray’da gerçekleşiyor. Aksaray’daki Ar-Ge merkezimiz ise dünyada satılan tüm Mercedes markalı uzun yol kamyonların test merkezi olacak. Biz tüm yeni model kamyonların yol testlerini Türkiye’de yapacağız. Türkiye’deki rotaları ülkelere göre belirledik. Tüm dünyada üretilen uzun yol kamyonlarının testleri önden Aksaray’dan verilecek. Bu onayı olmayan hiçbir kamyon dünyada satışa sunulamayacak” dedi.

İhracat Hedefi 2 Milyar Euro

MERCEDES’in 51 yılda Türkiye’ye 1.1 milyar Euro’luk yaptığını hatırlatan Sülün, toplam ciro ve ihracat hedefleri hakkında şunları söyledi: “Eğer kamyon ihracatını hedeflediğimiz gibi 1 milyar Euro’ya çıkartabilirsek, Mercedes-Benz Türk’ün 2-3 yılda toplam ihracatı kamyon, otobüs ve mühendislikle 2 milyar Euro’ya yaklaşacak. Ciromuz ise 4.5-5 milyar Euro civarına ulaşacak” dedi.

100 Milyonluk Mühendislik İhracatı

SÜER Sülün, Mercedes-Benz Türk’ün Ar-Ge ve ticari araç üretiminde söz sahibi olduğunu belirterek, “Gerek teknoloji geliştirme, gerek teknik geliştirmelerde Türk mühendislerinin payı büyük. Bugün dünyaya 65 milyon Euro’luk servis yani mühendislik ve IT (bilgi teknolojileri) ihracatı yapıyoruz. Aksaray’daki Ar-Ge merkezimizle bu tutarı 100 milyon Euro’ya çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.